Ένα νέο Δάσος ξεφύτρωσε πάνω από την Ευκαρπία

Η φύση ξυπνά και πάλι Πριν από τρία έτη ξεκίνησε μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια για να πρασινίσει και να πάρει ζωή ο άγονος ορεινός όγκος στην περιαστική ζώνη της Ευκαρπίας. Κάθε έτος με αρχή τον Ιανουάριο του 2016, από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κ.Μ., συλλόγους, σχολεία και εθελοντές […]

Η φύση ξυπνά και πάλι

Πριν από τρία έτη ξεκίνησε μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια για να πρασινίσει και να πάρει ζωή ο άγονος ορεινός όγκος στην περιαστική ζώνη της Ευκαρπίας. Κάθε έτος με αρχή τον Ιανουάριο του 2016, από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κ.Μ., συλλόγους, σχολεία και εθελοντές φυτεύονταν νέα δεντράκια, πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, τα οποία ποτίζονταν τους δύσκολους θερινούς μήνες ώστε να μπορέσουν να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.

Παράλληλα, στην αναδασωτέα έκταση, παράπλευρα των νέων φυτεύσεων, στα πλαίσια χρηματοδοτούμενου προγράμματος, ολοκληρώθηκαν οι “Δασοκομικοί Χειρισμοί Αντιπυρικής Προστασίας της Περιαστικής Δασικής Έκτασης της Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά” σε έκταση 773 στρεμμάτων με κύριο είδος τον Πρίνο (Quercus coccifera). Οι δασοκομικοί χειρισμοί αντιπυρικής προστασίας αφορούν κυρίως εργασίες καθαρισμού και κλαδεύσεων οι οποίες διασπούν την κατακόρυφη συνέχεια της καύσιμης ύλης από το έδαφος μέχρι την κόμη των διαμορφωμένων δένδρων, ώστε να δημιουργείται ζώνη πυρασφάλειας μεταξύ κόμης και εδάφους. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η μετατροπή ενός θαμνοσκεπούς οικοσυστήματος σε Δάσος με στόχο την οικολογική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Με τους δασοκομικούς χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν, τις νέες φυτεύσεις που έγιναν (περισσότερα από 15.000 δέντρα φυτεύτηκαν) και θα ακολουθήσουν, ένα Δάσος αρχίζει να ξεπροβάλλει. Ένα Δάσος που θα βελτιώσει το δασοκομικό δυναμικό, θα συμβάλλει στη δέσμευση του άνθρακα και στην αποφυγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη από ρύπους και άλλες πιέσεις περιοχή. Ένα Δάσος που θα συμβάλλει στην αποτροπή των διαβρώσεων και στη βελτίωση των υδρολογικών συνθηκών σε μια περιοχή όπου η προστασία της είναι ουσιαστική για τα χειμαρρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, η αισθητική αναβάθμιση του τόπου θα επιφέρει την αναψυχική εκμετάλλευση του δάσους από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στους επόμενους μήνες προγραμματίζεται συμπληρωματική φύτευση που θα αλλάξει πλήρως το τοπίο στην ορεινή περιοχή έτσι ώστε στα επόμενα έτη να μπορούμε να χαιρόμαστε ένα νέο πνεύμονα πρασίνου στα Δυτικά της πόλης.