Ενισχύονται οι κοινωνικές δομές του Δήμου Νεάπολης Συκεών

Θεαματική αύξηση των πολιτών που εμπιστεύονται το δίκτυο κοινωνικής φροντίδας

Μία νέα ιατρική ειδικότητα, αυτή του ρευματολόγου, που προστίθεται από τον Οκτώβριο στο ιατρικό δυναμικό των Δημοτικών Ιατρείων, και με την εγκατάσταση ενός ακόμη σύγχρονου μηχανήματος Ω.Ρ.Λ. στο Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ενισχύει το δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που προσφέρει τις κρίσιμες υπηρεσίες του σε χιλιάδες ηλικιωμένους, άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ), υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργούν τα ΚΑΠΗ και τα Δημοτικά Ιατρεία, έρχονται να καλύψουν επιπλέον χώρο στο πλαίσιο των αυξανόμενων αναγκών της κοινωνίας, παρέχοντας όλο και περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν τρία πολυϊατρεία (Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών, ΚΑΠΗ Πεύκων), ενώ ιατρεία λειτουργούν σε κάθε ένα από τα εννέα ΚΑΠΗ του δήμου και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.

Έτσι, στις 15 ειδικότητες που ήδη εξυπηρετούν τους πολίτες (γενικός ιατρός, γυναικολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος, νευρολόγος, ορθοπεδικός, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, παθολόγος, παιδίατρος, πνευμονολόγος, χειρούργος, Ω.Ρ.Λ. και ψυχίατρος), προστίθεται και αυτή του ρευματολόγου ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των γιατρών σε 31. Σε συνδυασμό, δε, με τον πλήρη και σύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το δίκτυο των Δημοτικών Ιατρείων έχει εξελιχθεί σε «όαση» για τους πολίτες που έχουν ανάγκη την άμεση εξυπηρέτησή τους.

«Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται σε δυσχερή θέση, δεν μας επιτρέπει να αρκεστούμε και να επαναπαυτούμε σε μικρούς στόχους, αλλά μας υποχρεώνουν να ανεβάζουμε τον πήχη σταθερά όλο και ψηλότερα. Χάριν του ισχυρού ταμείου του δήμου μας, την υποστήριξη του δημάρχου μας Σίμου Δανιηλίδη και την τεχνογνωσία που κατέκτησαν οι Υπηρεσίες μας, σχεδιάζουμε και επιτυγχάνουμε την προσφορά υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός. Όπως αναφέρει, κινητήρια δύναμη του Κέντρου είναι η θετική ανταπόκριση των πολιτών που αγκαλιάζουν με εμπιστοσύνη τις Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία «μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερη ορμή και πάθος».

Πλούσιος απολογισμός
Και η διαπίστωση αυτή του προέδρου επιβεβαιώνεται από τον πλούσιο απολογισμό της προσφοράς υπηρεσιών των Δημοτικών Ιατρείων σε χιλιάδες πολίτες που έδειξαν εμπιστοσύνη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως προκύπτει και από τα απολογιστικά στοιχεία των Δημοτικών Ιατρείων, για το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των πολιτών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, που επισκέφθηκαν τα πολυϊατρεία του δήμου για να πραγματοποιήσουν διάφορες ιατρικές και να δεχθούν νοσηλευτικές υπηρεσίες, βρίσκοντας ανακούφιση σε θέματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν οι εξετάσεις υπερήχων, οι αιμοληψίες (κατ’ οίκον και στα ΚΑΠΗ), το ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι σπιρομετρήσεις, τεστ PAP, holter ρυθμού, τεστ κοπώσεως, οφθαλμολογικός έλεγχος, βυθοσκοπήσεις ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στις επισκέψεις των ιατρών στα ΚΑΠΗ αλλά και κατ’ οίκον επισκέψεις σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, στα Δημοτικά Ιατρεία το πρώτο εξάμηνο του 2017 έγιναν 57.841 εξετάσεις, έναντι 48.071 της αντίστοιχης περιόδου του 2016, σημειώνοντας αύξηση 20,32%. Αναλυτικά οι εξετάσεις που έγιναν από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2017 έχουν ως εξής:
• Επισκέψεις Ιατρών στα ΚΑΠΗ: 48.084
• ECHO (υπέρηχοι): 2.074
• Λογοθεραπείες: 89
• Σπιρομετρήσεις: 679
• Η.Κ.Γ. (Ηλεκτροκαρδιογράφημα): 1.954
• Αιμοληψίες: 1.470
• Κατ’ οίκον επισκέψεις ιατρών: 1.802
• Test PAP: 201
• Holter ρυθμού: 286
• Βυθοσκοπήσεις (Ω.Ρ.Λ): 665
• Τεστ κοπώσεως: 365
• Παιδίατρος: 172

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο στον τομέα της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δήμο μας, η οποία είναι πλήρως αναβαθμισμένη. Κι αυτό οφείλεται στο ποιοτικό έργο των γιατρών και όλου του προσωπικού μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του δικτύου των ιατρείων μας, όπου υποστηρίζονται από έναν σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα, η παροχή υπηρεσιών υγείας γίνεται σε νέα και ανακαινισμένα ιατρεία όπου ο συνάνθρωπός μας εξυπηρετείται με σεβασμό και αξιοπρέπεια», δηλώνει η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ, και συντονίστρια-διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς», Ελένη Αντωνιάδου.

Να σημειωθεί ότι στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών μπορούν να απευθύνονται δημότες και κάτοικοι ανασφάλιστοι καθώς και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, ωφελούμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ) και εγγεγραμμένα μέλη των Κ.Α.Π.Η. του δήμου, όπως επίσης και τα παιδιά των προσφύγων.