Εντυπωσιακή συμμετοχή στη διημερίδα με θέμα «Κοσμετολογία – Βιολογικά Προϊόντα» στο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. (ΦΩΤΟ)

Με διοργανωτή την ομάδα προπτυχιακών φοιτητών ReAcTiON, του τμήματος Χημείας Με μεγάλο ενδιαφέρον, φοιτητές, άνθρωποι που θέλουν ή ασχολούνται με τα φυσικά καλλυντικά, την κοσμετολογία και τα βιολικά προϊόντα καθώς και απλό κοινό παρακολούθησαν τη διημερίδα με θέμα «Κοσμετολογία – Βιολογικά Προϊόντα», που διοργάνωσε με επιτυχία η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών ReAcTiON, του τμήματος Χημείας του […]

Με διοργανωτή την ομάδα προπτυχιακών φοιτητών ReAcTiON, του τμήματος Χημείας

Με μεγάλο ενδιαφέρον, φοιτητές, άνθρωποι που θέλουν ή ασχολούνται με τα φυσικά καλλυντικά, την κοσμετολογία και τα βιολικά προϊόντα καθώς και απλό κοινό παρακολούθησαν τη διημερίδα με θέμα «Κοσμετολογία – Βιολογικά Προϊόντα», που διοργάνωσε με επιτυχία η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών ReAcTiON, του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο (05-06/05) στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ), του Α.Π.Θ.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση του κόσμου τόσο για τη χημεία των καλλυντικών, τις σύγχρονες τάσεις στην Κοσμετολογία καθώς και το τι πρέπει να προσέχουν όσο και για τα Βιολογικά Προϊόντα και τη διατροφή.

Κοσμετολογία
Η πρώτη ενότητα της διημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ήταν η Κοσμετολογία. Σε μία κατάμεστη αιθουσα και σε μία δεύτερη, όπου το κοινό παρακολουθούσε από οθόνη, καθηγητές του Πανεπιστημίου και άνθρωποι που ασχολούνται με την κατασκευή καλλυντικών προϊόντων, ανέπτυξαν όλες τις πτυχές της Κοσμετολογίας, από το Χημείο, το χρώμα, το άρωμα και το δέρμα, μέχρι τα στάδια παραγωγής, τη νομοθεσία και την παρασκευή «φυσικών» καλλυντικών.

Ο Αναπληρωτής αντιπρόεδρος του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Δημήτριος Αχίλιας καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ η Τ. Αν. Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων, Σοφία Πεγιάδου – Κοεμτζοπούλου, μίλησε με θέμα «Εισαγωγή στα καλλυντικά σκευάσματα: Ειδη καλλυντικών, κύρια συστατικά αυτών, σύνθεση και δράση τους, καλλυντικά από δρόγες. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ιωάννης Ελευθεριάδης, επίσης, Τ. Αν. Καθηγητής στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων, με θέμα: «Η αίσθηση, ο χαρακτηρισμός και η μέτρηση του χρώματος. Οι καινοτόμες εφαρμογές των χρωστικών και η σχετική νομοθεσία για ασφαλή χρήση τους στα καλλυντικά».

Ο Δημήτρης Φατούρος, αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα φαρμακευτικής τεχνολογίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην «Προσρόφηση ουσιών στο δέρμα με χρήση dermarollers και τερπενίων» ενώ ο Δρ. Γεώργιος Τζίμας, Χημικός, Κοσμητολόγος (Tzimas Cosmetics) μίλησε για τη «Σύγχρονη Κοσμετολογία: Από την αρχική ιδέα, την έρευνα, την ανάπτυξη της φόρμουλας ως την πιλοτική παραγωγή του καλλυντικού προϊόντος».

Η διημερίδα συνεχίστηκε με την Γλυκερία Γκατζογιάννη, Χημικό MSc, Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας και Θεμάτων Νομοθεσίας, που μίλησε για τα «Στάδιο παραγωγής και ελέγχου ενός καλλυντικού προϊόντος σε βιομηχανική κλίμακα». Ακολούθως, η Νίκη Ζιώνου, Χημικός και Αρωματοποιός (Zoniou Perfume Creators), είχε θέμα «Η χημεία στην τέχνη της αρωματοποιίας» ενώ η Δωροθέα Καπουκρανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια τον τομέα Φυσιολογίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στα «Αντηλιακά: Μονόδρομος στην απόλαυση του ήλιου».

Τέλος, ο Σταύρος Κατσιώτης, τέως Διευθυντής του τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Φαρμακευτικής σχολής του ΑΠΘ, μίλησε για την «Παρασκευή «Φυσικών» Καλλυντικών σκευασμάτων: Μύθος και Πραγματικότητα». Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με δύο workoshops, με θέμα 1. Γνωριμία με τις αρωματικές πρώτες ύλες και Παρασκευή αρωματών (Zoniou Perfumes) και 2. Σύγκριση υφών καλλυντικών προϊόντων και μελέτη της χημικής φάσης της διαφοράς τους (Tzimas Cosmetics).

Διαβάστε επίσης  Στο Φεστιβάλ Καννών ταινία που γύρισαν φοιτητές του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Βιολογικά Προϊόντα
Η δεύτερη μέρα της διημερίδας, ασχολήθηκε με τα Βιολογικά Προϊόντα. Ο Ηλίας Ελευθεροχορινός, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, μίλησε για «Συστήματα παραγωγής επαρκών, ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων», ο Λευτέρης Μπέρμπογλου, Στρατιωτικός Φαρμακοποιός για τη «Φύση και τα Φαρμακευτικά σκευάσματα» και ο Δημοσθένης Βαδέκας, Οικονομολόγος και στέλεχος της Armatura, για τα «Συμπληρώματα Διατροφής». Ακολούθησε η Ενωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας, που ανέπτυξε το θέμα «Βρώσιμα Βιολογικά Προϊόντα».

Η Βάσω Γιατσίδου, Υπεύθυνη δικτύου βιολογικών προϊόντων, Υπ. Διδακτόρισσα ΑΠΘ, μίλησε για «Η Κοινωνική και οικονομική διάσταση βιολογικής γεωργίας», ο Αθανάσιος Τσιούδας, Διατολόγος/Διατροφολόγος για «Διατροφή και υγεία με βιολογικά προϊόντα» και ο Θεόδωρος Πανταλαίων, Ιδιοκτήτης της «Green Family» για «Επιχειρηματικότητα βιολογικών προϊόντων».
Οπως διαπιστώσατε από τη θεματολογία της διημερίδας «Κοσμετολογία – Βιολογικά Προϊόντα», που διοργάνωσε η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών ReAcTiON, του τμήματος Χημείας, περιλάμβανε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε και αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής διημερίδας είναι πως «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η πρώτη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καλλυντικών από δρόγες σε όλο τον κόσμο! Αλλά και φαρμάκων από δρόγες σε όλο τον κόσμο! Αλλά και αιθέριων ελαίων, και βαμμάτων, και σαπουνιών και σαμπουάν!».
Και καταλήγουμε…
«Το να ζεις στην Ελλάδα οπου παράγονται πρώτης ποιότητας έλαι, βότανα, κρασί, μέλι, γάλα, μαστίχα Χίου, φρούτα, λαχανικά και να αγοράζεις εισαγόμενα καλλυντικά, είναι σαν να ζεις σε ένα ψαροχώρι και να διατρέφεσαι καθημερινά με κονσέρβα ψάρι… εισαγωγής!!!».