Εορταστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 παρουσιάζονται δύο σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και αγαπημένα τζαζ τραγούδια, στην εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA. Με τη MOYSA συμπράττουν μέλη της Ορχήστρας του Ωδείου Βορείου Ελλάδος, που φέτος γιορτάζει 75 χρόνια […]

Από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 παρουσιάζονται δύο σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και αγαπημένα τζαζ τραγούδια, στην εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA. Με τη MOYSA συμπράττουν μέλη της Ορχήστρας του Ωδείου Βορείου Ελλάδος, που φέτος γιορτάζει 75 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη συναυλία, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «Έτους Ελλάδας – Κίνας 2017», συμμετέχουν και δύο ξεχωριστοί μουσικοί από τη χώρα της Ασίας, ο διευθυντής ορχήστρας Li Biao και ο πιανίστας Yilei Hao.

Το πρόγραμμα

Στο α’ μέρος παρουσιάζεται το Κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 5 σε Μι ύφεση μείζονα, Έργο 73, «Αυτοκρατορικό», του Ludwig van Beethoven. Είναι το τελευταίο από τα κοντσέρτα για πιάνο του κορυφαίου γερμανού συνθέτη, γραμμένο στη Βιέννη το 1809, έτος κατά το οποίο η εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αυστρία βρισκόταν στο απόγειό της. Στην παρουσίαση του έργου στη Βιέννη, δύο χρόνια αργότερα, λέγεται πως ένας γάλλος αξιωματούχος αναφώνησε ενθουσιασμένος για το κοντσέρτο:

«Είναι ο Αυτοκράτορας» (C’est l’Empereur). Από τότε το έργο έμεινε γνωστό μ’ αυτό το όνομα. Είναι σίγουρο πάντως ότι ο συνθέτης δεν θα το ενέκρινε, αφού η αρχική του υποστήριξη στον Ναπολέοντα μετατράπηκε σε βαθιά απογοήτευση, όταν ο τελευταίος στεφόμενος το 1804 αυτοκράτορας απομακρύνθηκε από τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη που εκπροσωπούσε.

  • Σολίστας στην παρουσίαση του κοντσέρτου είναι ο 21χρονος κινέζος πιανίστας Yilei Hao, ο οποίος μεταξύ άλλων διακρίσεων απέσπασε και το πρώτο βραβείο στον 8ο διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Γιώργος Θυμής».
Διαβάστε επίσης
"Ο Πατέρας του Αμλετ" ανήμερα τα Χριστούγεννα στην Θεσσαλονίκη

Το β’ μέρος αποτελείται από τη Συμφωνία Αρ. 9 σε Μι ελάσσονα, Έργο 95, B. 178, «Συμφωνία του Νέου Κόσμου», του Antonin Dvořák. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά έργα συμφωνικής μουσικής και η πιο γνωστή «ενάτη» μετά του Μπετόβεν. Το έργο γράφτηκε το 1893, ένα χρόνο αφότου ο τσέχος συνθέτης μετοίκησε στις ΗΠΑ, αποδεχόμενος τη διεύθυνση του Εθνικού Ωδείου στη Νέα Υόρκη – απόφαση που μάλλον είχε να κάνει και με τον υπέρογκο μισθό που του προσφέρθηκε, 20 φορές υψηλότερο από τις ευρωπαϊκές αμοιβές του! Στο έργο αυτό ο Dvořák επηρεάστηκε βαθιά από τα απέραντα ανοιχτά τοπία της Βόρειας Αμερικής αλλά και από τις λαϊκές αμερικανικές μελωδίες, τόσο της ινδιάνικης όσο και της μαύρης μουσικής παράδοσης.

  • Τα δύο πρώτα μέρη της συναυλίας διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Li Biao από την Κίνα. Ο Li Biao, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και δυναμικούς σολίστες κρουστών, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του ως διευθυντής ορχήστρας το 2011 και ήδη έχει διευθύνει μουσικά σύνολα κύρους σε όλο τον κόσμο.

Το γ’ μέρος περιλαμβάνει μια πλειάδα από δημοφιλέστατα τζαζ τραγούδια, συνθετών όπως ο George Gershwin, ο Irving Berlin αλλά και ο Μίμης Πλέσσας, ερμηνευμένα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Jazz Βορείου Ελλάδος σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Χατζηαναστασίου. Τραγουδούν η Πέννυ Μπαλτατζή και ο Δημήτρης Κρανιδιώτης.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτίριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 10, 5 ευρώ