Επετειακές εκδηλώσεις: «Δρόμος Μνήμης των Σφαγών της Χίου 1822-2022 – ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ» – (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Επετειακές Εκδηλώσεις Χίος

Ελαβαν μέρος 150 δρομείς και ποδηλάτες

Ενα γεμάτο τριήμερο (23-25/09) με επετειακές εκδηλώσεις, με αφορμή τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου, πραγματοποιήθηκε σε όλα τα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών του νησιού.

Η συγκίνηση ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου.

Επετειακές Εκδηλώσεις Χίος

Τιμώντας το θλιβερό ορόσημο της ιστορίας του νησιού μας 150 δρομείς και ποδηλάτες μεταξύ των οποίων ο θρυλικός δρομέας υπεραποστάσεων και παγκόσμιος πρωταθλητής με 160 παγκόσμια ρεκόρ Γιάννης Κούρος, οι Πανελληνιονίκες μαραθωνοδρόμοι Νίκος Πολιάς, Χριστόφορος Μερούσης, Δημήτρης Θεοδωρακάκος και Σοφία Ρήγα, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες υδατοσφαίρισης Γιάννης Φουντούλης και Μαρία Τσουρή, οι παραολυμπιονίκες Κέλλυ Λουφάκη και Παντελής Καλόγερος αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες όλων των ηλικιών, έτρεξαν στους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου, διανύοντας μία απόσταση 400 χλμ, περνώντας από όλα τα χωριά του νησιού και ανάβοντας τη φλόγα στους βωμούς των ηρώων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου, σε όλα τα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους των σφαγών της Χίου με σκοπό την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης, την απόδοση τιμών στους σφραγισθέντες προγόνους μας και την ανάπαυση των ψυχών τους. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καθολική και τα συναισθήματα έντονα. Σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Χίου, σε κάθε τόπο μαρτυρίου, άλλοι έτρεξαν και άλλοι χειροκρότησαν, όλοι ήταν εκεί. Οι ηλικιωμένοι συγκινήθηκαν, ενώ τα μικρά παιδιά με το χαμόγελό τους έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Επετειακές Εκδηλώσεις Χίος

Η φλόγα ξεκίνησε από τον ανδριάντα του ήρωα μας Κωνσταντίνου Κανάρη και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο το νησί μεταφέροντας το μήνυμα: «Κανένας λαός να μη ζήσει αυτά που έζησε η Χίος πριν 200 χρόνια».

Επετειακές Εκδηλώσεις Χίος

Παράλληλα με τις λαμπαδηδρομίες διοργανώθηκαν επίδειξη Ολυμπιακών Αθλημάτων από την ΕΘΝ.Ο.Α. και τους προπονητές της Παναγιώτη Αγγελόπουλο και Ιωάννη Αλικάκο και ομιλίες από τους διακεκριμένους πρωταθλητές μας για τους μαθητές. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τις σφαγές της Χίου από τους Βασίλειο Βοξάκη καθηγητή Θεολογίας, στη Μονή Αγίου Μηνά, δρ. Κωνσταντίνο Φραγκομίχαλο, συγγραφέα, καθηγητή Φιλοσοφίας, Φιλολογίας και Θεολογίας στο χωριό Μελανιός, Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, συγγραφέα, δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κωνσταντίνο Καρατζά, καθηγητή Θεολογίας και Ιστορίας στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου).

Επετειακές Εκδηλώσεις Χίος

Ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου – Chiorunning ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την ανιδιοτελή και άκρως συγκινητική συμμετοχή τους καθώς και για τις ανεπανάληπτες και απερίγραπτες στιγμές που ζήσαμε μαζί στο «ΔΡΟΜΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ».

Επετειακές Εκδηλώσεις Χίος

Πηγή: politispress.gr