Ερχονται μειώσεις στις εισφορές για να σταματήσει η άνοδος της ανεργίας

Ερχονται μειώσεις στις εισφορές για να σταματήσει η άνοδος της ανεργίας εν καιρώ πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα δείγματα της αναμενόμενης εκρηκτικής ανόδου της ανεργίας τους επόμενους μήνες απεικονίστηκαν από τον ΟΑΕΔ στα στοιχεία του Απριλίου, όπου καταγράφεται η πλήρης κατάρρευση των προσλήψεων εποχικών απασχολουμένων.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε σε 1.185.013 καθώς στους καταλόγους προστέθηκαν 211.526 άτομα τον Απρίλιο.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση προχωρεί στην πρώτη, κατά σειρά, προγραμματισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις μελλοντικές προσλήψεις προσωπικού.

«Ενα τεστ θα προβλέπει ποιος θα νοσήσει βαριά» – Η σπουδαία ανακάλυψη του Κέιμπριτζ
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως μια διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης» δήλωσε προσφάτως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Το ύψος της ανεργίας ποικίλει αναλόγως με τα σενάρια γύρω από την εξέλιξη του μεγέθους της ύφεσης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Ετσι, μετά τον ΣΕΒ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε μελέτη του «βλέπει» την ανεργία να αυξάνεται κατά δύο μονάδες – στο αισιόδοξο σενάριο – φθάνοντας στο 19,2% και κατά 4,5 μονάδες – στο απαισιόδοξο σενάριο – αγγίζοντας το 21,6%, έναντι 17,3% το 2019.

Τι γίνεται με επιδόματα

Πάντως τα πρώτα στοιχεία του ΟΑΕΔ – που απεικονίζουν την περίοδο της πανδημίας – είναι δραματικά. Τον περασμένο Απρίλιο η εγγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε κατά 21,73%, δηλαδή κατά 211.526 άτομα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων, η οποία φτάνει στο 35,09%, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι άνεργοι που εισπράττουν το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 49.980 άτομα.

Τα στοιχεία καταγράφουν την κατάρρευση των προσλήψεων εποχικών απασχολουμένων λόγω του lockdown που επιβλήθηκε ως μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Δείχνουν ότι τον Απρίλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον οργανισμό ανήλθαν σε 1.185.013 άτομα, αυξημένοι κατά 53.367 ή 4,72% σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά και αυξημένοι κατά 211.526 ή 21,73%, αν η σύγκριση γίνει με τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς. Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος των εποχικών προσλήψεων στον τουριστικό τομέα. Ωστόσο στη φετινή χρονιά ο τομέας αυτός δεν ξεκίνησε τις δραστηριότητές του.

Οσο για τους επιδοτούμενους ανέργους, τον φετινό Απρίλιο ανήλθαν σε 192.411 άτομα, αυξημένα κατά 8.159 ή 4,43% σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά και κατά 49.980 ή 35,09% συγκριτικά με τον περυσινό Απρίλιο. Και πάλι βέβαια το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων αντιστοιχεί μόλις στο 16,23% του συνόλου των εγγεγραμμένων, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητα παραμένει εκτός επιδότησης.

Τι τόνισε ο πρωθυπουργός

Το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% αφορά μόνο μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή τη μείωση της έμμεσης φορολόγησης της εργασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δρομολογήθηκε η πρώτη μείωση κατά – περίπου – μία μονάδα, αλλά στόχος είναι «να γίνουμε πιο τολμηροί».

Ολα αυτά θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα έχουμε και πόσα χρήματα θα πάρουμε από την Ευρώπη, τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, μετά το καλοκαίρι. Είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας. Και θα γίνει στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα».

Η τρέχουσα μείωση των εισφορών της μισθωτής απασχόλησης ψηφίστηκε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του περασμένου Φεβρουαρίου. Οι εισφορές θα μειωθούν για όλους τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης είτε θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» είτε όχι.

Προγραμματισμός

Η μείωση (0,9%) μοιράζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 0,42 μονάδες για τον εργαζόμενο. Ο τελευταίος προγραμματισμός της κυβέρνησης προέβλεπε μείωση των εισφορών έως 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2022. Το 2021 είχε προγραμματισθεί σωρευτική μείωση 1,99 ποσοστιαίων μονάδων που αφορά κατά 1,01 τους εργοδότες και κατά 0,98 τους εργαζομένους. Και το 2022 προβλέπεται μείωση κατά 3,60 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά (1,57 για εργοδότες και 2,03 για εργαζομένους).

Πηγή: tovima.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *