Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών

Ενόψει της νέας σεζόν λειτουργίας Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής τους βρίσκονται οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του συνόλου των χώρων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών, όπου υλοποιείται ένα διευρυμένο τεχνικό πρόγραμμα παρέμβασης ενόψει της νέας κολυμβητικής περιόδου. Αυτή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τον πήχη της ποιότητας των […]

Ενόψει της νέας σεζόν λειτουργίας

Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής τους βρίσκονται οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του συνόλου των χώρων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών, όπου υλοποιείται ένα διευρυμένο τεχνικό πρόγραμμα παρέμβασης ενόψει της νέας κολυμβητικής περιόδου. Αυτή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τον πήχη της ποιότητας των νερών, της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των εγκαταστάσεων ακόμη ψηλότερα.

Την τελευταία περίοδο αυτή οι ρυθμοί των εργασιών έχουν εντατικοποιηθεί με τα ειδικά συνεργεία να αξιοποιούν αναλόγως τις καιρικές συνθήκες, καθώς αυτές αποτελούν κομβικό παράγοντα τόσο της χρονικής εξέλιξης των τεχνικών παρεμβάσεων όσο και του ποιοτικού αποτελέσματος. Στο εργοτάξιο, που απλώθηκε σε όλη την έκταση των εγκαταστάσεων, τόσο στις κτιριακές όσο και στις μηχανολογικές υποδομές, βρέθηκε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης επιθεωρώντας την εξέλιξη των εργασιών. Όπως ανέφερε κατά τις επαφές του με τα στελέχη του Κολυμβητηρίου, οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που καθιστούν ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της δημοτικής πισίνας στο φίλους του υγρού στίβου.

«Σε λιγότερο από 10 ημέρες, καιρού επιτρέποντος, και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου, το Δημοτικό Κολυμβητήριο θα έχει παραδοθεί στους συνδημότες και συμπολίτες μας αναβαθμισμένο σε όλα τα επίπεδα. Η καθιερωμένη ετήσια συντήρηση των εγκαταστάσεων δεν περιορίστηκε μόνο στην πισίνα, αλλά απλώθηκε και αγκάλιασε το σύνολο των υποδομών, από τους χώρους υποδοχής και των αποδυτηρίων έως και το μηχανοστάσιο και τον εξοπλισμό του, συνιστώντας ένα μεγάλο εύρος εργασιών και επενδύσεων. Κι όλα αυτά για να μπορούμε να είμαστε φέτος περισσότερο υπερήφανοι για το στολίδι του υγρού στίβου που όμοιό του δεν συναντάται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο Δ.Απατσίδης.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ο στόχος της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η χρονική περίοδος συντήρησης του κολυμβητηρίου ώστε να περιορισθεί ο χρόνος που η πισίνα παραμένει κλειστή κατά του χειμερινούς μήνες. Κι αυτό θα επιτευχθεί, όπως είπε, με την προμήθεια ειδικού καταδυτικού εξοπλισμού για εξειδικευμένες εργασίες καθαρισμού της πισίνας ενώ αυτή θα βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας.

Οι εργασίες…
Όπως προκύπτει από την εικόνα των εργασιών, η διακοπή της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου κατά τους χειμερινούς μήνες αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου αυτό να παραδοθεί σε χρήση από τους μικρούς και μεγάλους φίλους του υγρού στοιχείου με αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Στο πλαίσιο αυτό, από τα ειδικά τεχνικά συνεργεία στο κολυμβητήριο πραγματοποιείται:
• ανακατασκευή αντλιών επανακυκλοφορίας νερού πισίνας
• επιθεώρηση και καθαρισμός των φίλτρων χαλαζιακής άμμου του νερού της πισίνας,
• νέα αρμολόγηση πλακιδίων πισίνας,
• αλλαγή και αντικατάσταση κατεστραμμένων πλακιδίων πισίνας,
• γενική ανακαίνιση με αντικατάσταση φθαρμένων σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, και όλων των πλακιδίων των χώρων των αποδυτηρίων των γυναικών.

Με την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων παρεμβάσεων, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών θα βρεθεί στην ιδανικότερη κατάσταση για να φιλοξενήσει τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες για τις εαρινές και θερινές βουτιές. Και μάλιστα σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, η οποία λαμβάνει συνεχώς πιστοποιητικά έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος και διάθεσης υγρών αποβλήτων από την ΕΥΑΘ.

Διαβάστε επίσης
Δανιηλίδης: «Πάρτε πίσω τις ρυθμίσεις για τα ΚΔΑΠ»

…και οι έλεγχοι
Αποδεικτικά της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής της πισίνας είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται κάθε εβδομάδα από ειδικό διαπιστευμένο εργαστήριο σύμφωνα με το πρότυπο ENISO170025, και τα οποία κατατάσσουν το Κολυμβητήριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών στα κορυφαία του είδους από άποψη καθαριότητας, καταλληλότητας και υγιεινής των νερών και ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση ειδικού επιστήμονα-στελέχους του εργαστηρίου, σύμφωνα με τον οποίο το Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών είναι «εφάμιλλο και καλύτερο ακόμη και από πισίνες 5άστερων ξενοδοχείων», συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ανάλυσης, όλες οι μετρήσεις των δεικτών κάνουν λόγο για μια άριστη κατάσταση ποιότητας των νερών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται και σε έναν από τους τελευταίους της θερινής περιόδου έλεγχο (17280/22.8.2017). Συγκεκριμένα:
• Ο αριθμός αποικιών μικροβίων είναι 0 cfu/ml (ανώτατο επιτρεπτό όριο: <200),
• Τα ολικά κολοβακτηριοειδή είναι επίσης 0 cfu/100ml (ανώτατο επιτρεπτό όριο: <15), • Τα παθογόνα βακτήρια (Escherichi Coli) 0 cfu/100ml (με όριο το ‘0’), • Οι τιμές οξύτητας pH/pH είναι 7,5 με όριο τα 8,2 pH • To υπολειμματικό χλώριο (Residual chlorine) είναι 0,47 mg/l (με όριο τα 0,70 mg/l), • και η Ολική Αλκαλικότητα (Total Alkalinity) είναι 181,4mg/l (με όριο >50)
Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι μικροί και μεγάλοι συρρέουν κατά χιλιάδες, όχι μόνο από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά από όλα τα σημεία της πόλης, για να απολαύσουν την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Κατά την περίοδο της λειτουργίας της, καθημερινά στα πεντακάθαρα νερά της βουτούν εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι κολυμβητές, είτε συμμετέχοντας σε κάποιο από τα προγράμματα είτε το επισκέπτονται τις ελεύθερες ώρες κοινού.

Τον βαθμό αποδοχής αποκαλύπτουν οι αριθμοί που κατέγραψαν μέσα στο 2017 τη συμμετοχή του κοινού, όπου κατά τους θερινούς μήνες ο μέσος όρος ημερήσιας επισκεψιμότητας και χρήσης του κολυμβητήριου είναι 570 παιδιά και ενήλικες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέγιστη συμμετοχή των λουόμενων καταγράφεται τον μήνα Ιούνιο, με τον Δεκέμβριο να αποτελεί τον αντίποδά του με κατά μέσο ημερήσιο όρο μόνο 99 επισκέψεις πολιτών, μείωση που σταδιακά ξεκινά από τον Οκτώβριο.