Το έθιμο Ντερβένα ή Κουριάψυλλοι αναβίωσε και φέτος στην Κορμίστα Σερρών

Μαζί με τη φωτιά κάηκαν και όλα τα κακά – Ο συμβολισμός   Ολο το χωριό αλλά και επισκέπτες της γύρω περιοχής βρέθηκαν χθες το βράδυ στην Κορμίστα Σερρών, στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, για να παρακολουθήσουν το έθιμο της «Ντερβένας ή Δερβένας» (μεγάλη φωτιά). Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα […]

Μαζί με τη φωτιά κάηκαν και όλα τα κακά – Ο συμβολισμός

 

Ολο το χωριό αλλά και επισκέπτες της γύρω περιοχής βρέθηκαν χθες το βράδυ στην Κορμίστα Σερρών, στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, για να παρακολουθήσουν το έθιμο της «Ντερβένας ή Δερβένας» (μεγάλη φωτιά).

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα προχριστιανικά χρόνια, με βαθιές ρίζες, που ανάγονται στην πυρολατρεία των αρχαίων χρόνων.

Πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή των Αποκρεών, στο χωριό του Δήμου Αμφίπολης και συμβολίζει το κάψιμο του κακού καθώς και τον εξαγνισμό των ανθρώπων, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την περίοδο της προσευχής και της νηστείας που ακολουθεί.


Οι κάτοικοι, λίγες μέρες νωρίτερα, συγκεντρώνουν πουρνάρια από το όρος Παγγαίο, στήνουν την «θημωνιά» στο θεατράκι του χωριού, και την κατάλληλη μέρα βάζουν φωτιά.

Διαβάστε επίσης
Σέρρες: 30 γιατροί και 50 νοσηλευτές θετικοί στο νοσοκομείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Οσο πιο μεγάλη είναι τόσο το καλύτερο, όσο πιο ψηλά φτάσει η φλόγα τα «καίει» όλα… Πάθη, μίσος, εχθρότητα, άσχημες σκέψεις.

Ακολουθεί μία όμορφη γιορτή, μουσική, χορός, ψητά σουβλάκια και άφθονο ντόπιο κρασί.


Παλαιότερα, όταν το χωριό ήταν χωρισμένο σε μαχαλάδες (γειτονιές, συνοικίες), κάθε ένας έκανε τη δική του φωτιά και υπήρχε ανταγωνισμός, ποιος θα έφτιαχνε τη μεγαλύτερη.

Σήμερα όλοι μαζί, στήνουν τη φωτιά και ξορκίζουν το κακό!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)