Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο τραπέζι η πώληση χύμα ελαιόλαδου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αναμένεται να εγκρίνει την αλλαγή του κανονισμού που προέβλεπε την πώληση ελαιολάδου αποκλειστικά και μόνο τυποποιημένων προϊόντων, σε σφραγισμένες συσκευασίες που έχουν χωρητικότητα μέχρι και πέντε λίτρα.

Τώρα, με την τροποποίηση του κανονισμού όσες χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν θα μπορούν να επιτρέψουν την πώληση χύμα ελαιολάδου από ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

Ακόμη κι αν οι ελαιοπαραγωγές χώρες δεν τον εφαρμόσουν στις δικές τους εσωτερικές αγορές, θα πρόκειται για κοσμοϊστορικές αλλαγές γιατί σίγουρα θα τον εφαρμόσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρακάτω η επίσημη θέση της πανεθνικής οργάνωσης των ιταλικών συνεταιρισμών:

“Οι τροποποιήσεις στον κανονισμό της ΕΕ που κινδυνεύουν να ακυρώσουν 30 χρόνια μαχών.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο για την ελαιοκαλλιέργεια: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την αναθεώρηση των κανόνων εμπορίας του ελαιολάδου που περιέχονται στον Καν. (ΕΕ) αριθ. 29/2012 και, απ’ όσο φαίνεται, ορισμένες επιλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έγκριση της πώλησης χύμα λαδιού στους καταναλωτές, ακυρώνοντας ουσιαστικά με μία μόνο κίνηση τις μάχες που δίνει ο κλάδος για πάνω από 30 χρόνια όσον αφορά τα θέματα ποιότητας και πιστοποίησης.

Μία από τις πρώτες και πιο ανησυχητικές συνέπειες είναι η ρήξη αυτού του συμφώνου εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, για το οποίο οι παραγωγοί έχουν κοπιάσει με επενδύσεις και θυσίες.

Οι υπό συζήτηση αλλαγές θα ανοίξουν τον δρόμο για ασυνέπεια μεταξύ του τι περιμένει ο καταναλωτής και ποιο είναι πραγματικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η αναθεώρηση του κανονισμού ο οποίος προτείνει την επίτευξη στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του προϊόντος, την ποιότητα και την προέλευση, δημιουργώντας πρόβλημα στην διασφάλιση ποιότητας με ανησυχητικές επιπτώσεις στις αγορές. Οι κανόνες θα είναι στην πραγματικότητα προαιρετικοί για τα κράτη- μέλη και θα βρεθούμε μπροστά σε έντονα στοιχεία ανισότητας.

Διαβάστε επίσης
Νέες απειλές από Τσαβούσογλου: "Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο αν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω για τα νησιά"

Εάν εγκριθούν αυτές οι αλλαγές, είναι αυτονόητο ότι απόπειρες απάτης και παραποίησης θα γίνουν ακόμη πιο συχνές, καθώς οι διαδικασίες ελέγχου και επαλήθευσης από τις αρμόδιες αρχές θα είναι ακόμη πιο περίπλοκες και δύσκολες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να γίνει διάλογος με άλλους φορείς και με τα θεσμικά όργανα, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή κάθε εργαλείο που να αποτρέψει αυτό το πιθανό ανησυχητικό σενάριο να γίνει θλιβερή πραγματικότητα, και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου για το οποίο παλεύουμε καθημερινά”.

Πηγή: olivenews.gr