Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη δημόσια παρουσία στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

Οσα συνέβησαν την πρώτη μέρα

Την ανάγκη εφαρμογής νέων πρακτικών και μεθόδων για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού πλαισίου, όπου κάθε ιδέα, πρόταση, άποψη και διαφωνία θα βρίσκει τη δική της θέση και θα μπορεί να διαμορφώσει αποτέλεσμα στα κοινά ζητήματα, ανέδειξε η πρώτη μέρα του διήμερου συνέδριου, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία της δημόσιας περιουσίας».

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (28-29.9.2017) με στόχο την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της συμμετοχής στα κοινά, σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητάς μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα, παρουσίασαν πρακτικές και μέθοδοι ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των πολιτών στην προστασία της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων online εφαρμογών αλλά και καταστάσεων προσομοίωσης, όπου για λίγο οι πολίτες θα «παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανέδειξε την ανάγκη για «περισσότερους και ποιοτικότερους δημόσιους χώρους, τομέας που η Θεσσαλονίκη αλλά και η χώρα παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα». «Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο δημόσιος χώρος που μας περιβάλλει στους τόπους κατοικίας, εργασίας και ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Δυστυχώς στην πατρίδα μας το νομικό θεσμικό πλαίσιο ως προς την προσφορά δημόσιων χώρων γνωρίζει μεγάλη υστέρηση, ζήτημα που έπρεπε να είχαμε λύσει προ πολλού και να μην χρειάζονται πολύχρονες διαδικασίες για τη δημιουργία τέτοιων χώρων», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, ο Σ.Δανιηλίδης στάθηκε με έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των δημόσιων χώρων και της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας την ανάγκη «οι πολίτες να μην εξαντλούν το ενδιαφέρον τους μόνο στον προγραμματισμό των έργων και την κατασκευή κτιρίων, αλλά να κάνουν και δική τους υπόθεση την προστασία της δημόσιας περιουσίας γιατί αυτή είναι κυρίως δική τους».

«Στην κατεύθυνση να ευαισθητοποιήσουμε και να καταστήσουμε ενεργούς τους πολίτες στο δήμο μας ακολουθούμε με συνέπεια και αφοσίωση εδώ και χρόνια τις διαδικασίες της διαβούλευσης, πριν ακόμη αυτή καταστεί υποχρεωτική από το νόμο. Πιστεύουμε στη δημοκρατική συμμετοχικότητα των πολιτών και αναζητούμε τρόπους και πρακτικές ώστε αυτή να ενισχύεται διαρκώς, να διευρύνεται, και μάλιστα να επεκτείνεται με την ανάπτυξη ενεργών πρωτοβουλιών και πρακτικών των συμπολιτών και συνδημοτών μας στη διαχείριση και προστασία της δημόσιας περιουσίας. Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν καλές πρακτικές και αυτές θα συνεχίσουμε να αναζητούμε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης.

«Να εκδημοκρατίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες…»
«Η μεγάλη δυσκολία των περισσότερων ευρωπαϊκών πόλεων είναι να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο και διαφορετικό πλήθος», σημειώνει ο εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Συμμετοχικής Δημοκρατίας Jorn Fritzenkotter (στέλεχος της Διεύθυνσης Δημοκρατικής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης), εξάροντας τη σημασία του «να μαζευτούμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να μιλήσουμε για το τι πρέπει να αλλάξει», και προσθέτει: «Αυτό είναι πάντα το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει», γιατί -όπως παρατηρεί- «μιλάμε πολύ στα social media αλλά δεν έχουμε την ευκαιρία και το χρόνο να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να συζητήσουμε».
Όπως υπογραμμίζει, «το βασικό είναι να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν πραγματικοί ‘‘συνιδιοκτήτες’’ του τόπου τους, πρέπει να νιώσουν υπεύθυνοι και ικανοί να αλλάξουν και να επηρεάσουν πράγματα και καταστάσεις. Και για να συμβεί αυτό, οι πολιτικοί οφείλουν να τους δώσουν χώρο και εξουσία να το κάνουν και να το νιώσουν». Σπεύδει, δε, να εξηγήσει ότι «αυτό στο οποίο δυσκολεύονται και υπολείπονται οι περισσότερες πόλεις/χώρες είναι το επίπεδο της ‘‘δέσμευσης’’ της εξουσίας απέναντι στους πολίτες, καθώς αδυνατεί ή αρνείται ή αμελεί να υιοθετήσει και να εφαρμόσει απόψεις και αποφάσεις των πολιτών, με ακόλουθο αποτέλεσμα τη δυσπιστία και τη γενικότερη αποχή, παρά τους συνεχώς αυξανόμενους δείκτες αναπτυγμένης συμμετοχικότητας της νεολαίας πανευρωπαϊκά».

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, ο κ. Fritzenkotter έκανε εκτενή αναφορά στα εκπληκτικά, όπως τα χαρακτήρισε, πρόσφατα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζουν πολύ υψηλό βαθμό συμμετοχικότητας στα κοινά, όπως η Ισλανδία και η Ιρλανδία, όπου τα αποτελέσματα τοπικών διαβουλεύσεων φτάνουν να επηρεάσουν και να παράξουν ακόμα και εθνικές αλλαγές. Όπως τόνισε, «η δημοκρατία ανήκει σε όλους τους πολίτες και οφείλουμε να την προστατεύσουμε. Πρέπει να εκδημοκρατίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες».
Παράλληλα, ο κ. Fritzenkotter δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «πολύ καλή δομή» για τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά που προωθεί η δημοτική Αρχή Νεάπολης-Συκεών, που είναι και η μοναδική πανελληνίως που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο των 16 χωρών για τη Συμμετοχική Δημοκρατία, καθώς και να εξάρει το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο «δέσμευσης» της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς επίσης και το προχωρημένο και αναπτυγμένο επίπεδο συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά.

«Μονόδρομος η συμμετοχή όλων μας»
Στην έννοια του «υπεύθυνου πολίτη» αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαουλίδης αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης- Συκεών και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Συμμετοχικής Δημοκρατίας.
Όπως τόνισε, «ο σωστός και υπεύθυνος πολίτης δεν μπορεί να εξαντλεί τη συμμετοχή του στα κοινά μόνο σε παράπονα και διαμαρτυρίες, διεκδικώντας παροχές επικαλούμενος το δημόσιο χαρακτήρα τους. Οφείλει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και να είναι επαρκής στις υποχρεώσεις του».

«Η κατασκευή και μόνο ενός όμορφου, βιοκλιματικού, σύγχρονου κτιρίου, η ανάπλαση μίας Παιδικής Χαράς και η τοποθέτηση ασφαλών και πιστοποιημένων οργάνων για τα μικρά παιδιά δεν αρκούν. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση των έργων. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, μετά τα εγκαίνια, όταν το έργο παραδοθεί σε χρήση. Η συντήρηση και η διαχείρισή του και κυρίως η προστασία του είναι αναμφίβολα δύσκολη υπόθεση», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι «είναι γεγονός πως η δημόσια περιουσία είναι εκτεθειμένη σε καταστροφές και βανδαλισμούς, οι πόροι για την φύλαξη και προστασία της περιορισμένοι, το νομοθετικό μας πλαίσιο ανεπαρκές, επομένως μονόδρομος η συμμετοχή όλων μας».
«Οφείλουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα», σημειώνει, «και να βρούμε ελκυστικούς τρόπους για να καταστούν όλο και περισσότεροι πολίτες περισσότερο ενεργοί και συμμέτοχοι στο δημόσιο πολιτικό βίο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαουλίδης θα βρεθεί σε λίγο καιρό στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει την πρόταση του δήμου για τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, που επελέγη από το Παγκόσμιο Forum Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το οποίο θα διεξαχθεί στις 5-11 Νοεμβρίου 2017 με θέμα «Ο λαϊκισμός είναι πρόβλημα».

Θεματικά Εργαστήρια
Οι εργασίες, που θα συνεχιστούν και την αυριανή ημέρα, είναι ανοικτές για τους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στα ειδικά Εργαστήρια, στα οποία επιρρίπτεται ιδιαίτερο βάρος, και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Μεταξύ των συντονιστών των εργασιών των Εργαστηρίων είναι ο Φώτης Ταλάντζης, PhD co-founder & CEO novoville, Καθηγητής Imperial College London, και ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π. και εθνικός συντονιστής των Pes Activists Greece, ο οποίος συντόνισε το σημερινό Εργαστήρι που ασχολήθηκε με τους τρόπους ενεργούς εμπλοκής των πολιτών στην προστασία των δημόσιων χώρων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η συντονίστρια των Pes Activists στη Θεσσαλονίκη Ειρήνη-Μαρία Σταματοπούλου.

Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, και ολοκληρώνεται το απόγευμα με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και πορισμάτων, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν άλλα δυο θεματικά Εργαστήρια, που είναι:
♦ 9π.μ.-11π.μ.: Εργαστήριο 1:
-Η τεχνολογία ως εργαλείο για την προστασία δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
-Παρουσίαση της εφαρμογής Novoville.
♦ 11.30π.μ.-1μ.μ.: Εργαστήριο 1:
Από τη θεωρία στην πράξη: Διαμορφώνουμε μαζί ένα σχέδιο δράσης
♦ 1μ.μ.-2μ.μ.: Παρουσίαση συμπερασμάτων-πορισμάτων των εργαστηρίων
Ερωτήσεις-συζήτηση
Κλείσιμο συνεδρίου