Εύζωνες: Οι προϋποθέσεις για την ένταξη και η εκπαίδευση

Εύζωνες

Η ιστορία του τάγματος και τα ιδιαίτερα ψυχικά χαρίσματα

Η Προεδρική Φρουρά, οι Εύζωνες όπως είναι ευρέως γνωστοί, είναι ένα ξεχωριστό τάγμα όπου λίγοι κατορθώνουν να υπηρετήσουν.

Η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων (αργότερα συνταγμάτων) ξεκινά το 1867, με την ίδρυση τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Το 1868 προστέθηκε σε κάθε τάγμα ευζώνων και πέμπτος λόχος. Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνοι να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ού αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).

Από το 1914, ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά. Ο τίτλος της έχει μετατραπεί αρκετές φορές από τότε (Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, Προεδρική Φρουρά). Η σημερινή της ονομασία είναι «Προεδρική Φρουρά», η οποία της αποδόθηκε το 1974, μετά το τέλος της Χούντας.




Οι Εύζωνες σήμερα

Πλέον, η Προεδρική Φρουρά, που ανήκει απευθείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι στον Στρατό, έχει αναλάβει τη φύλαξη του Προεδρικού Μεγάρου, και στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα, αναλαμβάνει τιμητικές αποστολές, όπως τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, συμμετοχή σε παρελάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έπαρση σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τιμητικά αγήματα σε επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών.

Εύζωνες
Φωτογραφία: Eurokinissi

Προϋποθέσεις

“Ερχεται όποιος θέλει, μένει όποιος μπορεί” αναφέρει μια έκφραση που αποτελεί μότο στους Εύζωνες. Εν δυνάμει Εύζωνες είναι όλοι όσοι θα υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Ο υποψήφιος Εύζωνας πρέπει να είναι Ι1, από 1,87 μέχρι το 2,03 όσο το ύψος της σκοπιάς και το βασικό να είναι εθελοντής, να μην έχει τατουάζ σε εμφανή σημεία ή τρύπες. Τα εσωτερικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που ξεχωρίζουν, αφού απαιτείται πειθαρχία, αυτοέλεγχος και πολύ εσωτερική δύναμη.




Η εκπαίδευση έχει διάρκεια 6 εβδομάδων εκπαίδευση που περιλαμβάνει αρχικά ασκήσεις με και χωρίς όπλο, ακινησία 60-120 λεπτών και μετά ακολουθεί ο ευζωνικός βηματισμός και η ευζωνική υπηρεσία. Επίσης, έχει σωματική αγωγή και ασκήσεις παρελάσεων σε καθημερινή βάση.