Θεσσαλονίκη: Ένα νέο αποτύπωμα φιλοδοξεί να αφήσει στον κλάδο των τροφίμων και ποτών η Διεθνής Έκθεση Food & Drinks by Detrop που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 του μηνός στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η διοργάνωση, που κάνει μάλιστα βήματα μεγαλύτερης σύνδεσης με την πόλη μέσω νέων δράσεων, συγκεντρώνει 250 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 19 χώρες, που είναι οι Ελλάδα, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιορδανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Ολλανδία, Τυνησία και Φινλανδία, φιλοξενεί τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Επίσης, στο πεδίο των οργανωμένων εμπορικών επαφών και ραντεβού ανάμεσα σε εκθέτες και επισκέπτες η έκθεση υποδέχεται 90 ξένους Hosted Buyers από 18 χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), αλλά και 30 αγοραστές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα B2B, ενισχύοντας την εμπορική δυναμική της διοργάνωσης. Για την οργάνωση όλων αυτών των εμπορικών επαφών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), μέλος του Enterprise Europe Network, η Food & Drinks by Detrop λειτουργεί πλατφόρμα B2B επαφών, η οποία είναι ίδια με αυτή της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών Sial.
Σημείο αναφοράς της Food & Drinks by Detrop είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις της, οι οποίες θα προσδώσουν χρώμα, γεύση και αρώματα στην έκθεση:
-Το All About Café είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τον καφέ στη Βόρεια Ελλάδα, που καθιερώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη ΔΕΘ-HELEXPO και περιλαμβάνει από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Latte Art ThrowDown 2024 μέχρι σεμινάρια, workshops, γευσιγνωσίες καφέ κα. Την επιμέλεια του All About Café έχει ο Βαλάντης Λαμπριανίδης με τη Valenio και Μέγας Χορηγός είναι το Barista’s Gold από τη ΝΟΥΝΟΥ, ενώ Χορηγός μηχανολογικού εξοπλισμού είναι η Eurogat.
-Το The Pairing Bar αποτελεί μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σχεδιασμένη για να διεγείρει τις αισθήσεις και να ταξιδέψει τους επισκέπτες στον κόσμο των εκλεκτών κρασιών, αποσταγμάτων και μπίρας μέσα από οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζονται προϊόντα εκθετών της Food & Drinks by Detrop. Συνεργάτης στο The Pairing Bar είναι η εταιρεία Chef Stories της Σύλβιας Κουμεντάκη.
– Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει επίσης και την ενότητα All About Gastronomy που προσφέρει την ευκαιρία σε εκθέτες και επισκέπτες να γνωριστούν μέσα από τα προϊόντα που παρουσιάζονται και να ανακαλύψουν πιθανές συνέργειες. Τα σαλόνια Herbs & Honey και Dairy αναμένεται να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες στη συγκεκριμένη ενότητα.
-Τα Golden Olive Events έχουν ως πρωταγωνιστή την ελιά και περιλαμβάνουν το 3rd Olive Trophies 2024, το Olive Oil Bar και πολλές εκδηλώσεις παρουσίασης ελαιόλαδων και ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς. Τα Golden Olive Events διοργανώνονται από τη Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ.
– Τα διεθνή βραβεία Food Experts’ Awards (FEA) δημιουργήθηκαν για να επιβραβεύσουν την καινοτομία και αριστεία στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και αποτελούν πρωτοβουλία του Cibum.
– Στο πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop πραγματοποιείται κι ένα νέο project, το Gastronomy EXPerience-Taste the stories με συνεργάτη την εταιρεία Gruppo FL και με στόχο να συνδέσει μικρούς και μεγάλους παραγωγούς και μεταποιητές μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης με κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Οι σεφ επιλεγμένων εστιατορίων θα αξιοποιήσουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες εκθετών της φετινής διοργάνωσης, δημιουργώντας πρωτότυπες συνταγές και ιδιαίτερα πιάτα, τα οποία θα συμπεριληφθούν και θα διατίθενται σε εστιατόρια σε ειδικά μενού για συγκεκριμένες ημέρες.
-Επίσης η Food & Drinks by Detrop κινητοποιεί και μπαρ της πόλης ενθαρρύνοντάς τα να δημιουργήσουν ένα μοναδικό signature cocktail εμπνευσμένο από την έκθεση μέσα από μια σχετική δράση, που θα αναδείξει την καινοτομία στον κλάδο των ποτών.
-Η έκθεση θα φιλοξενήσει και πολλά σεμινάρια, workshops και fireside chats με την επιμέλεια της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), του φορέα Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, της Valenio και της ΦΙΛΑΙΟΣ.
Το ΝΟΥΝΟΥ είναι Μέγας Χορηγός του All About Café και η ΝΥΜΦΗ είναι η Μπύρα της έκθεσης.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου
Για μια νέα έκθεση, διάδοχο της γνωστής Detrop, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, εξηγώντας πως στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο κλάδος των τροφίμων-ποτών είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος δε στη δράση Gastronomy EXPerience-Taste the stories τόνισε πως ανέκαθεν η έκθεση επεδίωκε τη μεγαλύτερη όσμωση με την πόλη, κάτι που εξυπηρετείται με το νέο αυτό πρότζεκτ, αναπτύσσοντας μια διάδραση.
Την προβολή της Θεσσαλονίκης ως πόλης γαστρονομίας μέσα και από μία έκθεσή της υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, ενώ προανήγγειλε και μια έκπληξη που επιφυλάσσει η διοργάνωση μία ημέρα πριν από την έναρξή της στην Πλατεία Αριστοτέλους, με την αφορμή των εγκαινίων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενός άλλου «παιδιού» της ΔΕΘ, δράση που θα σηματοδοτήσει τη Food & Drinks by Detrop.
Με 46 επιχειρήσεις συμμετέχει στη Food & Drinks by Detrop η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, και με στόχο την άμεση επαφή τους με αγοραστές από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, της εστίασης, των ξενοδοχείων και δικτύων διανομών. Στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής θα προβληθεί και η «Μακεδονική Κουζίνα».
Την εξέλιξη του καφέ, του δεύτερου δημοφιλέστερου μη αλκοολούχου ροφήματος μετά το νερό, θα παρουσιάσει το All About Café, όπως ανέφερε ο ιδρυτής της Valenio, κ. Βαλάντης Λαμπριανίδης, συντονιστής της εν λόγω θεματικής ενότητας. Τόνισε δε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στις εταιρείες να παρουσιάσουν εξαιρετικές ποικιλίες καφέ και τις ιδιαιτερότητες τους, ενώ αναφέρθηκε και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Latte Art ThrowDown 2024, ο οποίος έχει ξεπεράσει σε συμμετοχή εθνικά πρωταθλήματα.
Τα τέσσερα σαλόνια της All About Gastronomy παρουσίασε από την πλευρά της η κα Σύλβια Κουμεντάκη της Chef Stories, η οποία υπογράμμισε τόσο τον μεγάλο αριθμό όσο και την υψηλή ποιότητα των παράλληλων εκδηλώσεων που φιλοξενεί η ΔΕΘ-HELEXPO στις εκθέσεις της, ενώ αναφέρθηκε και στα ειδικά masterclasses που θα πραγματοποιηθούν για τους εμπορικούς επισκέπτες και τους αγοραστές από τον τομέα των σούπερ μάρκετ.
Στη νέα δράση Gastronomy EXPerience-Taste the stories, που δίνει στη Food & Drinks by Detrop την ευκαιρία να βγει στην πόλη αναφέρθηκε η κα Παρθένα Παστραφίδου από τη Gruppo FL, σημειώνοντας πως την αγκάλιασαν με θέρμη τόσο οι παραγωγοί όσο και τα εστιατόρια. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως συμμετέχουν έξι εστιατόρια της πόλης. «Η Foods & Drinks by Detrop εμπλέκει την τοπική κοινωνία με πολλά οφέλη για τους παραγωγούς και τα εστιατόρια, αλλά και για τους κατοίκους» σημείωσε.
Χώρο και χρόνο στους παραγωγούς που έχει υποστηρίξει η Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά θα δώσει ο φορέας μέσω της Food & Drinks by Detrop, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας του οργανισμού, κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας για τη νέα έκθεση τόνισε πως η επόμενη μέρα της Detrop ξεκινά πολύ δυναμικά.
«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε σε τέτοιες εκθέσεις, καθώς συναντάμε τους ανθρώπους πίσω από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους φορείς», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ζακ Λεβί από τη σχολή La Chef Levi, τονίζοντας πως ως σχολή εξειδικευμένη στη γαστρονομία θεωρεί ότι η Food & Drinks by Detrop είναι μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας για την ανάδειξη της έκθεσης σε φάρο εξωστρέφειας.
Η Food & Drinks by Detrop θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή στις 18:00 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα. Το ωράριο της έκθεσης είναι Παρασκευή και Σάββατο 10:00 με 19:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00.