Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση θέλει να βάφονται κόκκινα τα αυγά ενόψει του εορτασμού του Πάσχα.

Τα αυγά βάφονται κόκκινα προς ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου του Χριστού με τους μαθητές του λίγο πριν το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου.

Γιατί όμως βάφουμε τα αυγά κόκκινα και δεν συνηθίζουμε να τα χρωματίζουμε με κάποιο άλλο χρώμα;

Το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού μετά την τριήμερη ταφή του, καθώς και τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής που απορρέει από το γεγονός της Ανάστασης. Άλλωστε τα αυγά ακόμα και πριν βαφτούν αντιπροσωπεύουν τη γονιμότητα και τη δημιουργία.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές παραδόσεις σχετικά με την προέλευση του εθίμου των κόκκινων αυγών.

Σύμφωνα με την πρώτη, μία γυναίκα που πληροφορήθηκε το γεγονός της Ανάστασης φάνηκε δύσπιστη λέγοντας πως θα πίστευε μόνο όταν τα αυγά που κρατούσε στα χέρια της κοκκίνιζαν. Έτσι κι έγινε.

Τα αυγά κοκκίνισαν και η γυναίκα πίστεψε την Ανάσταση του Χριστού.

Θεωρείται πιθανό, αν η εκδοχή αυτή αντικατοπτρίζει την αλήθεια, η τήρηση του εθίμου να ξεκίνησε κατά την εποχή εκείνη. Κατά τη δεύτερη παράδοση, η ίδια η Παναγία προσέφερε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς του Υιού της προκειμένου να του συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν καλύτερα κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του στο σταυρό του μαρτυρίου.

Τα αυγά κοκκίνισαν όταν η Παναγία τα μούσκεψε με τα δάκρυά της.

Η τρίτη και τελευταία υπόθεση, η οποία θεωρείται και η πλέον πιθανή,αναφέρει ότι μετά την Ανάσταση του Κυρίου η Μαρία η Μαγδαληνή, ως μία από τα πρώτα άτομα που αντίκρισαν τον κενό τάφο του Χριστού, επισκέφθηκε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα για να τον ενημερώσει για το θαύμα της Ανάστασης.

Εκείνος δεν πίστεψε πως ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να είναι πραγματικό και, θέλοντας να αποδείξει πως επρόκειτο για αποκύημα της φαντασίας της Μαρίας, βροντοφώναξε ότι αν αυτά που βρίσκονταν στο καλάθι δίπλα του εκείνη τη στιγμή κοκκίνιζαν, τότε και ο ίδιος θα πειθόταν για την Ανάσταση του Χριστού.

Τα αυγά κοκκίνισαν και τελικά ο αυτοκράτορας πείστηκε για την Ανάσταση του Χριστού.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi