Γνωρίστε τη μοναδική τεχνική ψαρέματος «νταλιάνι» απ’ όπου… βγαίνει το αυγοτάραχο (ΒΙΝΤΕΟ)

Αμβρακικός Κόλπος νταλιάνι τεχνική ψαρέματος

Αποστολή του Thes.gr στον Αμβρακικό Κόλπο

Κάνουμε βόλτα στα νερά του Αμβρακικού Κόλπου και με τη βοήθεια του ξεναγού, Δημήτρη Παπαδόπουλου γνωρίζουμε τι είναι το «νταλιάνι».

Το «νταλιάνι» είναι μία μοναδική και παραδοσιακή τεχνική ψαρέματος που χρησιμοποιείται – πλέον λιγότερο- στην Πρέβεζα και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ουσιαστικά το «νταλιάνι» είναι μία παγίδα για ψάρια, στην οποία αλιεύουν κυρίως, κέφαλους και μπάφες απ’ όπου βγάζουν το φημισμένο αυγοτάραχο ή διαφορετικά, το ελληνικό χαβιάρι.

Η εγκατάσταση αυτή αποτελείται από δίχτυα και δύο ξύλινους πύργους. Στήνεται κοντά στην ακτή, σε σημεία που είναι τα περάσματα των ψαριών. Η λέξη νταλιάνι έχει τουρκική προέλευση, καθώς προέρχεται από το daylan, που σημαίνει ειδικό δίχτυ για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.

Πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτή η τεχνική, «ήρθε» από τη Μ. Ασία το 1922 με τους πρόσφυγες.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μας ξεναγεί στον Αμβρακικό Κόλπο και μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα την τεχνική «νταλιάνι».

Πως λειτουργεί το «νταλιάνι»

Η τεχνική «νταλιάνι» βασίζεται στην παρατήρηση. Τα δίχτυα στήνονται σε σχήμα ενός μεγάλου τετράγωνου, με πλευρές μήκους 30 μέτρων.

Αμβρακικός Κόλπος νταλιάνι τεχνική ψαρέματος

Οι δύο παράλληλες πλευρές, που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα, μέχρι να εμφανιστεί το κοπάδι ψαριών, είναι κατεβασμένες. Σε δύο γωνίες, έχουν στηθεί ξύλινοι πύργοι με ύψος 8-10 μέτρα.

Στον έναν, βρίσκεται ο παρατηρητής, δηλαδή εκείνος που βλέπει εάν έρχονται ψάρια. Στον απέναντι πύργο, στέκεται ο ψαράς, που τραβάει ένα σχοινί και κλείνει το τετράγωνο δίχτυ, όταν τον ειδοποιήσει ο παρατηρητής.

Το κοπάδι των ψαριών εγκλωβίζεται μέσα στα δίχτυα, γι’ αυτό και η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από το μάτι του παρατηρητή.

Αμβρακικός Κόλπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *