Η Αρέθουσα τίμησε τον θαυματουργό της Αγιο, τον Αγιο Χριστόφορο: Τριήμερο πανηγύρι, γεμάτο αθλητικά δρώμενα, μουσική και χορό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αρέθουσα πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου ξωκλήσι

Μία παράδοση που κρατά περισσότερο από 120 χρόνια

Πιστοί στο ραντεβού τους για πολλοστή φορά, οι κάτοικοι της Αρέθουσας, τίμησαν το τριήμερο, 8,9 και 10 Μαΐου, τον θαυματουργό τους Αγιο, τον Αγιο Χριστόφορο.

Κάθε χρόνο την παραμονή, ανήμερα και την επομένη της γιορτής του Αγίου, η Αρέθουσα διοργανώνει στη μνήμη του, μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, όχι μόνο από το χωριό και τη γύρω περιοχή αλλά και απ’ ολόκληρο το Νομό.

Αρέθουσα πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου ξωκλήσι εικόνα

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, που ξεχωρίζει με το καταπράσινο πλατανόδασος και την υπέροχη φύση.

Αρέθουσα πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου ξωκλήσι

Το θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Αρέθουσας, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με τη συνεργασία του πατέρα Αλκιβιάδη, της Επιτροπής Πανηγυριού και του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Αρεθουσιανών «Ο ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ», και «έκλεψε» γι’ ακόμη μία χρονιά τις εντυπώσεις, παρόλα τα τερτίπια του καιρού.

πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου τρέξιμο

Ξεχώρισαν αναμφισβήτητα οι αθλητικές δράσεις, όπως η ελευθέρα πάλη, η λιθοβολία, το τρέξιμο και η ποδηλασία καθώς επίσης και οι παραδοσιακοί χοροί και μουσικές.

Πανηγύρι Αρέθουσα Αγιος Χριστόφορος ελευθέρα πάλη
Φωτογραφία: Ελενα Τοπάλοβα

Πανηγύρι Αρέθουσας: Πλήθος κόσμου και εκδηλώσεων

Αρκετός ήταν ο κόσμος που έδωσε το «παρών» και γλέντησε με την ψυχή του στο τριήμερο πανηγύρι της Αρέθουσας.

πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου ποδηλασία

Κατά την πρώτη ημέρα και συγκεκριμένα την παραμονή του Αγίου Χριστοφόρου (Τετάρτη 08/05), έγινε η Λιτάνευση της Ιερής του Εικόνας, με συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Βόλβης. Παρόντες και αρκετοί τοπικοί φορείς. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με τον Ζώρα (Τσολιάς) και την ορχήστρα του.

πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου

Ανήμερα της γιορτής (Πέμπτη 09/09), πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθος κόσμου.

Πανηγύρι Αρέθουσα Αγιος Χριστόφορος ελευθέρα πάλη
Φωτογραφία: Ελενα Τοπάλοβα

Ακολούθησαν οι αθλητικές δραστηριότητες με την συνδρομή της Επιτροπής Πανήγυρις ¨Αγιος Χριστόφορος, όπως: Αγώνας δρόμου (τρέξιμο) και αγώνας ποδηλασίας, αγώνας λιθοβολίας και τριπλούν καθώς και η παραδοσιακή Πάλη με τη συνοδεία Οργάνων.

Πανηγύρι Αρέθουσα Αγιος Χριστόφορος ελευθέρα πάλη
Φωτογραφία: Ελενα Τοπάλοβα

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (10/05). Το πρωί τελέστηκε Ορθος και Θεία Λειτουργία- Αγιασμός στο παρεκκλήσι του Αγίου Χριστόφορου και το απόγευμα σε κλειστό χώρο, λόγω του καιρού, πραγματοποιήθηκαν οι χορευτικές και χορωδιακές επιδείξεις από συλλόγους της περιοχής.

Πανηγύρι Αρέθουσα Αγιος Χριστόφορος χορευτικά συγκροτήματα
Φωτογραφία: Ελενα Τοπάλοβα

Σ’ αυτές έλαβαν μέρος οι: Ποντιακός Σύλλογος Ασπροβάλτας «Παναγία Σουμελά», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαδύτου, Μικρασιατικός Σύλλογος Ασπροβάλτας, Σύλλογος Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας», Χορωδία Στεφανινών «Μίκης Θεοδωράκης», με τη σύμπραξη των γυναικών Αρέθουσας, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ», Πολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού «Η Ανατολική Ρωμυλία» και Πολιτιστικός Χορευτικός Ομιλος Σοχού.

Πανηγύρι Αρέθουσα Αγιος Χριστόφορος χορωδία
Φωτογραφία: Ελενα Τοπάλοβα

Στο χώρο υπήρχε φυσικά και υπαίθρια αγορά, παραγωγοί προϊόντων και χειροποίητες δημιουργίες.

Πανηγύρι Αρέθουσα Αγιος Χριστόφορος χορευτικά συγκροτήματα
Φωτογραφία: Ελενα Τοπάλοβα

Δέσποινα Σκαθαρούδη: «Ενα από τα πιο παλιά πανηγύρια της περιοχής»

Η Δέσποινα Σκαθαρούδη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Αρεθουσιανών «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» στο νεοσύστατο Δ.Σ., μίλησε στο Thes.gr για την παράδοση και την ιστορία του πανηγυριού του Αγίου Χριστοφόρου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα του τριημέρου αλλά και στην παρουσία του κόσμου. Μεταξύ άλλων η κα Σκαθαρούδη τόνισε πως: «Το πανηγύρι είναι από τα πιο παλιά της περιοχής. Συνηθίζεται να έρχεται πάρα πολύς κόσμος από τις γειτονικά χωριά και όχι μόνο. Οταν μάλιστα ο καιρός βοηθάει καθώς και οι μέρες (αν είναι κοντά σε ΣΚ), μαζεύονται 2 με 3.000 άτομα».

Δείτε το παρακάτω βίντεο 

Η αγάπη στον Αγιο Χριστόφορο που τους έσωσε από την ξηρασία και η μακρόχρονη παράδοση

Οι κάτοικοι της Αρέθουσας έχουν ισχυρό δέσιμο με τον Αγιο Χριστόφορο. Τον αποκαλούν «θαυματουργό τους Αγιο» γιατί αυτός τους έσωσε στα χρόνια της ξηρασίας. Σύμφωνα με την παράδοση και τις διηγήσεις των παλιών, ήταν αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1903, όταν έντονη ξηρασία έπληττε το χωριό και την γύρω περιοχή. Οι καταστροφές ήταν τεράστιες, κυρίως φυσικά στις σοδειές και οι Αρεθουσιανοί, απελπισμένοι πλέον, έκαναν λιτανεία.

Αρέθουσα πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου όργανα

Γυναίκες και άνδρες, νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά ξεκίνησαν με τις Εικόνες στα χέρια από τον Αγιο Δημήτριο (εκκλησία του χωριού), κατευθυνόμενοι προς τα χωράφια τους. Οταν βγήκαν από το χωριό και έφτασαν στην περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, το θαύμα έγινε! Αρχισε να βρέχει και ο κόσμος έκπληκτος δεν πίστευε πως μετά από τόσο καιρό ξηρασίας, το χωριό τους σώθηκε από την πείνα και την καταστροφή. Ο Αγιος Χριστόφορος «Χριστόν έφερε» και σωτηρία στην Αρέθουσα.

πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου πάγκοι

Από τότε και κάθε χρόνο σε ανάμνηση και προς τιμήν του Αγίου Χριστόφορου, γίνεται στις 9 Μαΐου μία μεγάλη γιορτή. Εκτός φυσικά από τους κατοίκους του χωριού, συγκεντρώνεται κόσμος από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο, για να προσκυνήσει στο εκκλησάκι του Αγίου, να απολαύσει τη βόλτα του και τις διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου καθώς και να παρακολουθήσει τα αθλήματα. Εκείνος πάντα τους… βρέχει και τους προστατεύει, όπως έβρεξε και ανήμερα της γιορτής του αλλά και την επομένη.

Αρέθουσα πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου ξωκλήσι εικόνα

Ραντεβού τον Ιούλιο, έρχονται τα «ΕΥΡΙΠΙΔΙΑ»

Η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Αρεθουσιανών «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ», Δέσποινα Σκαθαρούδη μας αποκάλυψε πως ο νεοσύστατος σύλλογος ετοιμάζεται για μεγαλύτερο κάλεσμα που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα «ΕΥΡΙΠΙΔΙΑ» θα είναι πάλι ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Η Παρασκευή θα είναι αφιερωμένη στον Ευριπίδη. Θα έχουμε θεατρικό δρώμενο, κάποια τραγωδία του Ευριπίδη. Το Σάββατο θα γίνει παραδοσιακό γλέντι και την Κυριακή, ένα πάρτι νεολαίας, για τη νεολαία, όχι μόνο του χωριού αλλά ολόκληρης της περιοχής».

πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου όργανα

Extra Info

Η Αρέθουσα βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, ανήκει στη δημοτική ενότητα του Δήμου Βόλβης και αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 748 κατοίκους. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τη θεά Αρέθουσα, Νύμφη των πηγών, μιας και το χωριό υδροδοτείται από 8 πηγές. Πολιούχος της είναι ο Αγιος Δημήτριος (1819).

πανηγύρι Αγίου Χριστοφόρου ξωκλήσι εικόνα