Η ευχαρίστηση του ψεύδεσαι

Με αφορμή την Πρωταπριλιά

της Φωτεινής Κατσάλη

Πρωταπριλιά και το έθιμο με τα ψέματα ( συνήθως είναι καλοπροαίρετα), που μας έχει έρθει από την Ευρώπη καλά κρατεί. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς σήμερα ξεγελάσατε η ξεγελαστήκατε, αλλά νομίζω όλοι βρίσκουμε την σημερινή μέρα να ξεφουρνίσουμε χωρίς ενοχή κάποιο ψέμα… Τα ψέματα αυτής της ημέρας τελικά έχουν γίνει τα πιο αθώα αν αναλογιστούμε τι ψέμα καταπίνουμε καθημερινά όλοι μας, ξεκινώντας από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις έως την πολιτική κατάσταση της χώρας μας!

protaprilia1

Ίσως τελικά η Πρωταπριλιά να είναι και η πιο αληθινή ημέρα του χρόνου! Και καλά που υπάρχει για να μας υπενθυμίζει πως το ψέμα υπάρχει στην φύση μας, με μικρές ή και μεγαλύτερες επιπτώσεις! Η ειλικρίνεια σε έναν κόσμο που πουλάει καθημερινά μέσα από τα συστήματα του, από ψεύτικα στήθη έως ψεύτικες ελπίδες και όνειρα δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι εφικτή καθημερινά…
Πάντως τουλάχιστο το συγκεκριμένο έθιμο είναι για πολλούς διασκεδαστικό! Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό, Δυο από , αυτές όμως είναι οι επικρατέστερες..
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

protaprilia2

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.

Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.
Εν κατακλείδι φίλοι μου, έτσι κι αλλιώς σήμερα είναι μια όμορφη ηλιόλουστη ημέρα , αν και το βράδυ προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την χώρα, χαρείτε την, και μην νοιάζεστε και πολύ για την οικονομική κρίση, εφόσον πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η απαλλαγή του χρέους μας από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα αναγνωρίσουν επιτέλους την αξία μας!
Και αλήθεια σας λέω, αυτή την στιγμή στην παραλία της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκαν Δελφίνια!!!!

protaprilia3

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *