Η Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και ο Ιερός Ναός Χρυσοπηγής Μπόχαλης Ζακύνθου (ΦΩΤΟ)

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Η θαυματουργή της εικόνα

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής είναι Θεομητορική εορτή της Ορθοδοξίας, και τιμάται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας, πέντε μέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Της Σοφίας Δασκαλοπούλου Θεολόγου, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Χριστιανισμού

Ανάμεσα στα πολυάριθμα προσκυνήματα της Ελλαδικής εκκλησίας συναριθμείται και ο τιμώμενος Ιερός Ναός Χρυσοπηγής Μπόχαλης της νήσου Ζακύνθου, ο οποίος αποτελεί έναν πνευματικό θησαυρό του νησιού και των προσκυνητών που συρρέουν, προκειμένου να αποδώσουν τον οφειλόμενο σεβασμό στο μεγαλείο της Υπεραγίας Θεοτόκου και να προσκυνήσουν τη θαυματουργική της εικόνα.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Η Ζωοδόχος Πηγή, χρησιμοποιείται ως επίθετο της Θεοτόκου και Μητέρας του Χριστού, η οποία Τον κυοφόρησε με την υπακοή της στο θέλημα του Θεού, για να γεννήσει τον Θεάνθρωπο, συμμετέχοντας στην ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας. Η Παναγία, είναι η πηγή ζωής για όλους τους χριστιανούς, καθώς είναι Αυτή που έφερε στον κόσμο τον Μεσσία Χριστό.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της στον 5ο αιώνα μ.Χ. και στον αυτοκράτορα Λέων Ά, όταν του αποκαλύφθηκε η Παναγία ως στρατιώτης ακόμη, στο θαυματουργή Ιερά Πηγή στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολη, όπου και έχτισε δίπλα της τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Παναγίας Μπαλουκλίωτισσας. Το σημείο εκείνο θεωρήθηκε θαυματουργό, προσφέροντας θεραπεία και ανακούφιση σε ασθενείς κατά την διάρκεια των αιώνων με την μεσιτεία Της, καθιστώντας την μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Χρυσοπηγής βρίσκεται στη γραφική περιοχή του λόφου της Μπόχαλης στη Ζάκυνθο, από το 1953 κατάφυτος από ελαιόδεντρα και πεύκα. Χτισμένος σε στρατηγική τοποθεσία, με θέα στον κόλπο της Ζακύνθου, προσφέροντας ένα επιβλητικό θέαμα στους επισκέπτες, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα του νησιού.

Ο Ναός φιλοξενεί έργα τέχνης κριτικής κυρίως τεχνοτροπίας, όπου μέσα σε αυτόν μπορούμε να θαυμάσουμε το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τη Βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου της Χρυσοπηγής, η οποία χρονολογείται από το 848 μ.Χ. και προήλθε από την Κρήτη μετά την πτώση του Χάνδακα.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Στην κορυφή του λόφου και στο εσωτερικό του βενετσιάνικου κάστρου, το οποίο με τα τείχη του προστάτευε τους κατοίκους σε κάθε ιστορική περίοδο, βρισκόταν ο παλιός ναός της Παναγίας Χρυσοπηγής του 16ου αιώνα. Ο Ναός πρωτύτερα ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος του Ρεμούνδου, όπου εφημέριος και ανακαινιστής ήταν το έτος 1509, ο ιερομόναχος Παλλάδιος Χρυσοπλεύρης, με το 1840 να συναντάμαι τον αρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου και συγχωνεύθηκε με τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής που βρισκόταν μέσα στο φρούριο.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής είναι βυζαντινής τέχνης, και είναι επαργυρωμένη και επιχρυσωμένη, με το πρόσωπό της Παναγίας να είναι με τέτοιο τρόπο αγιογραφημένο, όπου σε όποια μεριά και αν πας, Εκείνη σε κοιτάζει.

Τα μαλλιά της είναι ολόχρυσα και είναι όλη γεμάτη τάματα, λόγω της θαυματουργικής της δύναμης. Η παράδοση αναφέρει ότι τα ολόχρυσα μαλλιά της δόθηκαν από τάμα που έκανε μια γυναίκα όταν πάνω σε μια σκάλα μπλέχτηκαν και δεν μπορούσε να τα ελευθερώσει, και τότε επικαλέστηκε την Παναγία την Χρυσοπηγή να την βοηθήσει.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Την ημέρα της γιορτής, ο Ιερός Ναός Χρυσοπηγής γεμίζει από πιστούς που έρχονται να τιμήσουν την Παναγία και να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. Μετά το πέρας της λειτουργίας, ακολουθεί μια λιτανεία με την εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, η οποία μεταφέρεται γύρω από τον ναό και στη συνέχεια μέσα από τα παραδοσιακά σοκάκια μέχρι τους πρόποδες του Κάστρου.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Στις παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις, συμμετέχουν πολιτιστικά συγκροτήματα που παρουσιάζουν τοπικές μουσικές και χορούς, συμβάλλοντας στη χαρά της ημέρας, καθώς και τοπικοί οργανοπαίκτες μέσα από τους ήχους των τοπικών μουσικών οργάνων, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα. Οι προσκυνητές συμμετέχουν στην εορτή, με την λιτανεία και την προσευχή, οι οποίοι κατακλύζουν το ναό που πανηγυρίζει για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της και να αποθέσουν στην Παναγία, τα ευχαριστήρια αναθήματα.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον Ιερό Ναό Χρυσοπηγής στη Ζάκυνθο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους πιστούς να βιώσουν μια ισχυρή πνευματική εμπειρία, εμπλουτισμένη από τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου.

Οι εορτασμοί τιμούν την Παναγία ως σύμβολο προστασίας και αγάπης προς τους ανθρώπους, και προσφέρουν μια ευκαιρία στους πιστούς να συνδεθούν με την πίστη και την παράδοσή τους. Η Παναγία, μητέρα του Ιησού Χριστού και μητέρα πάντων των χριστιανών, παραμένει για όλους μας η Πηγή της Ζωής, καθότι Εκείνη έφερε τη Ζωή, τον Ιησού Χριστό στον κόσμο, και την ελπίδα και προστασία μας.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής παρέστη ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, συνλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός μετά του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου

Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Μπόχαλη Ζακύνθου