Η ιεροτελεστία της απόσταξης του τσίπουρου στη Νάουσα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σε «αναβρασμό» τα καζάνια στη Βόρεια Ελλάδα για την παραγωγή της χρονιάς «Τσίπουρο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς βασιλιάς δικτάτορας, Θεός και κοσμοκράτορας σαν το καλοπιείς βρε θα ευφρανθείς κι όλα πια στο κόσμο ρόδινα θε να τα δεις». Μια μικρή… παραλλαγή στους στίχους του Αιμίλιου Σαββίδη που ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία η Χαρούλα Αλεξίου τιμής […]

Σε «αναβρασμό» τα καζάνια στη Βόρεια Ελλάδα για την παραγωγή της χρονιάς

«Τσίπουρο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς βασιλιάς δικτάτορας, Θεός και κοσμοκράτορας
σαν το καλοπιείς βρε θα ευφρανθείς κι όλα πια στο κόσμο ρόδινα θε να τα δεις».
Μια μικρή… παραλλαγή στους στίχους του Αιμίλιου Σαββίδη που ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία η Χαρούλα Αλεξίου τιμής ένεκεν για το ίσως καλύτερο παραδοσιακό προϊόν της χώρας μας, το τσίπουρο.

Με γλυκάνισο ή χωρίς, το τσίπουρο αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων και το «Life-events» συνάντησε τον κ. Τάκη Καστανιώτη, ιδιόκτητη του ομώνυμου οινοποιείου από τη Νάουσα που μας εξήγησε εν συντομία της διαδικασίας απόσταξης του.

Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος έχουν την τιμητική τους σε αυτή τη διαδικασία αφού κατά τη διάρκεια τους πραγματοποιούνται τα περισσότερα καζάνια για την παραγωγή του τσίπουρου σε πάρα πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα.

Μία από αυτές είναι και η Νάουσα που έχει μεγάλη παράδοση στην οινοποιεία με τα φημισμένα κρασιά της σε όλο τον κόσμο. Και εκτός από τα κρασιά οι Ναουσαίοι παράγουν και πολύ καλό τσίπουρο με τους ίδιους να μετατρέπουν σε τρικούβερτα γλέντια τις βραδιές αυτές. Γιατί δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά ιεροτελεστία…

Διαβάστε επίσης
Βραδιά οινογνωσίας με φιλανθρωπικό σκοπό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Εν συντομία… Τσίπουρο είναι το προϊόν απόσταξης ζυμωμένων στεμφύλων. Συναντάται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και ανάλογα με την περιοχή ποικίλει η ονομασία του και ο τρόπος παρασκευής του. Η απόσταξη γίνεται σε ειδικές αποστακτικές συσκευές, τους χάλκινους άμβυκες.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα λέγεται τσίπουρο γιατί τα στέμφυλα ονομάζονται τσίπουρα, ενώ στη Κρήτη ονομάζονται τσίκουδα και στη Κύπρο ζίβανα και το προϊόν τσικουδιά και ζιβανία. Οπου και να το συναντήσετε μην χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Στην υγειά σας!!!