Η μουσική παράδοση του Πόντου δε θα χαθεί! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ακρως επιτυχημένη η 1η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές» Με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (17/03) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ιστορικής Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με διοργανωτή την Εδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η 1η Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο […]

Ακρως επιτυχημένη η 1η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές»

Με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (17/03) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ιστορικής Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με διοργανωτή την Εδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η 1η Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές».

Μία ιδέα, που γεννήθηκε από την αγωνία των ανθρώπων ποντιακής καταγωγής, να δούνε προς τα που οδεύει αυτό το μουσικό είδος και με στόχο να μπουν οι βάσεις ενός μόνιμου πλαισίου ορθολογικού διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της ποντιακής μουσικής.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές, δημιουργοί και η κοινότητα των ακροατών ενώ μεταξύ άλλων εξετάστηκαν και αναλύθηκαν οι διαφορετικές όψεις του φαινομένου της ποντιακής μουσικής (ιστορικές, ανθρωπολογικές, κοινωνικές, μουσικολογικές, ερμηνευτικές, γλωσσικές).

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημιουργοί (στιχουργοί, μουσικοί, ερμηνευτές) καθώς και η αναγκαιότητα δημιουργίας ψηφιακού αρχείου ποντιακής μουσικής. Επιπλέον αναδείχθηκαν ιδέες, τάσεις και προοπτικές στο χώρο της ποντιακής, μουσικής δημιουργίας και έρευνας.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, επίκουρου καθηγητή ιστορίας του ΑΠΘ, υπεύθυνου της Εδρας Ποντιακών Σπουδών, του δρ. Νίκου Μιχαηλίδη, επιστημονικού συνεργάτη της Εδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, και εναρκτήρια ομιλία του Παύλου Τσακαλίδη, διδάκτωρ μουσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, με θέμα «ποντιακή μουσική παράδοση και σύγχρονες δημιουργίες» ενώ το παρών έδωσε και ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Ερευνητής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εδρας Ποντιακών Σπουδών, Θεολόγος και Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας.

Ο κ. Χατζηκυριακίδης, ο οποίος μιλάει και στην κάμερα του Life-Events.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο και τις δραστηριότητες της Εδρας Ποντιακών Σπουδών, αποκάλυψε πως το αντικείμενο των μαθημάτων είναι σχετικό όχι μόνο με τον Πόντο αλλά με όλον τον Ελληνισμό της Ανατολής ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προτεραιότητες της Εδρας και σε τι προσβλέπουν.
Παράλληλα, τόνισε πως 400 περίπου φοιτητές δήλωσαν τα δύο μαθήματα στο χειμερινό εξάμηνο, αριθμός εντυπωσιακός, αν σκεφθεί κανείς πως πρόκειται για επιλεγόμενα μαθήματα και όχι υποχρεωτικά.

Στην κάμερα του Life – Events.gr μιλάει επίσης και ο Νίκος Μιχαηλίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Εδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Princeton University. Ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλεσε την ποντιακή μουσική φαινόμενο, αναφέρθηκε στην ανάγκη και τις προκλήσεις της δημιουργίας ψηφιακού αρχείου ποντιακής μουσικής στην αυγή του 21ου αιώνα ενώ κατά την ομιλία του μίλησε για την ποντιακή μουσική στη σημερινή Τραπεζούντα.
Ο Παύλος Τσακαλίδης, Διδάκτωρ Μουσικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, στην κεντρική του ομιλία, έκανε αναφορά στον δανεισμό και την «κλοπή» στην ποντιακή μουσική, αναφέροντας σε τι διαφέρουν και τι κοινό έχουν. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «στο χώρο της επαγγελματικής μουσικής υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που ορίζουν τη διαφορά αυτή, δηλαδή που τελειώνει ο δανεισμός και που αρχίζει η κλοπή».

Οι γυναίκες «έκλεψαν» τις εντυπώσεις
Εντονη, στην 1η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές», ήταν η γυναικεία παρουσία. Μίλησαν για τη δική τους εμπειρία, το πως ξεκίνησαν να γράφουν στίχους στην ποντιακή διάλεκτο, ποια ήταν τα ερεθίσματα, οι ευαισθησίες κτλ ενώ προσπάθησαν να αναλύσουν, ως φιλόλογοι και γλωσσολόγοι, πιο τεχνικά και εξειδικευμένα την ποιότητα αυτής της διαλέκτου. Στο διάλειμμα της Ημερίδας, η Ράνια Καλογερίδου, Διδάκτωρ ιστορίας, ξενάγησε τους συμμετέχοντες και τους μίλησε για το αρχείο που υπάρχει στον ιστορικό σύλλογο της Ευξείνου Λέσχης.
Η «ερμηνεία» αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της Ημερίδας, καθώς συζητήθηκε πώς ο ερμηνευτής χρησιμοποιεί τη φωνή του για μπορεί να παράξει έναν ήχο, τον οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως ποντιακό ενώ συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι ερμηνευτές.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ομιλητές την Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Θανάση Στυλίδη, Νομικό και Λυράρη.
Θέμα συζήτησης ήταν η σημασία, η σπουδαιότητα αλλά και ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο ψηφιακής ποντιακής μουσικής. Οπως τονίστηκε, η ποντιακή μουσική είναι μία συμμετοχική μουσική, δεν διαμορφωνόταν μόνον από λυράρηδες, τραγουδιστές και στιχουργούς αλλά και από τους ίδιους τους ακροατές. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται… Οπως αναφέραμε και παραπάνω, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών ενώ με τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς συνέβαλλαν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το μήνυμα που εστάλη; «Αυτή η ανησυχία, η νοσταλγία και το πείσμα μας που έχουμε μέσα μας όλοι οι Πόντιοι, δεν θα αφήσουν την παράδοσή μας να χαθεί!»

Ολοι οι συμμετέχοντες
Εκτός από τους Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο καθηγητή ιστορίας του ΑΠΘ, υπεύθυνο της Εδρας Ποντιακών Σπουδών, δρ. Νίκο Μιχαηλίδη, Επιστημονικό συνεργάτη της Εδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Θεοδόση Κυριακίδη, Ερευνητή, Επιστημονικό Συνεργάτη της Εδρας Ποντιακών Σπουδών, Θεολόγο και Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας και Παύλο Τσακαλίδη, Διδάκτωρ μουσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου στην 1η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές» συμμετείχαν και ήταν ομιλητές και οι: Γιάννης Τσανασίδης, Μουσικός, Χρήστος Καλιοτζίδης, Μουσικολόγος, Χριστίνα Κυριακίδου, Μουσικός, Νικηφόρος Φουλιράς, Δικηγόρος – Μουσικός, Ελένη Σιαμίδου, Στιχουργός, Τραπεζική υπάλληλος, Αγγελική Παμπουκίδου, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Στιχουργός, Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος, Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, Χρήστος Ακριτίδης, Ερμηνευτής, ερευνητής ποντιακού τραγουδιού, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μουσικός, Χρήστος Χαλκιάς, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης, Ερμηνευτής, Γιάννης Γκόσιος, Καθηγητής μουσικής, Ερμηνευτής, δρ. Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Εθνομουσικολόγος, Βιτάλης Καϊσίδης, Ερευνητής, Συγγραφέας, Onur Senturk, Υποψήφιος Διδάκτωρ Performance Studies, Instabul Technical University, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας, Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Στυλίδης, Δικηγόρος, Ερευνητής, Μουσικός.