Η όμορφη Μονή του Οσίου Νικόδημου που δεσπόζει στις πλαγιές του Πάικου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σε μία όμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 700 μέτρων στις πλαγιές του όρους Πάικου, στέκει επιβλητικό το μοναστήρι του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη.

Η Μονή του Οσίου Νικόδημου είναι μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους, είναι ανδρικό κοινόβιο και θεμελιώθηκε το 1981.

Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να ακολουθήσει μία όμορφη διαδρομή, οποιαδήποτε εποχή και αν επιλέξει να την επισκεφθεί, με το μοναστήρι να κάνει αισθητή την παρουσία του από μακριά.

Η εντυπωσιακή του όψη σου τραβάει μεμιάς την προσοχή και σου δημιουργεί προσδοκίες γι’ αυτό που θα συναντήσεις.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Νικόδημου βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα, ακριβώς πάνω από τον οικισμό του Πενταλόφου. Φτάνοντας εκεί, θα παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στο άνετο πάρκινγκ που υπάρχει έξω από το μοναστήρι και θα ξεναγηθείτε στο χώρο.

Τι θα συναντήσετε στη Μονή του Οσίου Νικόδημου

Μπαίνοντας στη Μονή του Οσίου Νικόδημου θα ακολουθήσετε το πλακόστρωτο δρομάκι με τα κυπαρίσσια για να αντικρίσετε πολύ σύντομα, το πρώτο κτίσμα της Μονής προς τιμή των Αρχαγγέλων, Γαβριήλ και Μιχαήλ καθώς και το αρχονταρίκι.

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου Πεντάλοφος Κιλκίς

Θα εντυπωσιαστείτε από τον όμορφο και περιποιημένο χώρο, γεμάτο, αυτή την εποχή, πολύχρωμα λουλούδια.
Συνεχίζοντας ευθεία, θα βρεθείτε στον κεντρικό ναό της Μονής, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1991.

Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδό του είναι αφιερωμένο στον Αγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Ορους, η ιερή κάρα του Αγιου Νικόδημου του Αγιορείτη, προστάτη της Μονής, μεγάλης προσωπικότητας του νεότερου Ελληνισμού, αφού υπήρξε ο πολυγραφότερος Εκκλησιαστικός συγγραφέας του 18ου και του 19ου αιώνα.

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου Πεντάλοφος Κιλκίς

Στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του, το Μοναστήρι έχει γίνει ένα από τα εντυπωσιακότερα της Μακεδονίας, με πλούσιο πνευματικό έργο. Σήμερα στην Μονή εγκαταβιούν 23 μοναχοί, στο σύνολο τους νέοι στην ηλικία. Από τα χέρια τους εκτελούνται όλες οι εργασίες οικοδόμησης και συντήρησης των κτισμάτων.

Δείτε επίσης: Η άφθαρτη καρδιά του Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου

Ασχολούνται επίσης με την ξυλουργική, τη γεωργία, τη μελισσοκομία, τις χειροποίητες εικόνες, την κηροπλαστική και άλλα.

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου Πεντάλοφος Κιλκίς

Ξακουστό είναι το Αγιογραφείο της Μονής, που φημίζεται για την προσεγμένη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή χειροποίητων εικόνων.

Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και τελετές στην Μονή ακολουθούν το Αγιορείτικο τυπικό. Μην παραλείψετε να αποδεχθείτε την πρόταση των μοναχών για να επισκεφθείτε το αρχονταρίκι και να πιείτε έναν καφέ.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ

Βορειοδυτικά του Καθολικού, σε περίπου 30 μέτρα μέσα σε μία κατάφυτη χαράδρα θα συναντήσετε ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι, το παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, το οποίο θεμελιώθηκε το 1987.
Πρόκειται για έναν ασκητή, όσιο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Το πανηγύρι του Οσίου Νικόδημου

Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές από την Ελλάδα που καταφθάνουν κάθε χρόνο στη Μονή για να γιορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Νικόδημου. Αυτή τιμάται στις 14 Ιουλίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Την παραμονή της εορτής, γίνεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ την επόμενη ήμερα, η πρωινή Ακολουθία ξεκινά με τον Ορθρο και ολοκληρώνεται με το ιερατικό Πανηγυρικό συλλείτουργο. Το απόγευμα συνεχίζονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τον Αγιο Νικόδημο με την Παράκληση πού ψάλλεται προς τιμήν του. Ακολουθεί το ιερό, ο Μέγας Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών και κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου Πεντάλοφος Κιλκίς

Το Ιερό Κοινόβιο πανηγυρίζει επίσης και την Λαμπροτρίτη (Τρίτη της Διακαινησίμου) στην ιερή μνήμη των νεοφανών Μαρτύρων της Λέσβου, Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Το μικρό παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων, πού είναι και το πρώτο κτίσμα πού ανεγέρθηκε στο Ιερό Κοινόβιο από την αρχή της ιδρύσεως του, πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου ενώ το πετρόκτιστο «παρεκκλήσι του βράχου» που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ασκητή και ερημίτη της Ρωσίας, τον Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ (1759-1833) εορτάζει δυο φορές το χρόνο: την ημέρα της κοιμήσεως του αγίου (2 Ιανουαρίου) και την ημέρα της πανηγυρικής ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του (19 Ιουλίου).

Με πληροφορίες από monastiria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *