Οι… ρίζες της λέξης σαρδάμ

Δεν θα το πιστέψετε

Πολλές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και δεν γνωρίζουμε την ετοιμολογία τους. Με λίγα λόγια από που βγήκε και ποια είναι η μικρή ιστορία που κρύβει. Μία από αυτές είναι η λέξη σαρδάμ.

Επιστημονικά… η λανθασμένη εκφορά λέξεων από έναν ομιλητή, κατά την οποία προφέρει λέξεις που δεν υπάρχουν, δημιουργώντας τις συνήθως από αναγραμματισμό των λέξεων που θέλει να πει, ή χρησιμοποιεί άλλες αντ’ άλλων. Λίγο πολύ όλοι μας το έχουμε πάθει, ειδικά αν το άγχος είναι αυτό που μας κυριεύει.

Γνωρίζατε ότι η λέξη σαρδάμ… βγήκε από το επώνυμο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Αχιλλέα Μαδρά; Ο ίδιος σατιρίζοντας τη συνήθειά του να μπερδεύει τα λόγια του καθώς μιλούσε, διάβασε ανάποδα, από δεξιά προς αριστερά, τα γράμματα του επωνύμου του και δημιούργησε τη λέξη σαρδάμ. Τη λέξη που όλη γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε.

Λίγα λόγια για τον Αχιλλέα Μαδρά

Ο Αχιλλέας Μαδράς (Κωνσταντινούπολη 3 Αυγούστου 1875-29 Νοεμβρίου 1972) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου. Δημιούργησε τις “Άζαξ Φιλμ” (δεκαετία του ’20) και “Mίρορ Φιλμ” (δεκαετία του ’30), εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών και εκμετάλλευσης.

O ίδιος εργάστηκε με ζήλο στον κινηματογράφο, από όλες σχεδόν τις θέσεις: του παραγωγού, του διευθυντή, του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, του ηθοποιού. Mαζί με την μούσα και σύζυγό του, ηθοποιό Φρίντα Πουπελίνα (που παρουσιάζεται ως «ο αστήρ του κινηματογράφου της Bιέννης»), αποκτά ένα αγόρι.

H μόνη πληροφορία που έχουμε για το γιο του είναι ότι συμμετείχε οικονομικά στην ελληνοτουρκική ταινία «Kακός Δρόμος» (1933). Ο Αχιλλέας Μαδράς, αν και στο σκηνοθετικό ενεργητικό του έχει μόλις μία ταινία επικαίρων και τρεις ταινίες μεγάλου μήκους, έγινε θρύλος.