Η τέχνη των παραδοσιακών στολών του Σοχινού Καρναβαλιού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σοχός Σοχού

Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού θα κερδίσουν και φέτος τις εντυπώσεις

Ενα από τα δρώμενα που συνδυάζει τη διασκέδαση με την παράδοση είναι το Καρναβάλι του Σοχού.

Διονυσιακές τραγόμορφες μεταμφιέσεις με κουδούνια, οι «Κουδουνοφόροι» χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες του Σοχού όλες τις μέρες της Αποκριάς.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερος είναι ο κόσμος που το επισκέπτεται την περίοδο αυτή.

Συμμετέχει ενεργά στο Καρναβάλι και γίνεται ένα με τους κατοίκους που με πολύ ζήλο δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αναφορά στην ιστορία και στην παράδοση του τόπου.

Στον Σοχό σχεδόν όλο το χρόνο ειδικοί τεχνίτες έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν τις στολές που θα φορούν οι συμμετέχοντες.

Τα μοναδικά κοστούμια με τις επιρροές από το παρελθόν και τις συνήθειες των προγόνων, φτιαγμένες από δέρματα ζώων, με πολύχρωμες κορδέλες, τσαρούχια και βέβαια τα κουδούνια, το σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού με τον ήχο που ξεσηκώνει, είναι το καύχημα της περιοχής.

Το έθιμο του καρναβαλιού από πολλών ετών στο Σοχό, ξεκινά από το τριώδιο με αποκορύφωση την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα

Τότε μοιράζεται και η παραδοσιακή φασολάδα…

Λέγεται πως αν το καρναβάλι είναι καλό θα πάει καλά και η σοδιά.

Στην πόλη λειτουργεί και το Μουσείο όπου κανείς μπορεί να δει την ιστορική παράδοση των ανθρώπων του Σοχού και τις στολές που με τόσο μεράκι και κόπο κατασκευάζονται.

Το Καρναβάλι του Σοχού πλαισιώνεται από δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ αυτών και η παρωδία του γάμου, λαϊκό σατιρικό έθιμο με κωμικές φιγούρες την τελευταία Κυριακή, 1 Μαρτίου στις 11:30 στην κεντρική πλατεία του Σοχού.

Το ξεχωριστό κι αρχέγονο λαϊκό δρώμενο κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα στις 16:30 το απόγευμα συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών(και τουριστών).

Όπως λένε οι κάτοικοι στην περιοχή «δεν πρόκειται για αναπαράσταση αλλά για βιωματικό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων».

Με την υπ΄αριθ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/696653/496421/2526/676/16-12-2019 ΑΠΟΦΑΣΗ, έγινε μάλιστα κι εγγραφή του στοιχείου «Καρναβάλι Σοχού» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο τότε πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, Απόστολος Νόικος και ο Γιώργος Γρούσκος από το εργαστήριο των παραδοσιακών στολών, είχαν μιλήσει στην κάμερα του Lie Events και είχαν αποκαλύψει τα μικρά μυστικά του Καρναβαλιού.

Καρναβάλι Σοχού

Καρναβάλι Σοχού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *