Καυσόξυλα: Ποια είναι τα είδη, ποια είναι πιο αποδοτικά και τι πρέπει να προσέξετε (ΒΙΝΤΕΟ)

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Μάθετε όλα τα «μυστικά» και τη θερμαντική τους αξία

Τα καυσόξυλα βρίσκονται γι’ ακόμη μία φορά στο προσκήνιο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στα χωριά αλλά και στα αστικά κέντρα.

Η αυξημένη τιμή του αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πετρελαίου, στρέφουν πολλά νοικοκυριά στα καυσόξυλα, ως την ιδανική εναλλακτική λύση για τη θέρμανση αυτό το χειμώνα. Είναι;

Και διερωτόμαστε, καθώς πλέον και εκεί παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις τιμές. Σκεφτείτε πως σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά ενός κυβικού μέτρου ξύλων μπορεί να κοστίσει σε κάποιον έως και 180 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2021 κυμαινόταν περίπου από 100 έως 130 ευρώ.

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Ωστόσο η μέση αύξηση κυμαίνεται περί το 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για το λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα επιβληθεί πλαφόν από την κυβέρνηση σε καυσόξυλα και πέλετ.

Πάντως η ζήτηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην τροφοδοσία αφού κάποιος μπορεί να περιμένει να τα προμηθευτεί ακόμη και έναν μήνα. Αυτό που επίσης ανησυχεί είναι η επάρκειά τους για τους επόμενους μήνες, κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Δείτε στο βίντεο τους υλοτόμους του Χορτιάτη

Ποια είναι τα είδη των καυσόξυλων και τι είναι καλύτερο να επιλέξετε

Από εκεί και πέρα, όσοι επιλέξετε για τη θέρμανσή σας τα καυσόξυλα, πρέπει να είστε καλά διαβασμένοι. Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά είδη των καυσόξυλων και ποια διαρκούν περισσότερο.

Δρυς ή μεσές
Το ξύλο που αναμφισβήτητα συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ο δρυς ή μεσές, όπως το αποκαλούν κάποιοι. Είναι αυτό που προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο. Εχει μεγάλο βάρος, είναι πυκνό, δεν πετάει σπίθες και προσφέρει ωραία και απαλή φλόγα κατά τη διάρκεια της καύσης. Είναι η ιδανική επιλογή για τζάκια και ξυλολέβητες. Δίνει μεγάλη διάρκεια καύσης και μεγάλη θερμική απόδοση .

Οξιά
Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου. Προσφέρει μεγάλη θερμική απόδοση και έχει μέτρια διάρκεια καύσης.

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Ελιά
Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης. Η θερμιδική της απόδοση είναι μέτρια, δεν πετάει επικίνδυνες σπίθες, προσφέρει μια όμορφη γαλάζια φλόγα και μυρίζει ευχάριστα.

Πεύκο
Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή. Αν τα επιλέξετε, καλό είναι να ανακατεύονται με άλλα ξύλα και όχι να καίγονται μόνα τους, όπως ο δρυς ή η ελιά.

Ελατο
Λόγω της χαμηλής τους πυκνότητας, τα ξύλα ελάτου είναι κατάλληλα για προσάναμμα και γενικά για τα αρχικά στάδια της καύσης, καθώς η μαλακή τους επιφάνεια και σύσταση δημιουργεί ένα καταπληκτικό θεμέλιο για τα «σκληρά ξύλα» που θα μπουν στη συνέχεια. Καίγονται γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα. Προσοχή αν έχετε τζάκι, γιατί παράγουν σπίθες και «σκάνε» εύκολα.

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Καστανιά
Τα καυσόξυλα καστανιάς δίνουν γρήγορη φλόγα που όμως δεν κρατάει για πολύ. Προσφέρουν μια όμορφη ζεστασιά στον χώρο όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί πρόκειται για ένα ξύλο που «σκάει» πετάγοντας μικρές σπίθες.

Γαύρος
Το καυσόξυλο γαύρος είναι ένα βαρύ και συμπαγές ξύλο που δίνει μεγάλη φλόγα με πολύ υψηλή θερμοκρασία, επίσης κάνει πλούσιο κάρβουνο. Στη καύση του μπορεί να συνδυαστεί με δρυ και οξιά ενώ ξεχωρίζει για τη μεγάλη θερμική του απόδοση.

Πουρνάρι
Ανήκει στα σκληρά ξύλα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η έντονη, διαρκής, σταθερή θερμοκρασία και η πλούσια θράκα. Το πουρνάρι είναι η καλύτερη επιλογή για ενεργειακό τζάκι και ενεργειακές σόμπες. Θεωρείται το κατ’ εξοχή «καυσόξυλο» και λόγω της μεγάλης ζήτησης είναι δυσεύρετο.

Δείτε επίσης: Επάγγελμα Υλοτόμος: Οι δυσκολίες, οι κίνδυνοι και η σχέση με τα ζώα και τη φύση

Τι πρέπει να προσέξετε

1. Τη μορφή που θα κάνετε την παραγγελία σας, δηλαδή αν θα είναι στοιβακτά ή χύμα. Αν και τα χύμα καυσόξυλα πωλούνται περίπου 20€ φθηνότερα ανά κυβικό, τείνουν να είναι στην πραγματικότητα λιγότερα από τα στοιβακτά, αφού περισσότερα και μεγαλύτερα κενά αφήνονται μεταξύ τους. Επομένως στην πραγματικότητα κάποιος που επιλέγει τη στοίβαξη, θα πάρει συνήθως περισσότερα ξύλα απ’ όσα αν επέλεγε τα χύμα καυσόξυλα.

2. Τα καυσόξυλα που θα έρθουν στο σπίτι σας. Προσέξτε, γιατί πολλές φορές, λόγω έλλειψης ξύλων, μπορεί να σας τα μπερδέψουν με άλλης κατηγορίας, χωρίς να σας μειώσουν την τιμή. Επίσης, να είναι καθαρά, χωρίς χώματα και φύλλα πάνω τους.

3. Να πάρετε παραστατικό διακίνησης. Ζητάτε το αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται.

4. Τα ξύλα που θα επιλέξετε. Εμείς προτείνουμε δρυ, οξιά, ακόμη και ελιά. Προσέχετε τα κωνοφόρα δέντρα και ιδιαίτερα το πεύκο, αφού η καύση τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς στο σπίτι. Επίσης, τα ξύλα να είναι ξερά και όχι πράσινα.

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, τεχνολόγος ξύλου καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού κάνει κάποιες επισημάνσεις.

Οπως αναφέρει, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στη φυσική ξήρανση των κούτσουρων. Τα κούτσουρα αρχίζουν να χάνουν νερό το χειμώνα, αλλά τον Μάρτιο παρατηρείται η μέγιστη απώλεια νερού (περίπου 10%).

Σε ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια το φρέσκο ξύλο που σκίζεται τον Δεκέμβριο και αποθηκεύεται κάτω από κάλυμμα μπορεί να φτάσει, ήδη από τον Ιούνιο, σε επίπεδα υγρασίας 20% και συνεπώς να είναι κατάλληλο για να διακινηθεί στο εμπόριο ως έτοιμο ξηρό ξύλο. Ωστόσο, στην περίπτωση των υγρών καλοκαιριών οι ανιχνεύσιμες διαφορές είναι ελάχιστες και η τιμή 20% θα επιτευχθεί, ένα μήνα όμως αργότερα.

Τα κούτσουρα, όπως εξηγεί ο κ. Νταλός, που αποθηκεύονται καλυμμένα στεγνώνουν σχετικά πιο γρήγορα κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα. Αυτό το πλεονέκτημα του καλυπτόμενου ξύλου αντισταθμίζεται για το ακάλυπτο ξύλο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Η παρουσία ενός ξύλινου υπόστεγου, ειδικά σε πολύ βροχερές περιοχές, κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι συμβάλλει στον περιορισμό της υγρασίας που ανακτάται κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου φθινόπωρου-χειμώνα. Υπό την προϋπόθεση, ότι η δομική κατασκευή επιτρέπει τον επαρκή αερισμό (τοίχοι με σχισμές), η αποθήκευση του ξύλου υπό κάλυψη συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Σε σύγκριση με τα σκισμένα ξύλα, τα μη-σκισμένα ξύλα θα φθάσουν σε επίπεδα υγρασίας 20% δύο μήνες αργότερα. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί το 20%, με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η υγρασία μέχρι το φθινόπωρο, προτείνεται να σχίζονται τα χαμηλής ποιότητας στρογγυλά κορμοτεμάχια σε καυσόξυλα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά πριν από τη φυσική ξήρανση.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ξύλου και της προετοιμασίας στοίβαξης των καυσόξυλων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού, η επικάθηση άλλων υλικών πάνω στα κούτσουρα-καυσόξυλα.

Ο χώρος της επεξεργασίας πρέπει να έχει σταθερό δάπεδο (τσιμέντο ή άσφαλτο). Η φυσική ξήρανση των κούτσουρων μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλυπτόμενους και αεριζόμενους χώρους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία του εδάφους και τη βροχή.

ξύλα ξυλεία υλοτόμοι θέρμανση

Πόσο ζεσταίνουν τα καυσόξυλα – η θερμαντική τους αξία

Το µέγιστο ποσό θερµότητας που παράγεται από µάζα 1kg ξηρού ξύλου που καίγεται πλήρως (θερµαντική αξία) κυµαίνεται µεταξύ 3900-5100 kcal/kg. Ξύλα πλατυφύλλων έχουν µικρότερη θερµαντική αξία από ξύλα κωνοφόρων, µε µέσες τιµές 4350 kcal/kg και 4700 kcal/kg, αντίστοιχα.

Τα ξύλα µεγαλύτερης πυκνότητας διαθέτουν µεγαλύτερη θερµαντική αξία. Κωνοφόρα είδη µε ρητίνη δίνουν ξύλο µε µεγαλύτερη θερµαντική αξία, διότι η ρητίνη έχει υψηλή θερµαντική αξία (περίπου 8500 kcal/kg). Μεγάλης σηµασίας είναι, επίσης, η χηµική σύσταση του ξύλου.

Η λιγνίνη χαρακτηρίζεται από µεγάλη θερµαντική αξία, 6100 kcal/kg κατά µέσο όρο, ενώ η κυτταρίνη κυµαίνεται µεταξύ 4150 – 4350 kcal/kg.

Ερευνες έχουν δείξει πως η µέσηθερµαντική αξία των πλατυφύλλων είναι µεγαλύτερη στο ξύλο, από ότι στον φλοιό, ενώ αντίστροφα συµβαίνει στα κωνοφόρα, καταλήγει ο κ. Νταλός.

Με στοιχεία από cnn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ