Κακοκαιρία “Barbara”: Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε με τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Με αφορμή την κακοκαιρία “Barbara” και τις έντονες χιονοπτώσεις που φέρνει, αρκετοί οδηγοί έσπευσαν στα καταστήματα προκειμένου να αγοράσουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η προμήθεια, ωστόσο, των αντιολισθητικών αλυσίδων δεν αρκεί, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν πώς να τις χρησιμοποιούν, κάτι που οδήγησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να καταστήσει υποχρεωτικά τα μαθήματα τοποθέτησης αντιολισθητικού εξοπλισμού σε οχήματα, στις σχολές οδηγών.

Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη γνώσης πάνω στη διαδικασία τοποθέτησης των αντιολισθητικών μέσων, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί.

Το λάθος με τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Μία μεγάλη μερίδα πολιτών -συμπεριλαμβανομένων πολλών απ’ όσους γνωρίζουν πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες- υποπίπτουν σε ένα μεγάλο λάθος το οποίο ενδέχεται να καταστήσει τις αλυσίδες άχρηστες, αλλά και να τους οδηγήσει στο συνεργείο.

Ειδικότερα, πολλοί οδηγοί, υπό το φόβο να μην «κολλήσουν» στο χιόνι, «ντύνουν» τους τροχούς των αυτοκινήτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, κυκλοφορώντας σε δρόμους όπου δεν υπάρχει χιόνι η πάγος.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων από τoυς ισχυρούς ανέμους

Αυτό που αγνοούν είναι ότι οι αλυσίδες πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εφόσον υπάρχει στρώμα χιονιού ή πάγου στο δρόμο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αλυσίδες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα ελαστικά του αυτοκινήτου, αλλά και φθορές στο οδόστρωμα.

Εφόσον, λοιπόν, εξέλθουν από χιονισμένο ή παγωμένο δρόμο και εισέλθουν σε «καθαρό» οδόστρωμα, πρέπει να σταθμεύσουν σε ασφαλές μέρος το αυτοκίνητό τους και να αφαιρέσουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των συγκεκριμένων αντιολισθητικών μέσων κάτω από συνθήκες στις οποίες δεν ενδείκνυται η χρήση τους δεν είναι το μόνο ατόπημα των οδηγών.

Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι «φορώντας» αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να αναπτύξουν οποιαδήποτε ταχύτητα. Πρόκειται για μια αντίληψη που είναι εσφαλμένη.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 με 40 χλμ./ώρα. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος του αυτοκινήτου.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, καθώς μπορεί να προκληθεί θραύση των αλυσίδων.

Πηγή: carandmotor.gr