Καρναβαλική «Αλφαβητοπαρέλαση» στην Καβάλα

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου Δεκατρία χρόνια πέρασαν, αλλά το παραμύθι που ζουν κάθε χρόνο τις Απόκριες χιλιάδες παιδιά των δημοτικών σχολείων της Καβάλας, που συμμετέχουν σε μια μεγάλη καρναβαλική γιορτή, παραμένει ακόμα ζωντανό. Η 13η Αλφαβητοπαρέλαση (σσ: περί ης ο λόγος) θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή […]

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Δεκατρία χρόνια πέρασαν, αλλά το παραμύθι που ζουν κάθε χρόνο τις Απόκριες χιλιάδες παιδιά των δημοτικών σχολείων της Καβάλας, που συμμετέχουν σε μια μεγάλη καρναβαλική γιορτή, παραμένει ακόμα ζωντανό. Η 13η Αλφαβητοπαρέλαση (σσ: περί ης ο λόγος) θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή μαθητών και γονιών απ? όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας και των γειτονικών δήμων.

Το θέμα της φετινής καρναβαλικής παρέλασης είναι «όταν τα παραμύθια μιλούν». Και τι λένε τα παραμύθια, όταν μιλούν; Αυτό θα το ανακαλύψουν όλοι όσοι συμμετέχουν κι εκείνοι που θα παρακολουθήσουν τη μεγάλη ετήσια καθιερωμένη πλέον γιορτή, η οποία παραμένει βασική καρναβαλική διοργάνωση στην πόλη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών «Artattack», Ζωή Ζαχαριάδου, που χρόνια τώρα συμμετέχει ενεργά στην επιτυχία της παραπάνω διοργάνωσης επισημαίνει: «Παρά το γεγονός πως οι παρελάσεις μας είναι στο πλαίσιο της Απόκρεω, θέλουμε πάντα να δίνουμε τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να γνωρίσουν πράγματα που ίσως δεν θα τα αναζητούσαν μόνα τους, όπως “οι μεγάλοι ζωγράφοι”, το “ταξίδι στον κόσμο” κ.α., που προϋπήρχαν ως θέματα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη χρονιά θέλαμε να γνωρίσουν τα παιδιά το θέατρο, να γίνουν οι ήρωες των παραμυθιών. Στο σύνολό τους 30 θεατρικά έργα θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης, η Ραπουνζέλ, ο Τζακ και η φασολιά, η χαμένη ΑΒ, η βασίλισσα του χιονιού και άλλα πολλά».

Χρώματα και μουσική θα ξεσηκώσουν, όπως κάθε χρόνο, τους παρευρισκόμενους που θα σπεύσουν την Κυριακή το μεσημέρι να παρακολουθήσουν την «Αλβαβητοπαρέλαση». Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Μουμτζάκης, από τους βασικούς διοργανωτές της εκδήλωσης, «η όλο και μεγαλύτερη κάθε χρόνο συμμετοχή των παιδιών φανερώνει την αγάπη τους προς τον θεσμό που αποτελεί μια μεγάλη καρναβαλική γιορτή. Είναι μια γιορτή που γίνεται για τα παιδιά και συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά. Είναι σημαντικό για όλους εμάς -εκπαιδευτικούς και γονείς- να μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να δίνουμε χαρά στα παιδιά με απλά πράγματα και χωρίς μεγάλο κόστος. Σ’αυτή την παρέλαση εκείνο που μετράει είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα και η καλή διάθεση».

«Η εορταστική εικόνα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης» σημειώνει η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με τα παιδικά χαμόγελα, τα πολύχρωμα κοστούμια, τα μικρά αποκριάτικα άρματα που δημιουργούν με όρεξη και φαντασία γονείς και παιδιά, το αμείωτο κέφι και η χαρά που σκορπίζουν μέσα σ? ένα πρωινό μικροί και μεγάλοι, είναι αρκετά ώστε αυτή η προσπάθεια ν? αγκαλιαστεί από ολόκληρη την κοινωνία, τον Δήμο Καβάλας και τους τοπικούς φορείς».

Φέτος, η αποκριάτικη «Αλφαβητοπαρέλαση» συμπληρώνει 13 χρόνια ζωής, δράσης, δημιουργικής φαντασίας και κυρίως πηγαίας ζωντάνιας χάρη στην αθρόα συμμετοχή των παιδιών από το σύνολο σχεδόν των δημοτικών σχολείων των τριών από τους τέσσερεις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στα 13 χρόνια ύπαρξης αυτής της μεγάλης γιορτής η «Αλφαβητοπαρέλαση» έγινε θεσμός για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκε ένας οργανωτικός πυρήνας ανθρώπων, που εργάζονται συστηματικά για πολλούς μήνες προετοιμάζοντάς την σε όλες της τις λεπτομέρειες.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως τόσο οι στολές των παιδιών όσο και τα αποκριάτικα άρματα κατασκευάζονται από φθηνά ανακυκλώσιμα υλικά από τους ίδιους τους γονείς, τα παιδιά και τους εθελοντές που εργάζονται με όρεξη προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ