ΚΕΠΑ: Νέα Εργαλεία Εναλλακτικής Χρηματοδότησης στον απόηχο του Alternative Finance Forum 2021

ΚΕΠΑ

Το συνέδριο φιλοξένησε περισσότερους από 35 ομιλητές

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Alternative Finance Forum / Φόρουμ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης στη Θεσσαλονίκη, στον συνεδριακό χώρο του ΚΕ.Δ.Ε.Α (Α.Π.Θ) με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

Το συνέδριο διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 υπό την διοργάνωση του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ και την αιγίδα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το συνέδριο φιλοξένησε περισσότερους από 35 ομιλητές, προερχόμενοι από τον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και τον χώρο του «κεφαλαίου» με κοινωνικό αντίκτυπο (social capital), οι οποίοι μοιράστηκαν τις ιδέες τους και τις καινοτόμες λύσεις που χρησιμοποιούν, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις αρχές σχεδιασμού για να επιφέρουν βιώσιμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω σχεδιασμού που βασίζεται στην εμπειρία του καταναλωτή/χρήστη και σε καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Τις εργασίες του συνεδρίου «άνοιξε» ο Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB Institute), κ. Francisco de Paula Coelho, παρουσιάζοντας πώς ο Όμιλος της ΕΤΕπ, η τράπεζα που κύριο μέλημά της αποτελεί η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει τεχνολογικές καινοτομίες για βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι οι εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο βασικό μήνυμα του συνεδρίου «Χρήμα – Τεχνολογία – Σκοπός» (Money. Technology. Purpose.) ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η «Τεχνολογία» στην εναλλακτική χρηματοδότηση, ενώ  επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει περαιτέρω τις εναλλακτικές μορφές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη χώρα, με πρόσφατο παράδειγμα τη θέσπιση του νόμου  για τις μικροπιστώσεις. Για την ενίσχυση του θεσμού, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δρομολογεί το σχεδιασμό νέων εργαλείων για την Ελλάδα όπως π.χ. ταμείο εγγυήσεων (guarantee fund) για μικροπιστώσεις και ταμείο κεφαλαιουχικής υποστήριξης (equity fund), για μελλοντικά Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.

Την σημασία για την εφαρμογή της τεχνολογίας στη χρηματοδότηση ενίσχυσε περαιτέρω με την τοποθέτησή του ο κ. Uli Grabenwater, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund), ο οποίος επέστησε την προσοχή του κοινού στην ανάγκη σύνδεσης τεχνολογικών εφαρμογών με κοινωνικά επιθυμητούς στόχους και αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε δύο διαφορετικές αίθουσες όπου αναπτύχθηκαν οι δύο βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου, η «Χρηματοοικονομική Καινοτομία» (Financial Innovation) και το «Κεφάλαιο με κοινωνικό αντίκτυπο» (Social Capital).

Στο πλαίσιο της ενότητας Financial Innovations τέθηκε επί τάπητος μια σειρά από νέες λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα που σχετίζονται με τα δεδομένα (Data) και την ταυτότητα (Identity), νέους τρόπους πρόσβασης (access) στο κεφάλαιο από μικρές επιχειρήσεις (capital for small business), πληρωμές και συναλλαγές και διάφορες μη δανειοδοτικές λύσεις νέων τεχνολογιών που υποστηρίζουν τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τους καταναλωτές.  Παρουσιάστηκαν περιπτώσεις όπως:

  • της Tenbeo Biotechnologies, με την δημιουργία ενός παγκόσμιου πρωτοκόλλου ταυτοποίησης, βασισμένο στον καρδιακό παλμό,
  • το “προστατευμένο κανονιστικό περιβάλλον” (regulatory sandbox) που ανέπτυξε η Τράπεζα της Λιθουανίας με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης και εφαρμογής λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες blockchain στον χρηματοπιστωτικό τομέα,
  • το SIAChain, ένα κεντρικό επιχειρηματικό δίκτυο που θα επιτρέπει σε ασφαλιστικές εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα και φορείς δημόσιας διοίκησης, να διαχειρίζονται ψηφιακές εγγυητικών επιστολών, χάρη στη χρήση της τεχνολογίας Distributed Ledger Technology (DLT)
  • της Q-Lana, μιας πλατφόρμας αξιολόγησης που, βασίζεται στον συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπινου παράγοντα.
  • της εταιρίας Fyorin, που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν άμεσα Ibans, να στέλνουν μαζικά πληρωμές και μισθοδοσία, να δέχονται διαδικτυακές πληρωμές, να κάνουν αίτηση για κάρτες, όλα από ένα μέρος
  • της a-quant, μια πρωτοποριακή mobile εφαρμογή (app) που παρέχει σήματα αγοράς/πώλησης σε μια σειρά από χρηματιστηριακά προϊόντα, βασιζόμενη σε μεθόδους και αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning)
  • της PaySpot, ένα παραδοσιακό ίδρυμα πληρωμών που μεταμορφώθηκε από τον παραδοσιακό δια ζώσης τρόπο πληρωμών στον ψηφιακό τρόπο online συναλλαγών
  • της Woli, μία εφαρμογή (app) που εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και καθιστά τα παιδιά οικονομικά αυτόνομα, με την αξιοποίηση διαδραστικού εργαλείου εκμάθησης και απώτερο στόχο τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών από την ηλικία των δέκα ετών
  • της meniga, ένα app που στους χρήστες μοναδικές πληροφορίες για το δικό τους προφίλ άνθρακα με βάση της καταναλωτικές δαπάνες
  • της GX Blocks που παρουσίασε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης data centers, σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την τεχνολογία του blockchain, με σκοπό την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, μέσω υβριδικών συμβολαίων και άλλων τεχνολογικών μηχανισμών.

Αναδείχτηκαν οι νέες εξελίξεις

Στο πλαίσιο της ενότητας Social Capital αναδείχθηκαν οι νέες εξελίξεις από τον χώρο της κοινωνικής χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων επενδύσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου (impact investing), χρηματοδοτικά εργαλεία για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τεχνολογικές καινοτομίες για φορείς μικροχρηματοδότησης, όπως η αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain, και λύσεις  συνεργατικής χρηματοδότησης (collaborative finance). Παρουσιάστηκαν περιπτώσεις όπως:

  • της Impact Partners, της πρώτης πλατφόρμας στην Ευρώπη που δημιουργήθηκε με σκοπό να επιφέρει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο μέσα από τις επενδύσεις της
  • της Impact Ventures Lt. , ένα fund που επενδύσει σε εταιρίες που καταγράφουν το επίπεδο του κοινωνικού αντίκτυπου που απορρέει από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες
  • της La Bolsa Social μια την συνεργατική πλατφόρμα χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει εταιρικά σχήματα που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης για τους ηλικιωμένους μέσω νέων τεχνολογιών, κ.α.
  • της MAZE μιας θερμοκοιτίδας νεοφυών κοινωνικών επιχειρήσεων, όχι μόνον σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο καθοδήγησης και επιτάχυνσης των δράσεων αυτών των startups.
  • της Hefboom, που παρέχει μικροδάνεια –εν μέσω πανδημίας – σε καλλιτέχνες
  • της GivingStreets, μία εφαρμογή που επιτρέπει σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω ενός κωδικού QR.
  • της Qredits, ενός ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων που ξεκίνησε συνεργασία με μια fintech στην άντληση πελατών, μέσα από κανάλια πωλήσεων διαδικτυακών συναλλαγών
  • του microSTARS, που έχει ως στόχο την χρησιμοποίηση του blockchain στην διαχείριση των μικροδανείων
  • της Mikrofond, που εξήγησε τα προβλήματα στην μετάβαση από τον παραδοσιακό τρόπο παροχής μικροδανείων στην ψηφιακή εποχή
  • της GCD όπου παρουσίασε ένα νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, του micro-equity παραθέτοντας επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικών μοντέλων
  • του European Crowdfunding Network, που εξήγησε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που θα ενεργοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου και θα επιτρέπει σε πλατφόρμες crowdfunding να λειτουργούν χωρίς εμπόδια σε όλη την Ευρώπη.
  • της Goteo, όπου παρουσιάστηκε η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών crowdfunding και έργων (κοινωνικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών, εκπαιδευτικών) προς όφελος της πολιτείας
  • το πιλοτικό έργο «Blue Crowdfunding» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα χρησιμοποιηθεί το crowdfunding για δράσεις των φορέων ‘Εχεδώρου Φύσις’ και ‘Δράση για την Άγρια Ζωή’

Συνοψίζοντας τις δύο θεματικές ενότητες Financial Innovations και Social Capital, οι κ.κ. Χρήστος Κοτσακάς, Senior Editor του epixeiro.gr και Dr. Barbara Scheck, Managing Director του European Center for Social Finance, υπογράμμισαν αντίστοιχα, τα βασικά αναδυόμενα θέματα και τις καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω συνέδριο, ενώ η κα. Σοφία Καραδήμα, Senior Editor του Investment Monitor αποτύπωσε σκέψεις και εντυπώσεις από την ποικιλομορφία των εναλλακτικών χρηματοοικονομικών λύσεων που ξεπερνούν τον παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα θέτοντας προβληματισμούς για την επόμενη μέρα.

Το Φόρουμ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε με δύο παρουσιάσεις που ανέδειξαν τις νέες εξελίξεις στην εναλλακτική χρηματοδότηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ο κ. Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσίασε το Regulatory Sandbox Project που προσφέρει στα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να «πιλοτάρουν» νέες τεχνολογικές καινοτομίες στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου ρυθμιστικού περιβάλλοντος.  Για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε η κα. Εύα Καϊλή, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικεντρώθηκε στις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και στις προοπτικές της συνεργατικής χρηματοδότησης.

Το συνέδριο υποστήριξε ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ):

European Investment Bank – EIB,  European Investment Fund – EIF,  EIB Institute.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων FONDI BESA, καθώς και οι εταιρίες Neptune Software Group και SIA S.p.A. από τον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας ήταν τα ηλεκτρονικά μέσα:  Investment Monitor, επιχειρώ, καθώς και Banks.com.gr και ΧΡΗΜΑ WEEK του Ομίλου Ethos Media.

Συνεργάτες Δικτύωσης οι φορείς European Crowdfunding Network και SME Banking Club.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *