“Κοιτάμε Μπροστά”: Ερώτηση στην ΠΚΜ για το ακατάλληλο νερό στους οικισμούς Λητής και Μελισσοχωρίου

Πράσινα Σημεία οικονομίας perifereia kentrikis makedonias Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΠΚΜ

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης στην ΠΚΜ

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” σχετικά με τις συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων σε τιμές ρεκόρ για την Ελλάδα που διαπιστώθηκαν από επιστημονικές έρευνες στο πόσιμο νερό οικισμών του Δ. Ωραιοκάστρου (Λητή, Μελισσοχώρι).

Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” ζητά να ενημερωθεί για αντίστοιχα στοιχεία που ενδεχομένως έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στους Δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης, για το που οφείλονται οι υψηλές τιμές που διαπιστώθηκαν σε Λητή και Μελισσοχώρι, για το αν συνδέονται με εκτεταμένης έκτασης νιτρορύπανση προερχόμενη από αγροτικές δραστηριότητες σε όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας και ιδιαίτερα γύρω από τη λίμνη Κορώνεια, όπως και για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ΠΚΜ για να μειωθεί η νιτρορύπανση και να γίνει το νερό της περιοχής πόσιμο και πάλι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΠΡΟΣ:

Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Υπερβάσεις και υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό του Δ. Ωραιοκάστρου (Λητή, Μελισσοχώρι) και του Δ. Λαγκαδά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο, οι συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό της Λητής και του Μελισσοχωρίου έσπασαν κάθε ρεκόρ σε όλη τη χώρα και μετρήθηκαν στα 113 mg/l στη Λητή (Συγκρότημα Καμάρη, 13/9/2022) και στα 74,3 mg/l στο Μελισσοχώρι (Ξερή βρύση, 13/9/2022). Ως οριακή τιμή έχει καθορισθεί από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία η συγκέντρωση των 50 mg/l, ωστόσο ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις (μεγαλύτερες από 25 mg/l) δημιουργείται προβληματισμός για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.
Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί, με επιβολή προστίμου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ευρωδικαστήριο στις αρχές του 2020 διότι καθυστέρησε να εφαρμόσει την κοινοτική Οδηγία για τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί το 2015 διότι δεν είχε χαρακτηρίσει ως «ευπρόσβλητες» ζώνες, μεταξύ των οποίων οι πεδιάδες Θεσσαλίας και Εβρου, στις οποίες είχαν καταγραφεί συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων στα ύδατα μεγαλύτερες από 50 mg/l και φαινόμενα ευτροφισμού.
Ο περιορισμός της νιτρορρύπανσης αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ καθώς εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας έχει αυξηθεί η χρήση λιπασμάτων τα οποία περιέχουν άζωτο (Ν) και φώσφορο (Ρ), τα οποία οδηγούν σε ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους επηρεάζοντας την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Ποια στοιχεία για συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό έχουν συλλέξει σχετικά οι υπηρεσίες της ΠΚΜ στους Δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης και από ποιους σταθμούς μέτρησης; Συμφωνούν με αυτά της μελέτης;

2. Που νομίζετε ότι οφείλονται οι υψηλές τιμές που διαπιστώθηκαν σε Λητή και Μελισσοχώρι; Συνδέονται με εκτεταμένης έκτασης νιτρορύπανση προερχόμενη από αγροτικές δραστηριότητες σε όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας και ιδιαίτερα γύρω από τη λίμνη Κορώνεια;

3. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να μειωθεί η νιτρορύπανση και να γίνει το νερό της περιοχής πόσιμο και πάλι;».