Ξεκινά το καρναβάλι στην Χωριστή Δράμας

Δείτε όλο το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν την Καθαρή Δευτέρα  Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Το Καρναβάλι της Χωριστής, ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός, είναι προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού που το γέννησε. Χρόνια τα σκήπτρα του κρατούσαν δύο ωραίοι άνθρωποι, λάτρες […]

Δείτε όλο το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν την Καθαρή Δευτέρα

 

Το Καρναβάλι της Χωριστής, ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός, είναι προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού που το γέννησε. Χρόνια τα σκήπτρα του κρατούσαν δύο ωραίοι άνθρωποι, λάτρες της σάτιρας: Ο «Γκόγκας» (Γιώργος Σαμαράς) και η «Λένκω» (Ελένη Παγωνίδου). Αυτοί έδιναν σύνθημα κι όλο το χωριό ξεσηκωνόταν στο πόδι παρασέρνοντάς το σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα κεφιού και χαράς. Ο θεματικός του χαρακτήρας είναι αυτό που το χαρακτηρίζει εκ παλαιόθεν.

Οι στιχομυθίες οι καυστικές ατάκες είναι αυτές που κάνουν το Καρναβάλι Χωριστής ξεχωριστό. Είναι αντανάκλαση των εθίμων, της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων, της σκέψης, των στόχων και των ονείρων, των ανθρώπων του. Είναι αφορμή συνεργασίας, δημιουργίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προσφοράς, συνοχής, έμπνευσης και συλλογικότητας. Το δημιουργούν οι άνθρωποί του, το αγκαλιάζουν οι επισκέπτες του.

Θα ακολουθήσει γλέντι παραδοσιακό με τους Μουσικούς Παπουτσής Αλέξανδρος Τραγούδι, Τζιρίτης Δημοκράτης Κλαρίνο, Βεράνης Καλογιάννης Βιολί-Τρομπέτα, Κιουπολώτης Θεόδωρος Λαούτο, Γεωργιάδης Δημήτριος Νταούλι, Κιάκου Μαρία Τραγούδι, Βαγενάς Χρήστος Γκάιντα, Τότσιος Χρήστος Νταχαρέ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018
«Έναρξη»
11.30 Κεντρικός δρόμος, από το τρίγωνο έως την πλατεία.
«Πλέκοντας την παράδοση». Η Φιλαρμονική του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» συνοδεύει το Βασιλιά Καρνάβαλο και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος» Κρεμαστής Ρόδου, Σύλλογος Κρητών Ν. Δράμας «Η Μεγαλόνησος», Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Προσοτσάνης, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανής Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Το Δύσωρο», Μουσικοδραματικός Σύλλογος «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» Χωριστής, που θα ξεκινήσουν την πομπή και θα σημάνουν την έναρξη του Καρναβαλιού.
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τ.Π. Χωριστής και το Δήμαρχο Δράμας.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018
«Βραδιά Τσίπουρου»
21.00 Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Ελάτε να περάσουμε μια όμορφη Βραδιά Τσίπουρου με ωραίο φαγητό, ωραία μουσική και ωραίο τσίπουρο και κρασί από τοπικούς οινοπαραγωγούς. Θα χορέψουμε και θα τραγουδήσουμε με τα «Επτά Όγδοα», Επιμέλεια Προγράμματος Μιχάλης Μουρβετίδης.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
«Βραδιά Σάτιρας»
20.00 Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Χωριστής παρουσιάζει την παρωδία «Γκόλφω forever». Σκηνοθεσία Διονύσης Παπαναστασάτος.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
«Βραδιά Καντάδας»
20.00 Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Για τους στυλοβάτες μέλη του Συλλόγου Παλιά τραγούδια που θα μας χαρίσουν στιγμές νοσταλγίας αναπολώντας παλιές καλές εποχές ξενοιασιάς και Αγάπης και τραγούδια από την Χορωδία του ΚΑΠΗ Χωριστής. Συντροφιά μας ο Σύλλογος Δραμινών Φίλων Μουσικής «Ο Αρίων», ποντιακή λύρα Σίμος Μπείνογλου και πλήκτρα Ιωάννης Πάππος.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018
«Πάρτυ για όλους»
21.30 Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Όλη η Χωριστή γίνεται «ένα» σε ένα «πάρτυ για Όλους». Μασκαρεμένοι και μη δίνουμε συνάντηση, μαζί μας και ο Dj Dimitri Duke. Χορηγός Βραδιάς, Credo All day café, Χωριστή Δράμας.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
«Τρανός Χορός»
21.00 Κέντρο Διασκέδασης Ρέμα. Το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια – Band-a tetoia» ένα παραδοσιακό συγκρότημα, που τιμά την τοπική, δημοτική και όχι μόνο μουσική, γιατί έχει αποδείξει ότι κατέχει και παρέχει άφθαστη ποιότητα και απαράμιλλη μουσική ικανότητα. Η κουλτούρα, τα ακούσματα, οι χοροί, τα κάθε λογής βιώματα, εναρμονίζονται άριστα και αποδίδουν τέρψη ψυχής. Τους «Μπάντα Τέτοια» θα έχουμε την χαρά να τους απολαύσουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018
«Μαθητική Καρναβαλική Παρέλαση»
11.30 Κεντρικός δρόμος, από το τρίγωνο έως την πλατεία. Μαθητική Καρναβαλική παρέλαση με κέφι, μουσική και χορό στους ρυθμούς του Καρναβαλιού. Μαζί μας ο διάσημος παραμυθάς Ματθαίος Μπιμπλ έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο να συνδυάσει σε μία μοναδική αποκριάτικη ιστορία χιλιάδες παραμύθια. Πόσα όμως παραμύθια μπορούν να ζωντανέψουν σε μία ιστορία μέσα στο καρναβάλι της Χωριστής; Για να δούμε θα τα καταφέρει; Η συνέχεια στην Αποκριάτικη γιορτή της Χωριστής ! Συμμετέχουν οι Blocko Da Grecia “Fasarioso”, η χορευτική ομάδα Yin Young Crew από την σχολή της Λαμπρινής Καλφοπουλου στην Χωριστή με χοροδιδασκαλο τον Θωμά Παπαθεοδωρου (Papa Tom) θα σας παρουσιάσει ένα χορευτικό show, street dance που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Η ομάδα Yin Young αποτελείται από άτομα τα οποία έχουν διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς χορού στην Βόρειο Ελλάδα, ο Αθλητικός Σύλλογος Παραδοσιακού Taek Won Do (WIF) «ΖΕΝ» παρουσιάζει επίδειξη Dance με το παιδικό τμήμα και το γυμναστήριο SV Training παρουσίαζει το παιδικό τμήμα σε ρυθμούς Zumba Kids με νέες χορογραφίες.
21.00 «Masque Night» Credo. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας περιμένουμε στο καθιερωμένο και πιο τρελό «masque night» του Credo. Σταθερή αξία της βραδιάς Dj Dimitri Duke με μουσικάρες. Café Credo Χωριστή Δράμας.

Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018
14.00 Ήχοι από τους Blocko Da Grecia “Fasarioso” γκρουπ κρουστών το οποίο παίζει Βραζιλιάνικους και Ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, διατυμπανίζουν την έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης. Με το πρώτο κιόλας χτύπημα το μυαλό σου αδειάζει. Όλα σταματούν για να απολαύσεις τη μουσική! Την παρέλαση ανοίγει η μπάντα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».
Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα παρελαύνουν και θα χορεύουν στους ρυθμούς του Καρναβαλιού ξυλοπόδαροι με αποκριάτικες φιγούρες. Κορύφωση των εκδηλώσεων με την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Οι πανελλήνιοι πρωταθλητές Street WarrioZ μαζί με τα τμήματα τους από τον σύλλογο Chorodrama θα παρουσιάσουν ένα έντονο και δυναμικό Street Show πριν την έναρξη του Καρναβαλιού. Χοροδιδασκαλοι: Κωνσταντίνος Μαραπίδης, Κεμανετζή Στρατούλα, Κουρτίδης Αλέξανδρος και Παπαθεοδώρου Θωμάς. Οι Street WarrioZ έχουν πολλές ατομικές και ομαδικές διακρίσεις σε όλη την Ελλάδα με αποκορύφωση την νίκη τους στο Street Fighters στην Θεσσαλονίκη όπου εκπροσώπησαν και την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς στην Ιταλία.

Λήξη των εκδηλώσεων και ξεφάντωμα συντροφιά με τον Dj Dimitri Duke μπροστά στο Σύλλογο με άφθονο κρασί, ψητό κρέας και φασολάδα από τους έμπειρους μάγειρες του Συλλόγου.