Lockdown: Τα μέτρα για το άνοιγμα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια

σχολεία Λύκεια μέτρα μπάλες ποδοσφαίρου

Τι ισχύει για τα φροντιστήρια

Τόσο τα γυμνάσια όσο και τα λύκεια Ανοίγουν και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Το άνοιγμα στα σχολεία όπως και των φροντιστηρίων, θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα και στόχο την προστασία των μαθητών αλλά και των καθηγητών από τον κορονοϊό.

«Η πανδημία του κορονοϊού δεν μπορεί να σταματήσει την παιδεία», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως ανακοινώνοντας το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και μίλησε για «ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα», όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τα μέτρα για τα σχολεία

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
χρήση αντισηπτικών,
σχολαστικοί καθαρισμοί,
τακτικοί αερισμοί των χώρων,
ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Τεστ κορονοϊού σε καθηγητές και μαθητές

Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων καλούνται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 16 ετών να συμβάλουν στην προσπάθειας για την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.

Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται καθημερινά στη χώρα. Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 20.000 τεστ καθημερινά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε άτομα που κατά κανόνα έχουν ιστορικό που αυξάνει την πιθανότητά τους να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά και στην εθνική στρατηγική να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών, μεταξύ των οποίων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητών άνω των 16 ετών γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ.

Η συμμετοχή στην προσπάθεια βοηθά τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Για τη συμμετοχή χρειάζεται η συμπλήρωση της «φόρμας αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19» εδώ.

Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 ισχύει αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Τι ισχύει τα για φροντιστήρια

Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης) θα παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *