Μείωση της βλάβης: Μπορούν οι πολιτικές μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων των επιλογών μας να κάνουν τη διαφορά;

φωτοβολταϊκά ενέργεια

Πώς η συγκεκριμένη στρατηγική περιορισμού της «ζημιάς» από επιβλαβείς συμπεριφορές, που βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, έρχεται και αξιοποιεί έμπρακτα την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας

Αυτοκίνηση, ενέργεια και real estate. Αυτοί αποτελούν μερικούς μόνο από τους τομείς όπου η στρατηγική μείωσης της βλάβης ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία. Αλλάζοντας τον τρόπο που δουλεύουμε, που μετακινούμαστε αλλά και που επιλέγουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Οι «πράσινες» πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική, σαφώς και αποτελούν παραδείγματα μείωσης της βλάβης. Και αυτό, γιατί συνεχίζουν να παράγουν το ζητούμενο, δηλαδή ηλεκτρισμό, αλλά είναι σαφώς καλύτερες για το περιβάλλον από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους στα κράτη – μέλη της για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, προτρέποντας στη εκτεταμένη χρήση «πράσινης» ενέργειας.

Παράδειγμα μείωσης της βλάβης, όμως, αποτελούν και οι «πράσινες» επιλογές σε υλικά και τεχνολογίες που βλέπουμε να κυριαρχούν στον κλάδο των ακινήτων. Με δεδομένο ότι τα κτίρια είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας, η ανάπτυξη κτηρίων που ενσωματώνουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, είτε μιλάμε για εντελώς καινούργια είτε για «πράσινο» λίφτινγκ στο παλιό κτηριακό απόθεμα, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Τα παραδείγματα έμπρακτης μείωσης της βλάβης είναι αμέτρητα. Όπως, μεταξύ άλλων, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η χρήση αντιηλιακών, προκειμένου να μειωθεί η βλάβη από την έκθεση στον ήλιο ή η υποχρεωτική χρήση ζωνών ασφαλείας για τους οδηγούς αυτοκινήτων και κρανών για τους οδηγούς μηχανών.

Όπως είναι σαφές, αν και μπορεί σε κάποιους ο όρος να ακούγεται δυσνόητος, στην πραγματικότητα εδώ μιλάμε για ευρέως διαδομένες πρακτικές που μας επιτρέπουν να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες επιβλαβών επιλογών. Το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται είναι πολύ απλό. Ότι δηλαδή, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε, πρέπει να βρούμε νέους, λιγότερο βλαβερούς τρόπους. Με τη βοήθεια πάντα της επιστήμης και της τεχνολογίας που έρχονται και δίνουν λύσεις σε προβλήματα που μέχρι πρότινος φαίνονταν ανυπέρβλητα.

Μείωση της βλάβης

Αυτό δηλαδή που αφορά και το κάπνισμα, με τη μείωση της βλάβης να έχει σχέση με τη χρήση των καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων καπνού ή μη. Παρά τις δεκαετίες αυστηρών περιοριστικών πολιτικών και το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε τη βλάβη που προκαλεί, η πραγματικότητα είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να καπνίζει. Και εδώ είναι που μπαίνουν στην εξίσωση τα επιστημονικώς τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα καπνού ή μη που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Προσοχή: Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η καλύτερη λύση για τους καπνιστές. Σε αυτό συμφωνούν οι πάντες. Μέχρι, ωστόσο, να σβήσει και το τελευταίο τσιγάρο, η συνεχής αναζήτηση τρόπων για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα είναι μία επιβεβλημένη επιλογή που μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στη δημόσια υγεία αλλά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Πιθανά, σε έναν ιδεατό κόσμο, η πλήρης και αυστηρή απαγόρευση όλων των επιβλαβών επιλογών μας να αποτελεί την ιδανική λύση. Ωστόσο, η στρατηγική μείωσης της βλάβης είναι η ρεαλιστική λύση. Αποτελεί χρέος μας να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε προς το καλύτερο, κάθε δεδομένη στιγμή στη διάθεσή μας. Αξιολογώντας τα, με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα, και αξιοποιώντας τα για να μειώσουμε τη βλάβη εδώ και τώρα.