Μένει χωρίς νερό το σπήλαιο πηγών Αγγίτη στην Δράμα

σπήλαιο πηγών Αγγίτη

Λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας

Δράμα: Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει το σπήλαιο πηγών Αγγίτη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα, με μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης.

Ομως, η κλιματική κρίση έχει περιορίσει δραματικά τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τα νερά του Αγγίτη να έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ο επισκέπτης επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Πέννος, έδωσε στον «Ε.Τ.» αποκαλυπτικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σημαντική πτώση των υδάτων του ποταμού μέσα από το σπήλαιο.

«Υπάρχει ένα σημείο, περίπου 400 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, όπου περπατώντας πάνω στη γέφυρα ο επισκέπτης βλέπει από τη μία πλευρά το νερό να είναι ελάχιστο και από την άλλη να μην υπάρχει καν νερό! Πριν από έναν χρόνο, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Υπήρχε νερό παντού και μάλιστα αρκετό!», ανέφερε στον «Ε.Τ.».

Μάλιστα, τόνισε ότι πριν από σχεδόν δέκα χρόνια και βαθιά μέσα στο σπήλαιο πηγών Αγγίτη, σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, το ποτάμι είχε βάθος 150 εκατοστά, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί κατά 90%! «Πλέον το βάθος είναι περίπου δέκα εκατοστά. Λίγο πάνω από τον αστράγαλο. Εκεί που παλιά κολυμπούσαμε για να περάσουμε το σημείο, τώρα πλέον περπατάμε κανονικά μέσα στο νερό», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης  Δράμα: Τα "καραβάκια των ευχών" φώτισαν και φέτος τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας (ΦΩΤΟ)

Ξεκαθάρισε ότι η παρατεταμένη ξηρασία δεν έχει επίπτωση στο σπήλαιο. «Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το σπήλαιο έχει περάσει με επιτυχία πολλές φάσεις με ξηρασίες ή πλημμύρες. Δεν υπάρχει πρόβλημα για το σπήλαιο. Το ζήτημα είναι η κλιματική κρίση και οι αλλαγές που επιφέρει παντού», τόνισε. Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα σπήλαια από τα οποία διέρχονται ποτάμια.

«Περίπου το 60% του νερού που καταναλώνει η ηπειρωτική χώρα προέρχεται από νερό που διέρχεται ή πηγάζει από σπηλιές. Πρόκειται για τα λεγόμενα καρστικά συστήματα. Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια. Το γεγονός ότι το σπήλαιο Αγγίτη δεν έχει νερό είναι χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα», ανέφερε. «Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι η μεγαλύτερη εικόνα, που θα μας δοθεί έχοντας όλες αυτές τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις που προσπαθούμε να συλλέξουμε μέσα από το σπήλαιο. Να το δούμε, δηλαδή, σε βάθος χρόνου. Στον ανθρώπινο χρόνο ζωής δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό. Εμείς θα κάνουμε απλώς μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα», τόνισε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος