Μία βόλτα στο εντυπωσιακό μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο (ΦΩΤΟ)

Μαντάμ Τισό

Τα σημαντικότερα κέρινα ομοιώματα στην οθόνη σας!

Ολη η μαγεία και οι κοινωνικοί και πολιτισμικοί κόποι των ανθρώπων του παρελθόντος, πολύ συχνά, βρίσκονται καλά φυλαγμένοι μέσα σε ένα μουσείο.

Σε ένα μουσείο, όπου μπορεί κανείς να αναβιώσει όσα οι πρόγονοι του κατέκτησαν.

Ο πολιτιστικός ρόλος, ωστόσο, ενός χώρου γεμάτου εκθέματα που παραπέμπουν στο παρελθόν, μπορεί πολλές φορές να έχει και ψυχαγωγική αποστολή. Και τα εκθέματά του να μην αφορούν απαραίτητα το… μακρινό παρελθόν!

Ψυχαγωγική αποστολή, λοιπόν, έχει και το διάσημο μουσείο της Μαντάμ Τισό: Ενας καλαίσθητος χώρος στο Λονδίνο, όπου οι σημαντικότερες προσωπικότητες από το παρελθόν και το παρόν, στέκονται ως… κέρινα ομοιώματα!

Το μουσείο της Μαντάμ Τισό είναι ένας must τουριστικός προορισμός, τον οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο στην εντυπωσιακή βρετανική πόλη.

Με αφορμή, μάλιστα, την επιτυχία, που έχει γνωρίσει η συγκεκριμένη τουριστική ατραξιόν, ο οικονομικός κολοσσός  «Dubai International Capital» αγόρασε τα δικαιώματά του το 2005 για 1,5 δις. δολάρια, ενώ, δύο χρόνια αργότερα, ο αμερικανικός όμιλος «The Blackstone» πλήρωσε 1,7 δις στους Αραβες και απέκτησε εκ νέου το μουσείο.

Το μουσείο της Μαντάμ Τισό δε σταμάτησε ποτέ να… μεγαλώνει, καθώς επεκτάθηκε σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο, φτάνοντας τελικά σε τέσσερις Ηπείρους:

Ασία (10), ΗΠΑ (7), Ωκεανία (1) και Ευρώπη (7),φιλοξενούν αυτή τη στιγμή τα 25, συνολικά, εντυπωσιακά μουσεία.

Εμείς, ωστόσο, επισκεφθήκαμε το Λονδίνο (Δείτε ΕΔΩ τις… συμβουλές μας για όλα όσα πρέπει να δείτε εκεί), όπου «γεννήθηκε», ουσιαστικά το μουσείο της Μαντάμ Τισώ, το 1835.

Σε αυτό, μπορεί κανείς να βρει από τις σπουδαιότερες περσόνες των τεχνών, του αθλητισμού και της πολιτικής που μεγαλουργούν (ή και… όχι) στις μέρες μας, μέχρι και τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στον πλανήτη, σε ότι κι αν έκαναν στο παρελθόν.

Για τους λάτρεις της ιστορίας, αλλά κι όσους έχουν την περιέργεια, δεσμευόμαστε να σας περιγράψουμε ακριβώς ποια είναι η αυτή η… περίφημη Μαντάμ Τισό, αλλά και να σας δείξουμε το τελευταίο γλυπτό της.

Σημειώνουμε ότι, τα κέρινα ομοιώματα μοιάζουν φοβερά με αληθινά, σε σημείο που ο επισκέπτης αισθάνεται ότι θα του… μιλήσουν!

Στο συγκεκριμένο μουσείο, μάλιστα, μπορεί κανείς να συναντήσει θρυλικές μορφές, η θέα των οποίων προκαλεί συγκίνηση στους θαυμαστές τους.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τη βόλτα μας:

Morgan Freeman:

Ο Μόργκαν Φρίμαν, ο… Θεός, από τη διάσημη ταινία που πρωταγωνίστησε ο Τζίμ Κάρεϊ, έχει κερδίσει μία φορά το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην εξαιρετική ταινία «Million Dollar Baby» και έχει προταθεί για επιπλέον Όσκαρ, ακόμη τέσσερις φορές. Είναι, πλέον, 83 ετών και η φιλμογραφία του… ξεφεύγει, καθώς το βιογραφικό του είναι κάτι παραπάνω από «πλούσιο».

Johnny Depp:

Ο αγαπημένος «Πειρατής της Καραϊβικής», «Ψαλιδοχέρης» και «Μαντ Χάττερ» από την επιτυχημένη ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», έχει κατορθώσει να κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα το 1990 και στα 57 του, πλέον, έχει 8 βραβεία, θέτοντας υποψηφιότητα για ακόμη 19 και έχοντας προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Michael Jackson:

Τι να πει κανείς; Ο καλλιτέχνης που έχει στιγματίσει όσο λίγοι την παγκόσμια μουσική σκηνή, φυσικά, δε θα μπορούσε να μην έχει το δικό του κέρινο ομοίωμα στο διάσημο αυτό μουσείο. Το μουσείο της Μαντάμ Τισό τιμά τον Μάικλ Τζάκσον έχοντας τον απαθανατίσει σε μία εξαιρετική χορευτική φιγούρα! Πρόκειται, μάλιστα, για μία εικόνα η οποία καθήλωνε τον πλανήτη στη θέα της. Ο «Βασιλιάς της Ποπ» απεβίωσε το 2009, λίγο πριν κλείσει τα 51 του χρόνια, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

Robin Williams:

Μαντάμ Τισό

Ο άνθρωπος που προσέφερε άφθονο γέλιο με την ερμηνεία του στην ταινία «Η Κυρία Ντάουτφαϊερ», ατέλειωτη αγωνία με τον τρόπο που διεκπεραίωσε το ρόλο του στο «Τζουμάντζι» και ιστορικές ατάκες στις ταινίες «Καλημέρα Βιετνάμ» και «Το Κλουβί με τις Τρελές», εξαργύρωσε όλα όσα κατόρθωσε στην καριέρα του με δύο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, ισάριθμα βραβεία Έμμι, έξι Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και 4 Γκράμι! Απεβίωσε στα 53 του, τον Αύγουστο του 2014.

Charlie Chaplin:

Το είδωλο κάθε κωμικού. Ο Τσάρλι Σπένσερ Τσάπλιν μεγαλούργησε την εποχή του βουβού κινηματογράφου και τις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Εγινε η πρώτη, χρονικά, παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στα πρώτα του βήματα. Ο άνθρωπος που μέσα από τις ταινίες του έδινε πάντα τα κοινωνικά του μηνύματα και… αποκλείστηκε από την Αμερική το 1952, λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του, κέρδισε, το 1972, το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα, όταν μετακινήθηκε κατ’εξαίρεση στις ΗΠΑ για να παραλάβει στα 83 του χρόνια ένα ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Ο Τσάρλι Τσάπλιν απεβίωσε το 1977, όταν, πια, ήταν 88 ετών.

The Beatles:

Ποιος ροκάς της δεκαετίας του ’60 ή του ’70 δε θα συγκινούνταν στη θέα των θρυλικών σκαθαριών; Οι Beatles του Τζον Λένον, του Πωλ ΜακΚάρντεϋ, του Τζον Χάρισον και του Ρίνγκο Σταρ, είναι το συγκρότημα με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στις ΗΠΑ (178 εκατομμύρια). Οι Βρετανοί μεσουράνησαν για όσο καιρό έμειναν μαζί και οι συμπατριώτες τους,  τους τίμησαν, με ένα εξαιρετικό, ρετρό κέρινο γλυπτό.

Rihanna:

Μαντάμ Τισό

Και «κλείνουμε» τα του καλλιτεχνικού χώρου, με μία σύγχρονη σούπερ σταρ: Τη Ριάννα! Η Ριάννα, γνωστή στο ευρύ, ανά τον κόσμο, κοινό, για τις μεγάλες R&B και Pop επιτυχίες της, είναι 42 ετών και κατάγεται από τα νησιά Μπαρμπέιντος.  Εχει συνδέσει το όνομά της με ευρείες φιλανθρωπικές δράσεις και το 2006 ίδρυσε το ίδρυμα «Πιστεύω», για να βοηθήσει παιδιά με νοητικά προβλήματα. Μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της είναι τα τραγούδια «Unfaithful», «Umbrella» και «Russian Roulette».

Pele:

μουσείο Μαντάμ Τισό

Πέρα από τεράστιους καλλιτέχνες, στο μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο, μπορούμε να βρούμε κέρινα ομοιώματα υπερ-αθλητών. Ενας απ’αυτούς , είναι και ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος Πελέ. Ο άνθρωπος που το όνομά του από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε, δε σταμάτησε να μνημονεύεται ποτέ, κατόρθωσε να οδηγήσει την Εθνική του ομάδα στην κατάκτηση τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων, με το πρώτο εξ αυτών να έρχεται στα 18 του, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση. Εκτοτε, ακολούθησαν αμέτρητοι τίτλοι, διακρίσεις και διεθνής καταξίωση, για έναν άνθρωπο που βοήθησε τα μέγιστα το ποδόσφαιρο να καθιερωθεί για πάντα στον παγκόσμιο χάρτη, πετυχαίνοντας, παράλληλα, πάνω από 1.000 γκολ πριν καν κλείσει τα 30! Πραγματικός μύθος, που ακόμη και τώρα, στα 80 του, λατρεύεται σαν Θεός!

Boris Johnson – Donald Trump:

μουσείο Μαντάμ Τισό

Και πηγαίνουμε στα πιο… βαριά: Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας και ο τέως πρόεδρος της Αμερικής. Τζόνσον και Τραμπ συγκαταλέγονται σε δύο από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής παγκοσμίως. Με ένθερμους υποστηρικτές και ορκισμένους πολέμιους, δύο άνθρωποι που εν μέσω πανδημίας πήραν ιστορικές αποφάσεις που είτε στοίχισαν, είτε βοήθησαν τις χώρες τους, σίγουρα αμφισβητούνται έντονα. Στο συγκεκριμένο σκηνικό στο μουσείο της Μαντάμ Τισό, απεικονίζονται σε μία… bromance στιγμή.

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ:

μουσείο Μαντάμ Τισό

Απασχόλησαν τα media ανά τον κόσμο για πάρα πολύ καιρό, όταν, λίγο αφότου νυμφεύθηκαν, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Μπάκιγχαμ Πάλας και να μετακομίσουν στον Καναδά. Με μία… βασιλική φώτο, το μουσείο δεν άφησε εκτός… Βρετανίας τον γαλαζοαίματο Χάρι με τη λαμπερή σύζυγό του.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’:

Πρόκειται για τη γυναίκα που κατέχει το ύψιστο αξίωμα στη Μεγάλη Βρετανία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ που κατοικεί στο απέραντο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, είναι η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όντας μονάρχης από το 1952. Είναι ήδη 94 ετών και… συνεχίζει. Δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει από το Μαντάμ Τισό. Ποιος, άλλωστε, δε θα ήθελε ένα τσάι και λίγη… συμπάθεια σιμά της;

Το τελευταίο γλυπτό της Μαντάμ Τισό:

μουσείο Μαντάμ Τισό

Αυτό, είναι το τελευταίο γλυπτό της Μαντάμ Τισό. Πρόκειται για μία προσωπογραφία της, σε ηλικία 81 ετών. Το έφτιαξε, προφανώς, η ίδια, λίγο πριν πεθάνει, το 1850.

Ποια ήταν η Μαντάμ Τισό:

 μουσείο Μαντάμ Τισό

H Marie Tussaud έγινε γνωστή για το μουσείο της, το Madame Tussauds.

Γεννήθηκε ως Marie Grosholtz (Grossholtz και Grossholz) στο Στρασβουργο της Γαλλίας, την 1η Δεκεμβρίου 1761. Το πρώτο κέρινο ομοίωμα που επινόησε ήταν του Βολταίρου, το 1777, ενώ μεταξύ άλλων έφτιαξε και τα ομοιώματα του Ζαν Ζακ Ρουσσώ και του Φραγκλίνου.

Το 1795, παντρεύτηκε τον Φρανσουά Τισό και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά. Το 1802 η Μαρί Τισό έφυγε στο Λονδίνο με τον έναν της γιο, τον Τζόζεφ. Η πρώτη της μόνιμη έκθεση ήταν στη Baker Street το 1835, ενώ το 1838 έγραψε τα Απομνημονεύματά της. Πέθανε στον ύπνο της στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών, στις 16 Απριλίου 1850.

Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς, πως αυτή, ρεαλιστικά, είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία να συναντήσει από… κοντά, τους μεγαλύτερους αστέρες του κόσμου.

Ανθρώπους που, με το έργο τους, σημάδεψαν ή σημαδεύουν ακόμη, την παγκόσμια ιστορία.

Το μουσείο της Μαντάμ Τισό με τα… αληθινά, κέρινα ομοιώματα των σημαντικότερων ανθρώπων των τεχνών, του αθλητισμού και της πολιτικής, μπορεί να εντυπωσιάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για αυτό, άλλωστε, συγκεντρώνει τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών (και μη), αποτελώντας μία από τις διασημότερες τουριστικές ατραξιόν του Λονδίνου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *