Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Δήμος Θεσσαλονίκης και UNICEF

Αφορά την ενσωμάτωση και την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της UNICEF με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους στην ποιοτική εκπαίδευση και στις υπηρεσίες προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, στο Δημαρχείο.Ακολουθήστε το Thes.gr στο […]

Αφορά την ενσωμάτωση και την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της UNICEF με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους στην ποιοτική εκπαίδευση και στις υπηρεσίες προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, στο Δημαρχείο.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Συντονιστής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα, Lucio Melandri και ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του μνημονίου ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, παράλληλα με τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα προγράμματα που εφαρμόζονται κυρίως τις απογευματινές ώρες στα σχολεία. «Η πρώτη σκέψη είναι να έχουμε κυρίως μια τεχνική υποστήριξη από την πλευρά της UNICEF και να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες που μας παρέχει σε επίπεδο επικοινωνίας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παίξει το ρόλο του συντονιστή, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη σύμφωνο συνεργασίας που θα εξηγεί αναλυτικά τις παροχές του κάθε συμβαλλόμενου»

Από την πλευρά του ο Lucio Melandri, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε σε όλη την Ευρώπη τι σημαίνει να καλωσορίζεις, να φροντίζεις, να δίνεις στέγη σε πρόσφυγες και ιδιαίτερα στα παιδιά. «Ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε μια πύλη προς την Ευρώπη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάτω από τη διοίκηση του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, υπήρξε ουσιαστική δράση και φροντίδα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί δραπετεύουν από την βία, τις συγκρούσεις, τις πολιτικές διώξεις, τη φτώχεια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αναζητούν προστασία και ασφάλεια. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα είναι μια συμβολική κίνηση, που θέτει τις βάσεις για την πραγματική δράση, ώστε για κάθε παιδί που δραπετεύει από ένα επικίνδυνο περιβάλλον, να υπάρξει πρόσβαση στην αληθινή εκπαίδευση και να έχει μια ευκαιρία για το μέλλον του. Σήμερα, ουσιαστικά εγκαινιάζουμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αποδείχθηκε μια πόλη φιλική για όλα τα παιδιά».

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη και πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας στο επίκεντρο

Καταλήγοντας ο Lucio Melandri, έδωσε στοιχεία σχετικά με την παρουσία των προσφυγόπουλων που βρίσκονται αυτή τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα και τα οποία σύμφωνα με τη UNICEF ανέρχονται περίπου σε 22.000, ενώ διευκρίνισε ότι περί τα 3.000 από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ασυνόδευτων. «Μόνο το 1/3 αυτών των παιδιών είναι προστατευμένο από κάθε κίνδυνο. Η συνεργασία μας μπορεί να εξασφαλίσει τον εντοπισμό τους, την προστασία τους, την εκπαίδευσή τους, ενώ μέσω της UNICEF επιδιώκουμε παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά αυτά θα γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας».

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, Σοφία Ασλανίδου, η οποία δήλωσε: «Η UNICEF έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης, αυτήν θέλουμε να αξιοποιήσουμε για το δύσκολο στοίχημα της ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία μας. Πράγματι, η Θεσσαλονίκη είναι μια πύλη εισόδου και η ιστορία της έχει δείξει ότι παρείχε διαχρονικά προστασία σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι πρόσφυγες».