Νάξο: Γιόρτασαν το δρώμενο των Πυθοιγίων (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Νάξο, τον τόπο κατοικίας του θεού Διόνυσου, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ το θεατρικό δρώμενο των Πυθοιγίων. Τα «Πυθοίγια» κατά την αρχαιότητα, αποτελούσαν μέρος μίας μεγάλης αθηναϊκής γιορτής, των Ανθεστηρίων, η οποία δόξαζε την αναγέννηση της φύσης. Εκείνη την ημέρα, οι οικογενειάρχες άνοιγαν για πρώτη φορά τους πίθους της νέας σοδειάς κρασιού, «θυσιάζοντας» το πρώτο […]

Στη Νάξο, τον τόπο κατοικίας του θεού Διόνυσου, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ το θεατρικό δρώμενο των Πυθοιγίων.

Τα «Πυθοίγια» κατά την αρχαιότητα, αποτελούσαν μέρος μίας μεγάλης αθηναϊκής γιορτής, των Ανθεστηρίων, η οποία δόξαζε την αναγέννηση της φύσης. Εκείνη την ημέρα, οι οικογενειάρχες άνοιγαν για πρώτη φορά τους πίθους της νέας σοδειάς κρασιού, «θυσιάζοντας» το πρώτο κρασί στο ιερό του αρχαίου Θεού.

Στη συνέχεια, δοκίμαζαν οι ίδιοι από τη σοδειά τους, ευγνωμονώντας τον θεό του κρασιού για τη νέα παραγωγή και πραγματοποιώντας ένα μεγάλο γλέντι με πολύ χορό και τραγούδι. Έτσι και χθες το απόγευμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο είδαν τον Διόνυσο και τη συνοδεία του, τους Σάτυρους και τις Μαινάδες, να κατέρχονται από το κάστρο της πόλης και περνώντας τους κεντρικούς δρόμους του νησιού να καταλήγουν στην πλατεία Μανδηλαρά, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον ναό του Απόλλωνα με το σύμβολο της Νάξου, τη διάσημη «Πορτάρα». Όταν κατέληξε η πομπή, παρουσιάστηκε το δρώμενο και αφού ο θεός Διόνυσος ευλόγησε το κρασί, ακολούθησε το παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι.

Δείτε βίντεο και εικόνες στο Life-events.gr