Ο Ναός στην Αρναία με το γυάλινο δάπεδο που “αναγεννήθηκε” από την τέφρα του (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική

Η Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου σήμα κατατεθέν της όμορφης κωμόπολης της Χαλκιδικής

Η Αρναία κερδίζει τους επισκέπτες που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη Χαλκιδική και να γνωρίσουν το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον του Χολομώντα, που δεσπόζει στα βόρεια και κεντρικά του νομού.

Δικαίως η Αρναία θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Χαλκιδικής αφού η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της τής προσδίδει χαρακτήρα που ο καθένας θα ήθελε να γνωρίσει.

arnaia xalkidiki halkidiki oreini halkidiki xorio horio ellada tourismos xeimonas xristoygenna xristougenna life events

Εκτός από τα γραφικά στενά σοκάκια και τα πανέμορφα σπίτια της, η πόλη της Χαλκιδικής είναι υπερήφανη για την Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Ο Μητροπολιτικός Ναός έχει μια ξεχωριστή ιστορία που αξίζει να τη γνωρίσετε. Δεν είναι μόνο το 24 μέτρων καμπαναριό που δεσπόζει μπροστά του, ούτε το γεγονός ότι ο Ναός χτίστηκε πριν από δύο αιώνες περίπου. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το Ναό το 2005 έφερε στο φως κάτι μοναδικό που όμοιό του δεν υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Η επιγραφή “ανεκαινίσθη εκ της τέφρας του” που αναγράφεται στο δάπεδο περικλείει εν συντομία αυτό που συνετελέσθη πριν από 15 περίπου χρόνια.

Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική

Η κατασκευή και η πρώτη καταστροφή

Ο Ναός κτίστηκε το 1812 και αφιερώθηκε στον Αγιο Στέφανο. Ο λόγος ήταν ότι η πε­ρι­ο­χή του οι­κι­σμού ήταν μετόχι Μο­νης Κων­στα­μο­νιίτου Αγίου Ορους, της ο­ποί­ας το Καθολικό τι­μα­ται επίσης ο Αγιος Στέφανος.

Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί πυρπόλησαν την Εκκλησία, όπως έκαναν και σε όλη την Αρναία. Αυτή η πρώτη καταστροφή ήταν το έναυσμα για να διακοσμηθεί περισσότερο το νέο κτίσμα. Σε αυτό κυριάρχησε το με­γάλο ξυ­λόγλυ­πτο τέμ­πλο, που ήταν δω­ρε­ά της Μο­νής Κων­στα­μο­νίτου. Αυτό περιελάμβανε 70 μι­κρές και 14 με­γάλες ει­κόνες, με πε­ρίτε­χνο δε­σπο­τι­κό θρόνο, με ξύλινο γυ­ναι­κω­νίτη, ξυλόγλυ­πτο άμ­βω­να, και κε­ρα­μο­σκε­πή.

Η τραγωδία που έφερε τη μεγάλη αποκάλυψη

Το 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Κωδωνοστάσιο. Ολα ήταν έτοιμα για τα εγκαίνια και υπήρχε μεγάλη ανυπομονησία. Αντ’αυτού… Τραγωδία. Αργά το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το εσωτερικό του Ναού και τα κατέστρεψε όλα. Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου είχε γίνει στάχτη.

Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική

Το σοκ και ο πόνος των κατοίκων και όλης της περιοχής ήταν μεγάλος. Θα χρειαζόταν μεγάλη δύναμη ώστε όλα αυτά να ξαναστηθούν. Να υπάρξει και πάλι ο Ναός όπου οι πιστοί θα προσεύχονται, που θα είναι υπερήφανοι για τον τόπο και την ιστορία τους.

Η Μητρόπολη Ιερισσού δεν έχασε καθόλου χρόνο και άρχισε άμεσα τις ενέργειες για να την ανακατασκευή. Γρήγορα συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο ποσό και υπήρξε συνεργασία με τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την δι­ε­ρεύ­νη­ση της θεμελίωση.

Η ανασκαφή που έγινε έφερε στο φως κάτι εκπληκτικό. Εντοπίστηκαν θεμελιώσεις τριών Ναών, ενός του 5ου αιώνα, ενός του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες κι ενός του 17ου αιώνα όπου εκεί είχε μιλήσει ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Επίσης βρέθηκαν 15 τάφη, νο­μί­σμα­τα, εκ­κλη­σι­α­στι­κά σκεύ­η, κε­ρα­μι­κά, και πολλά άλλα.

Αυτά τα σημαντικότατα ευρήματα έπρεπε να αναδειχθούν. Πάρθηκε μια γενναία απόφαση. Να παραμείνουν στη θέση τους, ο Ναός να ανακατασκευαστεί στο σημείο που ήταν και αυτό να μπορεί ο επισκέπτης να το δει με τα ίδια του τα μάτια.

Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική

Ετσι, κατασκευάστηκε γυάλινο πάτωμα κι έτσι ο επισκέπτης μπορεί να δει τα θεμέλια των προηγούμενων Ναών. Μια πρωτοποριακή τεχνική που δεν υπάρχει σε άλλη Εκκλησία στην Ελλάδα.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2006 τα πάντα ήταν έτοιμα. Σε μια λαμπρή τελετή έγιναν τα Θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού επαναφέροντας τα χαμόγελα στους πιστούς.

Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική Αγιος Στέφανος Αρναία εκκλησία ναός Χαλκιδική 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *