Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί…

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο στη χώρα μας. Τα νούμερα παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλα και η μάχη που δίνουν τα παιδιά με τους γονείς τους παροιμιώδης.
Σημαντικό υποστηρικτικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει τα 30 τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη», που μάλιστα είναι πιστοποιημένος και με ΦΕΚ. Από το 1987, οπότε και συστάθηκε από γονείς παιδιών που αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα υγείας, έχουν να παρουσιάσουν εξαίρετο έργο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το δραστήριο παράρτημα της Δράμας. Το LIFE EVENTS σάς παρουσιάζει το σύλλογο που βρίσκεται δίπλα σε όσους τον έχουν ανάγκη και η ενεργή του παρουσία στην κοινωνία τον έχει κάνει σεβάσμιο και αγαπητό.

Ο καρκίνος στα παιδιά
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Δεν σημαίνει θάνατο. Είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, νόσος, που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία και δεν υπάρχει πρόληψη. Όμως η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Κάθε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζεται δύσκολα. Συνήθως, όμως, ξεπερνιέται βάσει της εμπειρίας άλλων παιδιών και οικογενειών με παρόμοια προβλήματα. Ορισμένες φορές, η οικογένεια αδυνατεί να ξεπεράσει κάποια «στροφή» και αναγκαστικά καταλήγει στην απαισιόδοξη οδό. Τα περισσότερα παιδιά κατορθώνουν να ανεβούν στο βουνό. Η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά τα παιδιά φτάνουν στην κορυφή του βουνού. Για όλα τα παιδιά με καρκίνο, στόχος είναι η ίαση. Όλο και περισσότερα παιδιά επιτυγχάνουν αυτόν το στόχο, μεγαλώνουν και γίνονται υγιείς ενήλικες.
Επομένως, πρέπει τα παιδιά και οι γονείς να αισιοδοξούν.

1502LAMPSI 3

Ο ρόλος της «Λάμψης»
Πολύπλευρο το έργο του Συλλόγου που είναι δίπλα στους γονείς με τους εξής τρόπους:
– Η άριστη ιατρική και παιδιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.
– Η δημιουργία, οργάνωση στελέχωση και εξοπλισμός εξειδικευμένων Ογκολογικών, Αιματολογικών, Ακτινοδιαγνωστικών μονάδων.
– Η ηθική, κοινωνική και οικονομική συμπαράσταση για τη θεραπεία, αγωγή, εκπαίδευση και κοινωνική επανένταξη των παιδιών.
– Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, πληροφόρησης και άλλης μορφής συμπαράστασης στις οικογένειες των πασχόντων παιδιών.
– Η συνεργασία με κάθε αρμόδια αρχή για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
– Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, η άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Μιλούν οι πράξεις…
Η «Λάμψη» με το θεσμικό της ρόλο κατάφερε να αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και ελπίζει να πετύχει ακόμα περισσότερα.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 2 παιδο-ογκολογικά / αιματολογικά τμήματα στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ & ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, όπου νοσηλεύονται καρκινοπαθή παιδιά από όλη τη Β. Ελλάδα. Η «Λάμψη», αξιοποιώντας αντίστοιχες χορηγίες, προέβει στην επέκταση και ριζική ανακατασκευή των τμημάτων, καθώς και στην ανανέωση του εξοπλισμού τους.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Θ.:
Η «Λάμψη» σχεδίασε, ανάθεσε και επέβλεψε τα παρακάτω έργα, με δαπάνες του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο έκανε μεγάλη δωρεά στη «Λάμψη» ειδικά για αυτό το σκοπό. Έγινε μετεγκατάσταση στο κτίριο αιμοδοσίας, της μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας» που προηγουμένως στεγαζόταν στον β΄ όροφο του κτιρίου Παιδιατρικής, δίπλα από το παιδο-ογκολογικό. Μετά την απελευθέρωση του συγκεκριμένου χώρου, έγιναν εργασίες επέκτασης του Παιδο-ογκολογικού σε όλο το εύρος του ορόφου του, αυξάνοντας την επιφάνεια του τμήματος από τα 400 τ.μ. στα 600 τ.μ. Με εξαίρεση τα δομικά στοιχεία του ορόφου, όλοι οι χώροι του Παιδο-ογκολογικού επανακατασκευάστηκαν, και τοποθετήθηκε νέος ξενοδοχιακός εξοπλισμός. Ανάλογες εργασίες έγιναν και στα εξωτερικά ιατρεία στο ισόγειο. Η διαρρύθμιση έγινε σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το ανακαινισμένο τμήμα εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2009.

1502LAMPSI 1

ΑΧΕΠΑ Π.Γ.Ν.Θ.:
Η «Λάμψη» έλαβε μεγάλη δωρεά στη μνήμη του ευπατρίδη κ. Γεωργίου Παντελάκη για την επέκταση-ανακαίνιση της Παιδο-ογκολογικής πτέρυγας της Παιδιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ. Σχεδίασε, ανάθεσε και επέβλεψε την επέκταση της κλινικής και την ανακαίνισή της, καθώς και την ανανέωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού της. Δημιουργήθηκαν ειδικά εξωτερικά ιατρεία και χώροι βραχείας νοσηλείας, χώροι για τους γιατρούς, αρχειοθήκες κ.α.. Το ίδιο το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κάλυψε τις δαπάνες του κτιριακού μέρους των εργασιών και είχε σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση και υλοποίηση του έργου. Τα εγκαίνια έγιναν το Νοέμβριο του 2009 από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον η «Λάμψη»:
– Παρέχει στις κλινικές δύο υπαλλήλους γραφείου μερικής απασχόλησης που φροντίζουν για την αρχειοθέτηση των ιατρικών φακέλων και των ιστορικών των παιδιών.
– Διαθέτει ψυχολόγο, ο οποίος σε καθημερινή βάση επισκέπτεται τις κλινικές και βοηθά τους γονείς και τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των θεραπειών τους.
– Τοποθέτησε 2 γιατρούς πανεπιστημιακούς υποτρόφους στο παιδο-ογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ με χορηγία-χρηματοδότηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του μεγαλομετόχου της ομάδας κ. Ιβάν Σαββίδη.
– Πήρε πρωτοβουλίες και έκανε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε η Superleague να αφιερώνει την 23η ποδοσφαιρική αγωνιστική στην παγκόσμια ημέρα καρκίνου παιδικής ηλικίας (15 Φεβρουαρίου)
– Βοηθά οικονομικά οικογένειες που πραγματικά το χρειάζονται και στηρίζει ψυχολογικά και κοινωνικά παιδιά και γονείς ανάλογα με τις ανάγκες τους, συνεργαζόμενη με τους κατάλληλους φορείς.
– Διοργανώνει γιορτές, συναντήσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και σε άλλους χώρους της Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κομμάτι της ψυχαγωγίας των παιδιών.
– Διοργανώνει bazaar με τη βοήθεια των εθελοντριών του συλλόγου.
– Συντηρεί δίκτυο δοτών αιμοπεταλίων για την αντιμετώπιση ελλείψεων ζωτικής σημασίας, πράγμα το οποίο αφορά ιδιαίτερα κοινωνικά αποκλεισμένους γονείς.
– Γονείς του συλλόγου επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τις μονάδες, στηρίζουν τους γονείς των οποίων τα παιδιά κάνουν θεραπείες και ενημερώνονται για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η κ.Αρτεμις Ασλανίδου και στο LIFE EVENTS μίλησε η κ.Ζωγραφιά Κουγιουμτζίδου, γονέας και ψυχολόγος.1502LAMPSI 2