Ο Πλάτανος που ρίζωσε πάνω από 800 χρόνια στη Χαλκιδική! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Κηρύχθηκε από το 1976 διατηρητέο μνημείο της φύσης

Στους πρόποδες του όρους Χολομώντα στην ορεινή Χαλκιδική, βρίσκεται ένα χωριό που πήρε το όνομά του από τον εντυπωσιακό και υπεραιωνόβιο Πλάτανο, που κοσμεί την πλατεία του.

Πρόκειται για τον Γεροπλάτανο, που μαζί με άλλα κοντινά χωριά, ανήκει στο συγκρότημα των Ζερβοχωρίων, και πλέον εντάχθηκε στο δήμο Πολυγύρου.

Τα κλαδιά του πλάτανου καθρεπτίζονται στην πηγή του

Οι κάτοικοί του έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται και να καμαρώνουν, καθώς αντικρίζουν καθημερινά ένα κομμάτι της ιστορίας, που μάλιστα από το 1976 έχει ανακηρυχθεί και διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μη μένει εντυπωσιασμένος από την επιβλητικότητα και την ομορφιά του.

Ο υπεραιωνόβιος Πλάτανος, που χάρισε, όπως προαναφέραμε, το όνομά του στο Γεροπλάτανο, λέγεται πως είναι άνω των 800 ετών, από τους γηραιότερους στην Ελλάδα (κάποιοι υποστηρίζουν πως η ηλικία του μπορεί να φτάνει και τα 1500 χρόνια) και ανήκει στο είδος Platanus orientalis.

Τα κλαδιά του είναι τεράστια και το πιο ιδιαίτερο, εκτός από το ύψος του, που είναι 20 μέτρα και η περίμετρος 15 μέτρα (με μέγιστη διάμετρο στη βάση, που ξεπερνάει τα 16 μέτρα), είναι πως έχει πηγή στις ρίζες του, με γάργαρο, δροσερό νερό.

Διαβάστε επίσης  Στον ηρωικό τόπο των Κερδυλίων (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Το καλοκαίρι όλοι απολαμβάνουν τη σκιά και τη δροσιά του ενώ το χειμώνα η εντυπωσιακή του όψη και τα πελώρια κλαδιά του «κλέβουν» τις εντυπώσεις.

Το χωριό Γεροπλάτανος
Με βάση την απογραφή του 2001 το χωριό αριθμεί 450 περίπου κατοίκους. Εκτός από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, αξιοθέατο αποτελεί το ξωκλήσι της Παναγίας, σε μια μοναδική τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια, πουρνάρια και καρυδιές. Παράλληλα, η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, αποτελεί ένα ακόμα μνημείο στο χωριό, καθώς χρονολογείται από το 1836.

Το 1854 έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα του Γεροπλατάνου από τους Τούρκους ως αντίποινα για το ξέσπασμα της Επανάστασης στη Χαλκιδική. Τότε μαρτύρησαν έξι νέες κοπέλες του Γεροπλάτανου, τις οποίες οι Τούρκοι έκαψαν ζωντανές. Η Εκκλησία τις αναγνώρισε ως νεομάρτυρες και η μνήμη τους τιμάται στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου την πρώτη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.

Ο πολιτιστικός σύλλογος που λέγεται «Γεροπλάτανος» διοργανώνει εκδηλώσεις όλο το χρόνο.
Μαζί με τα Ριζά, την Παλαιόχωρα, την Κρήμνη, τη Μαραθούσα και το Πλατανοχώρι, αποκαλούνται Ζερβοχώρια, επειδή τα χωριά βρίσκονται «ζερβά», δηλαδή αριστερά, του δρόμου Θεσσαλονίκης-Αρναίας. Αυτό ήταν και το όνομα του ομώνυμου δήμου, που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας και λειτούργησε μέχρι το 2010, όταν και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Πολυγύρου.


Με πληροφορίες από Wikipedia.org