Οι Βρετανοί αποθεώνουν τα ελληνικά γιαούρτια!

Μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη Ζήτω τα ελληνικά γιαούρτια! Οι αναλύσεις Βρετανών επιστημόνων, έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γιαουρτιών στη βρετανική αγορά, όπως και τα βιολογικά και τα παιδικά, έχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι συνιστάται. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, ανέλυσαν 921 γιαούρτια που βρίσκονταν […]

Μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ζήτω τα ελληνικά γιαούρτια! Οι αναλύσεις Βρετανών επιστημόνων, έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γιαουρτιών στη βρετανική αγορά, όπως και τα βιολογικά και τα παιδικά, έχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι συνιστάται. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, ανέλυσαν 921 γιαούρτια που βρίσκονταν σε βρετανικά σούπερμάρκετ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο τα ελληνικά γιαούρτια, δεν περιέχουν τόση ζάχαρη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα 100 γραμμάρια γιαουρτιού, να περιέχονται μέχρι και 5 γραμμάρια ζάχαρης, έτσι ώστε να δώσει την «πράσινη» σήμανση, για τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Πέρα από τα ελληνικά γιαούρτια, τα υπόλοιπα περιείχαν πάνω από τα μέσα επίπεδα ζάχαρης. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόλις το 9% δεν ξεπερνούσε τα όρια. Δηλαδή ούτε ένα γιαούρτι στα δέκα. Το αντίστοιχο ποσό για τα παιδικά γιαούρτια ήταν 2%! Τα γιαούρτια-επιδόρπια είχαν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαούρτι. Στα παιδικά γιαούρτια, περιείχαν 11 γραμμάρια ζάχαρη στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα βιολογικά 13 γραμμάρια ζάχαρη. «Ακόμη και γιαούρτια με την ετικέτα «βιολογικά», που συχνά θεωρούνται τα πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν μια αφανή πηγή πρόσθετης ζάχαρης», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης. Αντίθετα, τα ελληνικά γιαούρτια, είχαν εντελώς διαφορετική θρεπτική αξία. Δεν είχαν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλλά πρωτεϊνών.Στη Βρετανία τα μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι τριών ετών, καταναλώνουν περισσότερο γιαούρτι από τους ενήλικες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία, τονίζει ότι τα παιδιά έως έξι ετών, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 19 γραμμάρια ζάχαρης καθημερινά. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, από τα 101 δείγματα γιαουρτιών που μελέτησαν, μόνο τα 2 πράγματι περιείχαν λίγη ζάχαρη.Τα ελληνικά ή ελληνικού τύπου γιαούρτια, περιείχαν κατά μέσο όρο 32,4% πρωτεΐνες, σε αντίθεση με άλλα που περιείχαν από 11% έως 20% πρωτεΐνες. Επίσης, τα ελληνικά γιαούρτια περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες, συγκεκριμένα 35%, σε αντίθεση με άλλα, που περιείχαν από 49% μέχρι και 60%. Τα ελληνικά ή ελληνικού τύπου γιαούρτια, περιέχουν τα λιγότερα ποσοστά ζάχαρης, προβιοτικά, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη Β. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή τους.

Πηγή: www.valueforlife.gr