Οι ξενοδόχοι ζητούν επιδότηση πετρελαίου στις ορεινές περιοχές

Την επιδότηση πετρελαίου σε ξενοδοχεία στις ορεινές περιοχές της χώρας ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η επιστολή προς τους Χρήστο Σταϊκούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη, σημειώνει πως τα ξενοδοχεία στις περιοχές εκείνες λειτουργούν οικογενειακά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ενώ εναλλακτικές μορφές θέρμανσης δεν υπάρχει.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών
κ. Θόδωρο Σκυλακάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση
κ. Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
κ. Μάνο Κόνσολα
Υφυπουργό Τουρισμού

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στον ορεινό όγκο είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ως κατοικία, απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και έχουν ως επί το πλείστον πελάτες τα Σαββατοκύριακα με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η μέση ετήσια πληρότητα στα ξενοδοχεία αυτά δεν ξεπερνά το 30%, ένα νούμερο που συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο τη δεκαετία της κρίσης, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός περιορίστηκε περαιτέρω.

Αναγκαστικά, λόγω των καιρικών συνθηκών και προκειμένου τα δωμάτια των πελατών, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι, να βρίσκονται στη κατάλληλη θερμοκρασία, τα συστήματα θέρμανσης πρέπει να λειτουργούν καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας ανεξάρτητα αν διαμένουν σε αυτά πελάτες ή όχι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε περιοχές όπως η Δράμα , η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κλπ την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς.

Η λειτουργία της θέρμανσης ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σε μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα 20 δωματίων σε υψόμετρο + 600 μ. η μέση ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τους 20 με 30 τόνους πετρελαίου. Στα καταλύματα αυτά που, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, είναι ως επί το πλείστον μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το εργασιακό.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως, λόγω του υψόμετρου και τον χαμηλών θερμοκρασιών, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να καταφύγουν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης – αντλίες θερμότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνεκτιμώντας δε και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει φθάσει λόγω των συνεπειών από τη κρίση του Covid -19, το διαχρονικό αίτημά μας για επιδότηση του πετρελαίου των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος Δ.Σ.
Μανώλης Τσακαλάκης Γενικός Γραμματέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *