Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Μεσοχώρι Δράμας

Διπλή δράση

Το προσεχές Σάββατο 22 Απριλίου στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, διοργανώνεται η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. Η εκδήλωση ξεκινά από τις 10:30 το πρωί έως τις 17:00.
Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 22 χρόνια Πελίτι (1995-2017).
Η γιορτή του Πελίτι για το 2017 γίνεται παράλληλα με την 1η Ολυμπιάδα Σπόρων, που πρότεινε το Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr
με την υποστήριξη:
του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr
του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr
του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info
του κινήματος Navdanyaαπό την Ινδία www.navdanya.org

Σύντομο ιστορικό
Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως.
Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα.
Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων.
Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World).
το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.
Το 2015 στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) πραγματοποιήθηκε και η 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά.
Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Τουρκία στην Κύπρο και αλλού.
Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κ.λ.π.
Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες: Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015) από την Ινδία, Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Αυστραλία, Ούγκο Μπλάνκο (2015) Περού η Τζόντη Κομπερίσκη (2015) Καναδά, η Μαργκαρίνος Ρέη (2015) Γαλλία, κ.α
Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

2004peliti 3

Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:

  • το είδος
  • η ποικιλία
  • η περιοχή καλλιέργειας
  • το όνομα του καλλιεργητή
  • ο τρόπος καλλιέργειας

Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων.
Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφημιστικό υλικό). Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία – αν δεν το έχουν προμηθευτεί – το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών
Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

Πρόγραμμα γιορτής:
Διανομή σπόρων 10:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.
Επίσκεψη στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι 10:30-14:00
Ομιλίες – Εργαστήρια. Έναρξη στις 11 το πρωί.

Στο μεγάλο υπόστεγο
11:00-11:15 Χαιρετισμοί.
11:15-11:30 Χαιρετισμός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη.
11:30-12:00 «Η κυριαρχία μας επί της τροφής μας, οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στους σπόρους και τα τρόφιμα, ποιες είναι οι στρατηγικές του αγώνα για μια πραγματική κυριαρχία μας επί της τροφής μας» από τον Tapsoba Ali De Goamma. Ο Tapsoba Ali De Goamma είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτών για την αγρο-οικολογία (CCAE). Πρόεδρος της οργάνωσης: TERRE A VIE χώρα: Μπουρκίνα Φάσο, Αφρική.
12:00-12:30 Συνδέουμε την πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και την 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι με τη Διεθνή Συνάντηση Ενάντια στους Γ Τ Ο που θα λάβει χώρα στις 28, 29 και 30 Απριλίου στο Lorient, στη Βρετάνη της Γαλλίας. Συντονιστής: Matthieu Le Breton
12:30-13:00 Η κατάσταση των παραδοσιακών ποικιλιών στις ΗΠΑ. Ομιλήτρια: Shannon McCabe (Baker Creek Heirloom Seed Co, www.rareseeds.com)
13:00-13:15 Επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην Ελλάδα. Ομιλητής: Μιλτιάδης Κριατσέλης, εκπρόσωπος εργαζομένων ΔΕΗ.

2004peliti 4

Κεντρική σκηνή
13:15-13:30 Τελετή λήξης της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 17ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι. Ενώνουμε τα χέρια σε ένα κύκλο … Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το σπίτι των σπόρων του Πελίτι. Στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, διαβάζοντας την διακήρυξη της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, με ένα βίντεο από τη γη του Πελίτι.
13:30 Προσφορά φαγητού από παραδοσιακές ποικιλίες.
14:00 Μουσική και χορός από το συγκρότημα Namaste.
Η οργανωτική επιτροπή μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από το [email protected]
Ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr
facebook: Koινότητα Πελίτι
Το κανάλι του Πελίτι στο You Tube peliti
Ταχυδρομική διεύθυνση: Πελίτι, Τ. θ. 15,Τ. Κ. 66101 Δράμα
Τηλέφωνο: 2521550951

2004peliti 2