Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου – Εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

κρασί ξινόμαυρο Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η αγαπημένη ελληνική ποικιλία

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, τιμώντας την αγαπημένη ποικιλία που πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου καθιερώθηκε το 2019 με πρωτοβουλία των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται κατά προσέγγιση ο τρύγος της οινικής αυτής ποικιλίας.

Το Ξινόμαυρο, η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα, όπως αποκαλείται, είναι η πιο ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Η ονομασία του είναι περιγραφική και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία, στη βόρεια-κεντρική Ελλάδα, αλλά και στη γειτονική βόρεια Θεσσαλία.

Τέσσερις είναι οι ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλίας Ξινόμαυρο: Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Δύο εκδηλώσεις

Τιμώντας το ξινόμαυρο, η Ενωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος διοργανώνει εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Διαβάστε επίσης  Το Ciel Bar Restaurant γιορτάζει 7 χρόνια λειτουργίας με μοναδικές εκδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη, στο “The Wine Hub”, την έδρα της Ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, διοργανώνουμε μια σειρά γευστικών δοκιμών αφιερωμένων στο Ξινόμαυρο. Σε τρεις διαφορετικές ροές, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις διάφορες εκφράσεις της ποικιλίας μέσα από 3 διαφορετικά flights. Κάθε γευστική δοκιμή είναι σχεδιασμένη για να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου και να εμβαθύνει στη γνώση της ποικιλίας.

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης:

Ημερομηνία: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
Ωράριο επιλογής: 16:00 και 18:00 *
* Στη ροή 20:00-21:30 ο αριθμός των θέσεων έχει ήδη συμπληρωθεί.
Τοποθεσία: The Wine Hub, Ολυμπίου Διαμαντή 2
Περιοχή: Δικαστήρια – Κέντρο Θεσσαλονίκης
Κόστος Συμμετοχής: 10€ (με κράτηση)
Κράτηση Θέσης: https://shorturl.at/i9ztn

Στην καρδιά της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ο Master Sommelier Ελευθέριος Χανιαλίδης θα παρουσιάσει ένα μοναδικό masterclass, όπου θα αναλύσει τα 15 Ξινόμαυρα με σκοπό να γνωρίσουμε σε βάθος τις εκφράσεις της ποικιλίας και να εμβαθύνουμε στη μοναδικότητά της. Μετά το masterclass, θα ακολουθήσει ανοιχτή γευστική δοκιμή, όπου το κοινό θα μπορεί να ανακαλύψει ακόμη περισσότερες εκδοχές του Ξινόμαυρου.

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης:

Ημερομηνία: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
Ώρα: 18:30 – 20:30
Τοποθεσία: Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αίθουσα Horizon – Roof Garden
Κόστος Συμμετοχής: 40€ (με κράτηση)
Κράτηση Θέσης: https://forms.gle/W8nzVerQ3usrtPzV8