Πάρκο Υγείας στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου»

Δήλωση-πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη Την πρότασή του για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πάρκου Υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στον πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου» επαναφέρει με δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει την […]

Δήλωση-πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη

Την πρότασή του για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πάρκου Υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στον πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου» επαναφέρει με δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου αντικαρκινικού νοσοκομείου για τη μετεγκατάσταση του «Θεαγένειου», την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου, Κέντρου Αντιμετώπισης Τραυματιών (KAT) και Κέντρου Αποκατάστασης. Όπως τονίζει, η περιοχή και η προτεινόμενη θέση προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα καθιστούν το Πάρκο Υγείας άμεσα προσβάσιμο από όλη τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η δήλωση
Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:
«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανάγκη κατασκευής νέων νοσηλευτικών μονάδων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, επαναφέρω για μια ακόμη φορά την προ 15ετίας πρότασή μου για τη δημιουργία Πάρκου Υγείας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου ‘‘Καρατάσου’’.
»Το Πάρκο Υγείας προτείνεται σε μια περιοχή που βρίσκεται πάνω στην περιφερειακή οδό με άμεση σύνδεση με τους δυο εθνικούς οδικούς άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό. Παρά του ότι βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, λόγω και του προβλεπόμενου σχεδιασμού του τερματισμού της δυτικής γραμμής του μετρό, καθίσταται ευκολότατη και γρηγορότερη η πρόσβαση προς αυτό εντός ελάχιστων λεπτών από όλο το νομό Θεσσαλονίκης και όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η θέση.

»Στην περιοχή λειτουργούν ήδη δύο από τις μεγαλύτερες νοσηλευτικές μονάδες, το νοσοκομείο «Γ.Παπαγεωργίου» και το 424 ΓΣΝ. Το Πάρκο Υγείας πρέπει να ολοκληρωθεί με:
1. Την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να μετεγκατασταθεί το «Θεαγένειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αφενός βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και αφετέρου δεν μπορεί, λόγω του μικρού του μεγέθους, να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες,
2. Την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου, το οποίο λείπει από τη βόρεια Ελλάδα, και είναι απολύτως αναγκαίο ώστε να καλύψει τις εξειδικευμένες ανάγκες φροντίδας και υπηρεσιών υγείας,
3. Την κατασκευή Κέντρου Αντιμετώπισης Τραυματιών (ΚΑΤ), που επίσης λείπει από τη βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες που προέρχονται από τροχαία, εργατικά, βιομηχανικά ή άλλα ατυχήματα. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη περιοχή του στρατοπέδου ‘‘Καρατάσου’’ είναι πολύ κοντά στις βιομηχανικές περιοχές και τα βιοτεχνικά πάρκα της περιοχής,

  1. Την κατασκευή Κέντρου Αποκατάστασης, εκτός από το ΚΑΤ, καθώς είναι οφθαλμοφανέστατη η έλλειψη τέτοιου δημοσίου Κέντρου για την κάλυψη των αναγκών όλης της βόρειας Ελλάδας. Ως εκ τούτου είναι αδήριτη η ανάγκη της κάλυψης αυτού του κενού με την κατασκευή ενός μεγάλου, σύγχρονου και ευρωπαϊκού επιπέδου Κέντρου Αποκατάστασης. Η τεράστια αυτή έλλειψη, όπως είναι γνωστό, καλύπτεται από μια σειρά πανάκριβων ιδιωτικών Κέντρων τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει ο Έλληνας πολίτης όχι μόνο των χαμηλών αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων.
    »Επιτέλους, η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουν αυτές τις αναγκαίες τέσσερις υποδομές στον χώρο του πρώην στρατοπέδου ‘‘Καρατάσου’’ ώστε δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκού επιπέδου Πάρκο Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Κάθε λογής σκουπίδια βρήκαν εθελοντές στο Αλσος Πεύκων

»Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμισθεί και η ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, που επί δεκαετίες είναι παραμελημένη και υποβαθμισμένη, και η οποία πλήττεται από αυξημένη ανεργία και καταγράφει τα υψηλότερα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ποσοστά φτώχειας και μετανάστευσης.
»Με την πρότασή μου επιθυμώ να συνεισφέρω στο δημόσιο διάλογο και να συμβάλλω στη διεκδίκηση ενός ώριμου και δίκαιου αιτήματος της πόλης μας.
»Ενώνω, λοιπόν, τη φωνή μου μαζί και με τους άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς, τους επιστημονικούς και άλλους φορείς της πόλης, στην πρόταση για την κατασκευή όχι απλά και μόνο ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, αλλά στην κατασκευή των τεσσάρων νοσοκομειακών ιδρυμάτων που είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε για το νομό Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας».