Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

γιορτάζει γιορτάζουν γιορτή γιορτάζουν 31 Αυγούστου 26 Σεπτεμβρίου

Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε

Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε

Σήμερα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου γιορτάζουν όσοι Φώτηδες και Φωτεινές (Αγίου Φωτίου του Μεγάλου) δεν επέλεξαν να γιορτάζουν των Φώτων. Λίγες οι λέξεις μας, πολλές οι ευχές μας!

Ο Ορθόδοξος Συναξαριστής αναφέρει: Όσιος Βουκόλος Επίσκοπος Σμύρνης, Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Άγιος Ιουλιανός ὁ ἐν Ἐμέσῃ, Άγιοι Φαύστα, Ευϊλάσιος και Μάξιμος, Άγιοι Φαύστος, Βασίλειος και Σιλουανός, Όσιοι Βαρσανούφιος και Ιωάννης ο μαθητής του ο επικαλούμενος Προφήτης, Όσιος Ιωάννης ὁ ἐν Λυκῷ, Όσιος Ιάκωβος, Όσιος Μακάριος, Άγιοι Δωροθέα και Θεόφιλος οι Μάρτυρες εν Καισαρεία, Άγιος Άμανδος Επίσκοπος Μάαστριχτ, Άγιος Δαμασκηνός ο Ιερομάρτυρας ο Σιναΐτης, Άγιος Αρτέμιος ο Ιερομάρτυρας ο Σιναΐτης, Όσιος Αρσένιος ο εκ Γεωργίας, Άγιοι Θεόφιλος, Σατουρνίνος και Ρεβοκάτος.

Διαβάστε επίσης
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 22 Νοεμβρίου

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής. Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο. Πρόκειται για έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».

Ανατολή Ηλίου: 07:32

Δύση Ηλίου: 17:53

Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 21 λεπτά.