Ποιο είναι το ελληνικό χρέος και πού τα χρωστάμε;

επιχειρήσεις χρήματα χαρτονομισμάτων

Να ξέρουμε και τι μας γίνεται!

Να ξέρουμε και τι μας γίνεται!

Τη σύνθεση του ελληνικού χρέους και την περίοδο ωρίμανσής του αποκαλύπτει έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το έγγραφο του ΟΔΔΗΧ αποτυπώνει την εικόνα του χρέους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το χρέος αγγίζει τα 353,8 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 23,5 δις. ευρώ αφορούν σε repos (εσωτερικός δανεισμός και «αξιοποίηση» των διαθεσίμων που έχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης) και τα 14,33 δις. ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με μέγιστη διάρκεια το ένα έτος τα οποία και «ανακυκλώνονται» καθώς αντικαθίστανται από νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Αναλυτικά:

– Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουμε 10,441 δις. ευρώ. Το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί από το 2018 έως το 2024. Αν αποπληρωθεί το χρέος του ΔΝΤ δεν υπάρχει δυνατότητα εποπτείας της χώρας από το Ταμείο.

– Έχουμε λάβει διμερή δάνεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Τα δάνεια αυτά φτάνουν τα 52,9 δις. ευρώ (τα περισσότερα είναι από την Γερμανία) ενώ η αποπληρωμή τους ξεκινάει από το 2020 και φτάνει έως το 2041.

– Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ανέρχονται στα 43.874 δις. ευρώ ενώ η περίοδος αποπληρωμής τους ξεκινά το 2034 και ολοκληρώνεται το 2060.

– Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους αφορά στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Είναι το τμήμα του χρέους για το οποίο συζητείται η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής ακόμη και για 15 χρόνια. Με τα τωρινά δεδομένα, η αποπληρωμή ξεκινάει το 2023 και φτάνει στο 2056. Από την πλευρά της η Γερμανία θέλει επιμήκυνση κατά τέσσερα χρόνια και το ΔΝΤ επιμήκυνση κατά 15 χρόνια ώστε η αποπληρωμή του χρέους να επεκταθεί έως και το 2070.

Διαβάστε επίσης
Κορονoϊός: Τρομάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων - Πέφτει συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας

– Οι οφειλές από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέρχονται στα 7,985 δις. ευρώ.

– Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στην Τράπεζα της Ελλάδας 2,847 δις. ευρώ.

– Τα ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ (SMP) ανέρχονται στα 9,545 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους αποπληρώνεται έως το 2026. Για αυτά τα ομόλογα συζητείται η σταδιακή επιστροφή των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα

– Τα ομόλογα από την αγορά, έχουν περιοριστεί στα 39,988 δις. ευρώ. Το 2018 δεν υπάρχει καμία λήξη ενώ το 2019 πρέπει να καταβληθούν 3 δις. ευρώ και το 2022 άλλα τόσα.

– Τα ANFAs, τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης ανέρχονται στα 3,3 δις. ευρώ. Και γι’ αυτά συζητείται η επιστροφή των κερδών.

Συνολικά, για την περίοδο έως και το 2020 απαιτούνται περίπου 20 δις. ευρώ για να εξυπηρετηθεί το χρέος αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια και τα repos που ούτως ή άλλως θα ανακυκλωθούν από την εσωτερική αγορά. Έτσι, ένα «μαξιλάρι» 20 δις. ευρώ φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες έως και το τέλος του 2020.