Ποια είναι τα πιο παραδοσιακά πιάτα για τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο

εστιατόρια

Τι προτιμά ο κόσμος σε όλο τον πλανήτη

Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα και όχι να τα περάσουν στα σπίτια τους, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός πως πιθανώς δεν θα βρουν στα μενού των καταστημάτων τα αγαπημένα τους παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Για να δείτε ποιος τρώει τι αυτό το Σαββατοκύριακο, ο γαστρονομικός ιστότοπος Chef’s Pencil δημιούργησε μια λίστα που δείχνει τα πιο παραδοσιακά πιάτα για τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι προτιμούν την γαλοπούλα

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να περάσουν τις διακοπές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο το πιο πιθανό είναι να δουν τη γαλοπούλα στο τραπέζι τους αυτά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον χάρτη.

Το ίδιο ισχύει και για όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε μέρη της Νότιας Αμερικής, καθώς ο χάρτης δείχνει ότι η γαλοπούλα είναι το κορυφαίο φαγητό για τα Χριστούγεννα στη Βραζιλία, τη Χιλή και το Περού.

Παρόλα αυτά, κάθε χώρα έχει τη δική της άποψη για το πώς σερβίρεται παραδοσιακά η γαλοπούλα, σύμφωνα με την έρευνα του Chef’s Pencil.

Για παράδειγμα, στο Περού, οι ψητές φέτες γαλοπούλας σερβίρονται με ένα μελάνζ από creme fraiche, ζωμό κοτόπουλου, χυμό λάιμ, πιπεριές jalapeno, φρέσκο κόλιανδρο και πιπέρι καγιέν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα. Ενώ στη Χιλή, η ψητή γαλοπούλα είναι παραδοσιακά γεμιστή με μήλα.

Υπάρχει όμως μια ομοιότητα: οι ψητές πατάτες σερβίρονται δίπλα στη γαλοπούλα «σχεδόν παντού», σύμφωνα με το Chef’s Pencil.

Οι περισσότερες χώρες προτιμούν το χοιρινό

Τα πιάτα με χοιρινό είναι ακόμη πιο δημοφιλή από τη γαλοπούλα, όσον αφορά τον αριθμό των χωρών όπου σερβίρονται και τα δύο, δήλωσε στο CNBC, η εκπρόσωπος του Chef Pencil, Salomea Restea.

Το χοιρινό είναι το πιο δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο διακοπών σε 23 χώρες, περισσότερες από τις 17 που προτιμούν τη γαλοπούλα.

Το γουρουνόπουλο είναι το κέντρο του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Ισπανία και την Κούβα, ενώ οι Φιλιππίνες γιορτάζουν με ψητό χοιρινό, σύμφωνα με τον χάρτη.

Η Φιλιππινέζα Marites Rheme Lopez Javier είπε πως «κανείς δεν τρώει γαλοπούλα» στη γενέτειρά της, το Bangar, στο νησί Luzon. Αντίθετα, οι οικογένειες αγοράζουν ένα ζωντανό γουρούνι για να το μαγειρέψουν στο σπίτι ή ένα προψημένο ολόκληρο γουρούνι, που ονομάζεται “lechon”.

«Το Lechon είναι πολύ ακριβό», όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι ένα γουρούνι που μπορεί να ταΐσει έως και 50 άτομα μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 300 δολάρια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το “liempo”, ή η ψητή χοιρινή κοιλιά, είναι επίσης δημοφιλής, όπως εξήγησε. Μπορεί να ταΐσει 10 άτομα με κόστος 300-500 πέσος (5-9 δολάρια), πρόσθεσε.

Το ψητό χοιρινό κυριαρχεί επίσης στην Αϊτή, την Ελβετία και τη Σλοβενία, ενώ το ζαμπόν είναι το αγαπημένο πιάτο στην Τζαμάικα και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον χάρτη.

Το Julskinka, που μεταφράζεται σε «Χριστουγεννιάτικο ζαμπόν», είναι ένα κρύο πιάτο με ζαμπόν, που συνοδεύεται από μουστάρδα και τριμμένη φρυγανιά και το οποίο τρώγεται στη Σουηδία, ενώ τραγανά χοιρινά παϊδάκια σερβίρονται στη Νορβηγία για τις γιορτές.

Στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, το χοιρινό κρέας μαγειρεύεται στον ατμό και τυλίγεται σε φλοιούς καλαμποκιού για να παρασκευαστούν τα ταμάλες, σύμφωνα με το Chef’s Pencil.

Πάπια, κοτόπουλο και λαχανικά

Η πάπια κυριαρχεί στη Δανία και η χήνα στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον χάρτη.

Ωστόσο, το κοτόπουλο είναι το προτιμώμενο πιάτο για γιορτές στη Μάλτα και την Ουγκάντα. Οι Βραζιλιάνοι τρώνε επίσης κοτόπουλα Chester, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα γνωστά μας κοτόπουλα αλλά μικρότερα από τις γαλοπούλες, σύμφωνα με τους New York Times.

Στην Ολλανδία, προτιμούν να σερβίρουν ένα μείγμα από κρέας και λαχανικά σε ένα εορταστικό γεύμα γνωστό ως gourmetten.

Οι Ιταλοί τρώνε παραδοσιακά μοσχαρίσιο κρέας, ενώ στη Ρουάντα ψήνουν βοδινό και κατσίκι για τα Χριστούγεννα.

Άλλες χώρες σερβίρουν έναν συνδυασμό κρεάτων στο γιορτινό τραπέζι. Η Βολιβία, για παράδειγμα, έχει μια τάση για τη σούπα πικάνα, η οποία συχνά παρασκευάζεται με κοτόπουλο, αρνί και μοσχαρίσιο κρέας αρωματισμένο με κρασί και μπύρα.

Ρύζι, ψάρι και γαρίδες

Τα γεμιστά ρολά λάχανου σερβίρονται στις χριστουγεννιάτικες γιορτές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, σε μέρη όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον χάρτη.

Οι κάτοικοι της Νιγηρίας και της Γκάνας γιορτάζουν με πιάτο από ρύζι jollof που μαγειρεύεται με ντομάτες, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Ο κυπρίνος, ένα ψάρι του γλυκού νερού, είναι δημοφιλές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ ο μπακαλιάρος του αλμυρού νερού βρίσκεται στην κορυφή των εορταστικών μενού στην Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον χάρτη.

Σε μια ανάρτηση για τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία, η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Portugal for a Day αναφέρει, «Τα Χριστούγεννα δεν είναι Χριστούγεννα χωρίς μπακαλιάρο στο τραπέζι!»

Η Paula Williams από το Sydneysider είπε ότι οι Αυστραλοί αισθάνονται το ίδιο – για τις γαρίδες.

«Οι γαρίδες είναι ζωτικής σημασίας για τους Αυστραλούς στα Χριστούγεννα», είπε. «Οι άνθρωποι κάνουν ουρές στις ψαραγορές για γαρίδες. Οι γραμμές είναι τεράστιες».