Διάσημοι γίνονται πωλητές για τη “Σχεδία”

Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

«Πωλητής για μία ώρα» με τη Σχεδία. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας  στον δικό του χώρο, φίλοι αναγνώστες και υποστηρικτές της «σχεδίας» θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο  των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου και θα καταλάβουν από τις 11:00 το πρωί ένα από τα πόστα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, και φέτος, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (3-9) Φεβρουαρίου, στη δράση συμμετέχουν ομαδικά φορείς, ιδρύματα, γραφεία και εταιρείες,  ακόμη και σχολεία.   

Στη Θεσσαλονίκη, την αρχή θα κάνουν την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, από τις 12:00 ώς τις 13:00 (Τσιμισκή και Κομνηνών, Τσιμισκή και Κ.Ντηλ), ακολουθούμενοι από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο καμπ στα Νέα Λουτρά Απολλωνίας, καθώς και εργαζόμενους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο από τις 12:00 ώς τις 13:00 (Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας). Από την πλευρά τους, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Κάνε Κάτι» θα βιώσουν τη ζωή με το κόκκινο γιλέκο από τις 18:00 ώς τις 17:00.

Το Σάββατο, στα πόστα τους θα είναι και θα σας περιμένουν ο πρεσβευτής Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΗΕ Αλέξανδρος Τανασκίδης (Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη), ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), ο παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς (Τσιμισκή και Νικηφόρου Φωκά), η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Βαρβάρα Δουμανίδου(Τσιμισκή και Ε. Αμύνης), ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου (Τσιμισκή και Κ.Ντηλ), η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μέλισσα» Βασιλεία Μαύρου (πλατεία Αγίας Σοφίας), η συγγραφέας  Χαρά Χρυσάφη (Τσιμισκή και Π.Π.Γερμανού), η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου (Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού), ο καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας στο ΑΠΘ και μουσικός Χρυσόστομος Σταμούλης (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας),  η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (Τσιμισκή και Γρ. Παλαμά), η ραδιοφωνική παραγωγός Πέτρα Καρυώτη (Μητροπόλεως και Αριστοτέλους), οι δημοσιογράφοι Ναυσικά Γκράτσιου (Τσιμισκή και Π. Μελά), Κωστής Ζαφειράκης (Τσιμισκή και Κομνηνών), Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Βενιζέλου), Αλεξάνδρα Παπαδάκη (Τσιμισκή και Κ. Ντηλ), Έλενα Παπαδημητρίου(Τσιμισκή και Δ. Γούναρη), Ελευθερία Χριστοφορίδου (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), μέλη της ομάδας του TFC Magazine(Τσιμισκή και Π. Μελά), εργαζόμενοι του Solidarity Now (Ερμού και Αριστοτέλους), των εταιρειών Oxygen (Τσιμισκή και Δημ. Γούναρη) και Teleperformance (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» (Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας), όπως και μαθητές και καθηγητές των εκπαιδευτηρίων «Βασιλειάδη» (Τσιμισκή και Βενιζέλου). 

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι, θα «παρελάσουν» από το «σχεδία home» φορώντας το κόκκινο γιλέκο και ζεσταίνοντας όχι μόνο τη δική τους καρδιά μα και τις ψυχές όλων μας η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη και οι ηθοποιοί Αλίνα Κωτσοβούλου, Λεωνίδας Κακούρης και Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Την αυλαία άνοιξαν τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου οι άνθρωποι της εταιρείας McCann, που φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο από τις 10 ώς τις 11 το πρωί στο μετρό του Χαλανδρίου, ακολουθούμενοι από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κηφισιάς που μπήκαν στο κόκκινο γιλέκο από τις 14:30 ώς τις 16:00 στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κηφισιά.  

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά των ανθρώπων της Interamerican να βγουν με το κόκκινο γιλέκο για μία ώρα, από τις 09:30 ώς τις 10:30, στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ, ενώ από τις 11 ώς τις 12 το πρωί στην έξοδο του μετρό στο Πανεπιστήμιο βγήκαν η δημοσιογράφος Σοφία Τριανταφυλλοπούλου, οι άνθρωποι του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, δίνοντας τη σκυτάλη στους ανθρώπους του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου θα σταθούν στην πλατεία Κολωνακίου, από τις 12:00 ώς τις 13:00, κρατώντας ψηλά τη «σχεδία» εκπρόσωποι του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ενώ οι άνθρωποι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την ίδια μέρα και ώρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από τη μεριά τους, οι άνθρωποι του Μουσείου Μπενάκη θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από την πλατεία του Κολωνακίου, μεταξύ 14:00 και 15:00. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στη χώρα μας κ. Arthur Spyrou θα φορέσει το κόκκινο γιλέκο στην έξοδο του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ οι άνθρωποι του British Council θα βρίσκονται με το κόκκινο γιλέκο στην πλατεία Κολωνακίου, από τις 15:00 ώς τις 16:00. Οι εργαζόμενοι της Teleperformance, δε, θα πάρουν μία γεύση από τη ζωή με το κόκκινο γιλέκο, από τις 16:30 ώς τις 17:30, στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, σε Μοσχάτο, Ταύρο και Πειραιά.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση «Πωλητής για μία ώρα» θα βρείτε στον ιστότοπο της «σχεδίας» μας (www.shedia.gr).

Η πλεύση, όμως, της «σχεδίας» στις θάλασσες της αλληλεγγύης δεν σταματάει εδώ. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η «σχεδία» βουτά στα νερά του Σαρωνικού (και πιο συγκεκριμένα στην Ακτή Βουλιαγμένης) παρέα με την ομάδα weswim (εμπνευστής της οποίας είναι ο Πέτρος Παρθένης, που ασχολείται πάνω από είκοσι χρόνια με τον αθλητισμό), ένα κίνημα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης για όλους.  Η ώρα συνάντησης έχει οριστεί για τις 11:00, ενώ οι πρώτου 100 θα εισέλθουν δωρεάν στην ακτή. Μάλιστα, το αναμνηστικό σκουφάκι της «σχεδίας» είναι προσφορά της Benetton.

«Πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου, 34 χώρες, 5 ήπειροι, 24 γλώσσες, 9.300 άστεγοι πωλητές κάθε μέρα, 21.000 άστεγοι πωλητές κάθε χρόνο, 2.000 εθελοντές, 5.000.000 αναγνώστες, 20.000.000 πωλήσεις για το 2017, που σημαίνει 2.300.000€ έσοδα μηνιαίως και 27.000.000€ ετησίως έσοδα για τους πωλητές παγκοσμίως και, συνάμα, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.insp.ngo).