Πως διατηρείται σε καλή κατάσταση η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ

Εννιά μέρες έχουν περάσει από την στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή και όλες αυτές τις μέρες η σορός της μεταφέρεται σε διάφορα μέρη.

Ένα μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί είναι το πώς διατηρείται η σορός της Ελισάβετ Β’ σε καλή κατάσταση, χωρίς να υπάρχει η φυσιολογική διαδικασία της αποσύνθεσης, η οποία ξεκινά περίπου δύο ημέρες μετά τον θάνατο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης Γραφείων Τελετών της Κάτω Σαξονίας, Μάρκους Γκεμπάουερ, κλήθηκε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα και μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο RND εξηγεί ότι για να ανασταλεί η φυσική διαδικασία αποσύνθεσης, «τα σωματικά υγρά ανταλλάσσονται με φορμαλδεΰδη και άλλες χημικές ουσίες».

Πρόκειται για ένα είδος ταρίχευσης, η οποία διαρκεί δύο έως έξι ώρες ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και διατηρεί τη σορό σε καλή κατάσταση για δύο έως τρεις μήνες.

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο RTL, ο πιστοποιημένος ταριχευτής Φίλιπ Μπέργκερ, εξήγησε ότι οι ταριχευτές φροντίζουν για τη διατήρηση του νεκρού. «Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή διακοπή της αποσύνθεσης του σώματος, έτσι ώστε η ταφή ή ο αποχαιρετισμός σε ανοιχτό φέρετρο να μπορεί να γίνει αργότερα».

Η ταρίχευση μπορεί να επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, όπως εξάλλου συνέβαινε και με τη σορό του Βλαντίμιρ Λένιν, που πέθανε τον Ιανουάριο του 1924 και το ταριχευμένο σώμα του παραμένει το μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

«Οι ειδικοί υποβάλουν τη σορό του σε διαδικασία ταριχευσης με ειδικές ενέσεις κάθε 12 μήνες. Ανάλογα με τη διαδικασία, η ταρίχευση μπορεί να είναι αρκετή για ένα χρόνο» είπε ο Μπέργκερ.