Πόσα ευρώ είναι τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για να προδώσει τον Χριστό

Ιούδας Ισκαριώτης

Είχαν περιεκτικότητα σε ασήμι 94%

Θέμα έρευνας ήταν επί χρόνια ο υπολογισμός της αξίας που θα είχαν σήμερα, τα 30 αργύρια που δέχθηκε ο Ιούδας προκειμένου να προδώσει την τοποθεσία που βρισκόταν ο Ιησούς Χριστός στους στρατιώτες του Καϊάφα.

Κατά καιρούς, τα «αργύρια» έχουν προκαλέσει αρκετές διαφωνίες ανάμεσα στους μελετητές σχετικά με τα νομίσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί. Όπως αναφέρει το grandrapidscoins.com, τα αργύρια είχαν περιεκτικότητα σε ασήμι 94%, την υψηλότερη που υπήρχε στα νομίσματα εκείνη την εποχή, ενώ περιείχαν 14 γραμμάρια αργύρου.

Η τιμή spot για το ασήμι κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στα 0,57 δολάρια ανά γραμμάριο, συνεπώς το ασήμι σε εκείνα τα 30 νομίσματα θα άξιζε σήμερα 239,4 ευρώ, καθώς επρόκειτο για απλά ασημένια νομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις συναλλαγές τους στην αγορά.

Ωστόσο, σήμερα τα συγκεκριμένα νομίσματα θα ήταν ανεκτίμητης αξίας, καθώς είναι αρχαία και ιστορικής σημασίας.

Όπως επισημαίνει το grandrapidscoins, αυτά τα 239,4 ευρώ είναι μια αξία εκτός χρόνου, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες εκείνης της εποχής, όπως το κόστος διαβίωσης στην Ιερουσαλήμ, τα χρήματα που κέρδιζαν οι άνθρωποι για την εργασία τους κτλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση του Ευαγγελιστή Ματθαίου, ο οποίος με τη φράση «30 αργύρια» παραπέμπει στις γραφές του Ζαχαρία, πατέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή, που χρησιμοποιεί τη φράση αυτή αναφερόμενος στην αξία των σκλάβων με βάση τον Ιουδαϊκό Νόμο.