Πόσο θα κοστίζουν τα καινούργια διόδια έξω από τη Θεσσαλονίκη

Πολλές οι αντιδράσεις

Πολλές οι αντιδράσεις

Σάλος έχει δημιουργηθεί με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας των διοδίων σε Ωραιόκαστρο την επόμενη Δευτέρα, στις 18 Νοέμβρη, μετά και την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).  Την ίδια στιγμή, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως αρχές Δεκέμβρη θα λειτουργήσουν και τα διόδια στην Ασπροβάλτα.

Για «κατάφωρη αδικία» σε βάρος των δημοτών Ωραιοκάστρου κάνει λόγο ο δήμαρχος της περιοχής κ. Παντελής Τσακίρης σε επιστολή του με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει εκδοθεί σχετική ΚΥΑ που προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων που κατασκευάστηκε στην εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Ωραιοκάστρου, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως τα επίμαχα διόδια, είναι έτοιμα και αναμένονταν να λειτουργήσουν από πέρυσι, ωστόσο, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε» το θέμα εν όψει και των εκλογών.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου τονίζει πως η επικείμενη έναρξη λειτουργίας των διοδίων δημιουργεί μείζονα προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους και για τους επαγγελματίες τόσο του δήμου Ωραιοκάστρου όσο και γειτονικών δήμων, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά.

«Θεωρώ ότι συντελείται μια κατάφωρη αδικία, όταν η καθημερινή και αναγκαία διέλευση των δημοτών μας, ώστε να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους, ‘τιμωρείται’ με ακόμη έναν σταθμό διοδίων, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία η τόνωση της εργασίας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η αναπτυξιακή λογική θα πρέπει να διαπερνούν κάθε μας πολιτική απόφαση», σημειώνει ο κ. Τσακίρης στην επιστολή του.

«Να υπάρξει απαλλαγή για μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες»

Παράλληλα καλεί τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει «ταχύτατα και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στη θεσμοθέτηση απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε τέλους για τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες του δήμου Ωραιοκάστρου και των όμορων περιοχών που διέρχονται σε καθημερινή βάση από το συγκεκριμένο σημείο».

«Με την επισήμανση ότι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολιτών του δήμου Ωραιοκάστρου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη, προσωπικά σας δηλώνω πως βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία ή συνάντηση, ώστε να διευθετήσουμε το ζήτημα κατά τρόπο λογικό κι ωφέλιμο με μόνο γνώμονα το κοινό καλό», τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Όσο για τις τιμές των διοδίων; Τα ΙΧ αυτοκίνητα θα χρεώνονται με 0,50€ ανά διέλευση, τα δίκυκλα 0,30€, τα οχήματα 2-3 αξόνων, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα 1€ και τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, 4 και άνω αξόνων, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα θα χρεώνονται με 1,50€.

Για την Ασπροβάλτα τα ΙΧ αυτοκίνητα θα χρεώνονται με 0,90 € ανά διέλευση, τα δίκυκλα 0,60€, τα οχήματα 2-3 αξόνων, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα 2,30€ και τέλος, τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, 4 και άνω αξόνων, και με ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα θα χρεώνονται με 3,20€.

Πηγή: www.typosthes.gr