Πρέσπες 2019: Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ

22 με 26 Αυγούστου

Συναυλίες στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, μουσικές βραδιές και νεανικά σχήματα στην πόλη της Φλώρινας, μουσικές εκδηλώσεις στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία την Ποντίων και αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας, περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019» που θα γίνουν από 22 έως 26 Αυγούστου.

Το μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 30 του χρόνια και όπως δήλωσε ο εμπνευστής του και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων Γιώργος Λιάνης, «αυτό που εμείς θέλαμε να γίνουμε, ένα μικρός φάρος πολιτισμού, νομίζω πως τα καταφέραμε».

Ο Γιώργος Λιάνης υπενθύμισε ότι οι «Πρέσπες» είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται στα σύνορα 3 χωρών: της Ελλάδας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και θυμήθηκε το κλίμα και τις κρατούσες συνθήκες στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις. «Όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου, εμείς, στο τέλος της δεκαετίας του ’80 τολμήσαμε πρωτοποριακά πράγματα. Στο βάθος θέλαμε να γκρεμίσουμε τα ψυχροπολεμικά σύνορα εντός και εκτός της χώρας» ανέφερε ο πρώην βουλευτής και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια «καταφέραμε οι εκδηλώσεις των Πρεσπών να λάβουν εθνικές διαστάσεις και να τις αναγνωρίσουν πρόεδροι, πρωθυπουργοί, πατριάρχες, κόμματα, θεσμοί, ιδρύματα, Εκκλησία και το μήνυμά τους να φτάνει και πέρα από τα Βαλκάνια».

Ο κ. Λιάνης έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν των 30 ετών και σε ορισμένους σταθμούς που σημάδεψαν με θετικό πρόσημο την «περιφερειακότητα» αυτής της σπουδαίας περιοχής. Αναφέρθηκε στην Συνθήκη για το Βαλκανικό Πάρκο Πρεσπών, στις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις πρωθυπουργών όπως του Κ. Σημίτη – Γκ. Γκεοργκίεφσκι και Γ. Παπανδρέου με Γκρουέφσκι και Σαλί Μπερίσα, στη Συνθήκη για την εκεχειρία που υπέγραψαν 35 Ολυμπιονίκες, στην αναγγελία της υποψηφιότητας του Μίκη Θεοδωράκη για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ χαρακτήρισε ως διόλου τυχαίο το γεγονός ότι μετά από 10-15 χρόνια υπογράφηκε στους Ψαράδες «η Συμφωνία των Πρεσπών».

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο γιατί, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, αυτός ανέσκαψε τη βυζαντινή Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, και με το πολυετές κα πολυσχιδές έργο του ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της Πρέσπας. «Οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στο πρόσωπο του για την αφοσίωση που έδειξε στον τόπο μας ως μέλλον και όχι ως παρελθόν» τόνισε ο Γιώργος Λιάνης. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου με τη στεριά και που κατασκευάστηκε το 2000 θα φέρει το όνομα του αείμνηστου καθηγητή.

Κλείνοντας ο Γιώργος Λιάνης σημείωσε ότι «οι Πρέσπες δεν σήκωσαν ποτέ σημαίες ευκαιρίας. Δεν ανήκουν σε κάποια πολιτική παράταξη. Ενώσαμε όπως η άνοιξη τα πιο αταίριαστα πράγματα»

Το πρόγραμμα των «Πρεσπών 2019» περιλαμβάνει:

– Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων με μουσική εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και την Λιζέτα Νικολάου.

– Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, εκδήλωση για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία στο νέο Πάρκο Φλώρινας όπου θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα (που τραγουδάει για πρώτη φορά Θεοδωράκη) και η Φλωρινιώτισα Έλενα Φερεντίνου.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου στη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου σε μια μυσταγωγική βραδιά ο Μανόλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο αλλά και σε άλλους Έλληνες ποιητές από τον Σολωμό, τον Βάρναλη, τον Λειβαδίτη, τον Αναγνωστάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη μέχρι τους νεότερους Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koc θα τραγουδήσουν μελωδίες και συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μουτσόπουλο τον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την επιβλητική βασιλική.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις όχθες του Σακουλέβα στην πόλη της Φλώρινας θα τραγουδήσει ο Κώστας Χατζής, ενώ στο δεύτερο μέρος τη σκυτάλη θα πάρει η πληθωρική Ρένα Μόρφη με την ορχήστρα των «Ιμάμ Μπαϊλντί».

Τέλος, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας θα γίνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας», στο οποίο ο Ελύτης συναντά τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουριά ενώ απαγγέλουν η Ιουλίττα Ηλιόπουλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης.